hirdetés
hirdetés

Leáldozóban az agyonhájpolt influenszerek csillaga

Új trend veszi kezdetét: most már nem rá-, hanem helyette inkább lebeszélnek a vásárlásról.

hirdetés

Az influenszerek, azaz elsősorban a közösségi médiában híres emberek, akik nagy befolyással rendelkeznek széles követői táborukkal, kiválóan alkalmasak különböző termékek reklámozására, olvasható az index.hu ezzel kapcsolatos összefoglaló anyagában.

Mint írják, az elmúlt évtizedre jellemző influenszerkedés a bloggerkedéssel és közösségi oldalak terjedésével szippantotta be és alakította önjáró megaszendvicsemberekké a különböző alkotókat és celebeket.

Nemrég azonban fordult a kocka, és új trend jelent meg a TikTok videóplatformokon: a lebeszélők, azaz a deinfluenszerek jelennek meg sorra.

Depositphotos
Depositphotos
 

Az influenszerek piaci elemzők szerint tavaly 3,6 milliárd dolláros forgalmat hajtottak a reklámozóknak, felpörgették a parfümök és szempillagöndörítők eladásait. A legnagyobb forgalmat generáló sikertörténet például a Dyson negyedmilliós hajformázó szárítója volt. A kutatások szerint az Instagramon tolt termékeket előbb-utóbb a felhasználók 54 százaléka megvásárolta, a Twitteren 40 százalék volt a vásárlási arány. A TikTokon 55 százalék a vásárlási hajlandóság, bár a kínai videóplatform, mint említettük, időközben más irányba mozog alkotóival együtt.

Az influenszerek gyakran valamivel hatásosabb reklámhordozók, mint a hagyományos reklámok, ezért ma már velük dolgozik mindenki, aki a marketing területén dolgozik.

Az utóbbi időkben, különösen az elmúlt hetekben a felszínre került azonban egy ezzel szögesen ellentétes trend a #deinfluencer és #antihaul címkék alatt, ahol a videók készítői egy vagy több, felhajtással övezett termékről megállapítják, hogy pocsék, vagy van annál jóval olcsóbb alternatívája.

A trendet, mint olvasható az ismertetett cikkben, egy influenszer egyik promója robbantotta ki. Aki azzal bukott le, hogy műszempillát viselve igyekezett népszerűsíteni a L’Oréal szempillafestékét.

A deinfluenszer címke azóta 185 millió megtekintést generált, míg a több terméket bemutató antihaul videókat további 58 milliószor játszották le a Z generáció költését leginkább befolyásoló TikTokon.

A trend a globális gazdasági lassulásra reagál, és az ellen lázad, hogy az influenszerek folyamatosan fogyasztásra ösztökélnek. Végső soron komoly kihívást és valószínűleg korszakhatárt jelent a menő cuccok megítélésében.

A közösségimédia-szakértők szerint ugyanakkor nem árt figyelembe venni, hogy a deinfluenszerkedés is befolyásolás, akárcsak az influenszerkedés. Hiszen az új trend nem oldja meg a túlfogyasztást, és nem jelenti az influenszermarketing végét. A TikTok-alkotók továbbra is komoly hatással lesznek a kereskedelem közösségi média felől érkező eladásaira, ami idén 29,8 százalékkal nő az Egyesült Államokban.

 

 

(forrás: index.hu / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk