hirdetés
hirdetés

Korszerűsödik, bővül a tatai csillagda

Egy határon átnyúló együttműködés keretében közösen szereznek be műszereket a tatai és a szlovákiai Ógyallán található csillagvizsgálóba, valamint bővítik a tatai csillagda épületét - mondta el az MTI-nek a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezetének igazgatója.

hirdetés

Kovaliczky István tájékoztatása szerint a közös projekt teljes költségvetése közel 140 millió forint, melyből 116 millió forint az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása. Tatán 150 négyzetméteres területtel bővül a csillagvizsgáló épülete, a fejlesztés során létrehoznak egy előadótermet, valamint egy helyiségben mutathatják majd be a csillagda névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt hagyatékát, műszereit. A tatai létesítmény és az ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgáló meteorok és a Nap megfigyelésére alkalmas műszereket vásárolnak és párhuzamos csillagászati megfigyeléseket végeznek majd.

A projekt keretében szakmai konferenciákat és fesztiválokat, csillagászati vetélkedőket, művészeti versenyeket, kirándulásokat és egyéb eseményeket szerveznek. A tatai Posztoczky Károly csillagvizsgálót a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezete üzemelteti. Posztoczky eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés miatt lerombolták és elhordták építőanyagnak. A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a megyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót,a melyet 1973-ban nyitottak meg.

Az épület földszintjén a csillagvizsgáló névadójának műszereivel és bútoraival rendeztek be egy korabeli dolgozószobát. A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai