hirdetés
hirdetés

Külföldre indulnak sokan idén nyáron egy felmérés szerint

A koronavírus járvány enyhülésével az idén már megközelíti a külföldi nyaralást tervező magyarok száma a 2019-es szintet, és a korábbiaknál fontosabbá vált az utazók számára az utasbiztosítás, közölte a Groupama Biztosító Zrt. felmérésének eredményei alapján.

hirdetés

A nyaralás várható költségeinek emelkedése is kiderül a kutatás válaszaiból: míg 2019-ben az utazók mintegy 70 százaléka számolt személyenként 300 ezer forint alatti költéssel külföldi nyaralásai alkalmával, most csupán 50 százalékuk tudja kigazdálkodni ennyiből a nyaralását. A válaszadók csaknem harmada arról nyilatkozott, hogy a külföldi költekezése meghaladja majd a 300 ezer forintot, míg pár éve még csak minden tizedik ember számított erre.

depositphotos
depositphotos
 

A pandémia kitörése óta a megkérdezettek negyede lépte át az országhatárt, 39 százaléka pedig azt válaszolta, hogy a járvány miatt még mindig ritkábban utazik külföldre, mint azt megelőzően. A külföldi nyaralást tervezők száma ugyan a korlátozások enyhítésének következtében meredeken emelkedik, de még így is csak megközelíti a 2019-es szintet. Három évvel ezelőtt a válaszadók 56 százaléka, az idén 49 százaléka tervezett külföldi nyaralást - írták.
Az utazási kedv erősödése főként azokra jellemző, akik korábban is jártak külföldre; a legjellemzőbb a három-hatnapos külföldi nyaralás. A megkérdezettek 8, illetve 9 százaléka válaszolta azt, hogy a járvány kitörése óta rövidebb külföldi utakra megy, vagy közelebbi úti célt választ - ismertették.

A legnépszerűbb közlekedési mód sorrendjében nincs változás 2019 és 2022 között, de az arányok eltolódtak: első az autózás (2019-ben csak 39 százalék), ezt követi a repülő (30, illetve 23 százalék), majd a busz és a vonat (21, illetve 15 százalék).
Továbbra is Horvátország a legnépszerűbb, de 2019-hez képest Olaszország és Görögország kezd felzárkózni. Míg a pandémia előtti utolsó nyáron a külföldre utazók 27 százaléka tervezett horvátországi nyaralást, most ez az arány 24 százalékra mérséklődött. Olaszországot ugyanakkor most jóval többen (12 helyett 18 százalék) választják, míg Görögországnál még látványosabb a növekedés: a három évvel ezelőtti 8-ról 17 százalékra emelkedett azok száma, akik ide terveznek utazást.
A biztosítótársaság számára az NRC végzett online országos reprezentatív közvélemény-kutatást a 18 és 56 év közötti lakosság körében júniusban.

(forrás: Groupama)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk