hirdetés
hirdetés

Lemondta 70 gépre vonatkozó Airbus-rendelését az Emirates

Már évek óta egyre többen használják az emírségi légitársaságok repülőgépeit, ezért az Emirates rengeteg utasszállító gépet rendelt az Airbustól. Csakhogy ezen a héten Abu Dabi bejelentette, hogy mégsem kell neki a 70 darab Airbus A350-t, amit még 2007-ben rendelt. A döntés hátterében valószínűleg az amerikai Boeing áll.

hirdetés

Az Emirates légitársaság tegnap visszamondta azt a 70 darab Airbus A350 utasszállító repülőgépet, amelyet még 2007-ben rendelt meg az európai gyárakból. A megkötött szerződés értéke körülbelül 16 milliárd dollár volt. „ Alaposan átnézzük és átgondoljuk az igényeinket, ezért felbontjuk a szerződést" – jelentette ki a vállalat szóvivője, de a pontos okát nem említette, hogy miért is eset kútba az üzlet. A repülőgépek legkorábban 2019-ben érkeztek volna meg az Egyesült Arab Emírségekbe.

Az Airbust teljesen meglepte az Emirates döntése, és hivatalos magyarázatot várnak az elutasításra. „Ez vállalatunk történetének legnagyobb rendeléslemondása. Annyival minimum tartoznak, hogy elmagyarázzák nekünk ezt a lépést. Még a legutóbbi Dubai Airshow-n is kiemelten érdeklődtek a repülőgépek iránt, s újabb A350-eseket rendeltek" - nyilatkozta John Leahy, az Aribus pénzügyi igazgatója.Az Airbus A350-est még nem helyezték szolgálatba, de most különösen közkedvelt repülőgép - eddig 742 légivállalat rendelt ebből a típusból. Az első darabokat Katar fogja megkapni, ahol már az év végén közforgalomba is állítják a repülőket. Elemzők azt feltételezik, hogy a megrendelések lemondásának a hátterében az amerikai Boeing áll. Ugyanis az emírségi légitársaság 75 Boeing 737 MAX 8s-est és 11 Next-Generation 737-800s-est rendelt az amerikai gyártól, a cégnek ez volt az eddigi legnagyobb rendelése a Közel-Keletről. Ezenfelül 150 darab Boeing 777X utasszállítógépet is rendeltek, mintegy 76 milliárd dollár értékben. Ez utóbbi pedig komoly kockázatot jelent, mivel a repülőgépet még csak le sem tesztelték, ezért kétséges, hogy jobbak lennének, mint az Airbusok.

2013-ban jelentős mértékben, 15 százalékkal emelkedett a Dubaj Nemzetközi Repülőtér az újabb járatnyitások és a szélestörzsű gépek szélesebb körű használata miatt. A dubaji légikikötő a világ második legforgalmasabb repülőtere a nemzetközi utasok számát tekintve, 2013-ban összesen 66,4 millió utast kezeltek. A várakozások szerint az Egyesült Arab Emírségek repülőterén több utas fog megfordulni, mint Londonban, és ezzel a világ legforgalmasabb repülőterévé válhat a nemzetközi forgalom szempontjából.

(forrás: KeletPort)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk