hirdetés
hirdetés

Jön a török vízumkönnyítés?

Győri Enikő államtitkár a vízumkönnyítés kérdéséről is tárgyalt Isztambulban.

hirdetés

Támogatta Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak júniusban esedékes folytatását, egyúttal a magyarokkal szembeni vízumkényszer felszámolását kérte Isztambulban török vendéglátójától Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára.

Egemen Bagis Európa-ügyi miniszterrel folytatott megbeszéléseiről, valamint a török-EU viszonnyal foglalkozó isztambuli nemzetközi konferencián való részvételéről az államtitkár pénteken telefonon számolt be az MTI-nek.

Zölddel a vízummentes államok
Zölddel a vízummentes államok

Közlése szerint Győri Enikő a csütörtöki kétoldalú találkozón azt az ígéretet kapta, hogy a két miniszterelnök találkozójának "nyomvonalán haladva nagy erőkkel gondolkodnak" Ankarában a magyar állampolgárokkal szembeni vízumkényszer feloldásának lehetőségén.

Vízumfronton nem alkalmaz egységes gyakorlatot az Európai Unió polgáraival szemben Törökország. Míg például a német, izraeli, olasz és a bolgár, mi több, a szerb állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be az országba, az osztrákoknak pedig 10 eurójukba kerül a vízum megszerzése, addig a magyar állampolgárok ennek duplájáért juthatnak hozzá a határon vagy az elektronikus vízumügyintézés keretében az interneten.

Tudnivalók az interneten keresztül igényelhető török e-vízumról

2013. április 17-i hatállyal a török határátkelőhelyeken felvehető vízummatricát elektronikus úton is lehet igényelni (e-Visa). Az e-vízum bárhonnan igényelhető Internet-kapcsolat segítségével a www.evisa.gov.tr honlapról a kért információk megadásával. A vízum engedélyezését és az on-line fizetést követően a vízum letölthető. Az egész folyamat mintegy 10 percet vesz igénybe. A fenti vízumot (akárcsak a határon felvehető vízumot) csak turisztikai és üzleti célból utazók igényelhetik - olvasható a tájékoztatás a külügyminisztérium honlapján. 

Talán csak véletlen egybeesés, hogy a vízumkönnyítés kérdése egy nappal azután vetődik fel, hogy a Wizz Air bejelentette: július 2-ától újraindítja isztambuli járatát.

(forrás: MTI / turizmusonline.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk