hirdetés
hirdetés

Lyon, Genf, Sanghaj és Moszkva után megérkezett Budapestre is a SIRHA

Lyon, a profi

Március 10–12. között egy elegáns, eredetileg Franciaországból indult és immár nemzetközi méretűvé nőtt, a szállodai, vendéglátói és élelmiszeripari szegmenst megcélzó és bemutató szakkiállítás érkezik – Közép- Európában elsőként – a budapesti Hungexpóra. A hazájában kétévente megrendezésre kerülő szakmai bemutatót remélhetőleg nemcsak idén tavasszal, hanem két év múlva ismét hazánkban köszönthetjük.

hirdetés

HONNAN INDULT, ÉS MI EZ A KIÁLLÍTÁS TULAJDONKÉPPEN?

A SIRHA indulásának kezdete 1983; ekkor jött létre a Labo des Pattissiers (Cukrászmesterek Szövetsége), amely Lyonban látta vendégül a szakma legjelesebb képviselőit. 1987-ben ugyanitt, a rendezvényen tartották először a lyoni sztárszakács, Paul Bocuse által megálmodott és létrehozott Bocuse d’Or döntőjét, amelyet kétévente azóta is mindig ugyanitt rendeznek. 1989- ben pedig ugyanitt került sor a cukrászok világversenyére – ekkorra már a lyoni SIRHA Európa egyik legnívósabb szakkiállításává nőtte ki magát. Célközönsége a szállodai, vendéglátói és élelmiszeripari szegmens. Az immár brandként számon tartott SIRHA márkanévvel Lyonon kívül Genfben, Sanghajban, Moszkvában, valamint Isztambulban is találkozhatunk. 2013-ban ünnepelte harmincadik születésnapját a SIRHA Lyon. Ez idő alatt az innováció első számú képviselővé vált az élelmiszer-kereskedelemben és a szállodaiparban. A szakkiállítás célkitűzése, hogy megoldásokat és motivációt mutasson a Horeca-, valamint az FMCG-szektor szereplői számára.

AKI EGY ILYEN RENDEZVÉNYRE ELLÁTOGAT, MILYEN KIÁLLÍTÓKKAL TALÁLKOZHAT?

A SIRHA-kiállítók fő profilja a világon minden ilyen típusú rendezvényen a következő:

• Élelmiszer-csomagolás, logisztika
• Élelmiszeripar, élelmiszer-ipari gépek
• Étterem- és szállodaberendezések, -felszerelések, -textíliák
• Gasztronómiai trendek
• Higénia,karbantartás,biztonságtechnika
• Hűtőgépek, konyhagépek, konyhai felszerelések, terítékek
• Italok, italgyártó berendezések
• Kávéházi és bárberendezések, -felszerelések
• Munkaruházat, munkavédelem
•Nyersanyagok, alap- és adalékanyagok
• Sütőipar, cukrászipar, sütőipari és cukrászipari gépek
• Szaklapok, szakmai szövetségek
• Szolgáltatások (például IT, leasing, oktatás, marketing)
• Üzletberendezés, pénztárgépek

A LEGUTÓBBI LYONI SIRHA RENDEZVÉNYRŐL ISMERTEK-E ADATOK?

2013-ban rendeztek Lyonban legutóbb SIRHA-t (2015-ben lesz a következő), ahol 2980 kiállító (21 százalékuk külföldről érkezett) vett részt, és 185 ezren (14 százalékkal többen, mint két évvel azelőtt) tekintették meg a rendezvényt. Közülük több mint 23 ezren érkeztek a világ 138 országából. 78 országból közel 19 ezer séf volt jelen a napi több mint 1500 szakmai bemutatón. 2013- ban Olaszország volt a kiállítás díszvendége. A mediterrán ország 150 olasz vállalkozással képviseltette magát a nemzetközi kiállításon. A 2013-as kiállításon 631 új terméket mutattak be, amelyek közül 233 európai és világpremiernek számított! 800 francia és külföldi újságíró tudósított a franciaországi szakkiállításról. A rendezvényen 17 díjátadó rendezvényre került sor, amelyeken 46 győztest jutalmaztak a 345 résztvevőből. A kiállítók 14 tonnányi élelmiszert ajánlottak fel jótékonysági akcióként a különböző segélyszervezeteknek. A SIRHA weboldalán a következő információkat találjuk: 5,5 millió oldalletöltést könyvelhetett el a kiállítás hivatalos weboldala egy év leforgása alatt. Az online médiában való sikeres jelenlétet bizonyítja a hatezer Facebook-követő és a nyolcezer letöltést elérő, okostelefonokra kifejlesztett speciális SIRHA-applikáció.

A MAGYAROK TAVALYI BOCUSE D’OR-SZEREPLÉSÉRŐL MI TUDHATÓ?

A házigazda franciák, miután megnyerték a cukrász-világbajnokság döntőjét, immár hetedszer diadalmaskodtak a nagy presztízsű Bocuse d’Or szakács-világversenyen is, Thibaut Ruggerinek köszönhetően. Több korábbi sikertelen próbálkozás után, 2013-ban jutott be először magyar séf a Bocuse d’Or nemzetközi döntőjébe – és ez óriási sikernek számít. Széll Tamás (Onyx Étterem, Budapest) a döntőbe jutott 24 szakács közül izgalmas versenyen az előkelő 10. helyen végzett.

VOLT-E OLYAN RENDEZVÉNY A BOCUSE D’ORON KÍVÜL TAVALY, AMELY SZINTÉN NAGY VISSZHANGOT VÁLTOTT KI?

Igen, ez ún. SIRHA World Cuisine Summit nemzetközi konferencia volt, amelyet most első alkalommal rendeztek meg 700 meghívott részvételével. A konferencia tiszteletbeli elnökségét Paul Bocuse töltötte be, aki idős kora és betegsége miatt nem tudott végig jelen lenni a rendezvényen, de azért el-ellátogatott oda Guillaume Garot francia mezőgazdasági miniszter társaságában. A konferencián Michelin-csillagos séfek hada (Joel Robouchon, Jean-Francois Piege, Yannick Alleno, Alex Atala stb.), multinacionális vállalatok vezérigazgatói (METRO, McDonald’s, McCain, Danone stb.), a világ vezető politikusai (például Christine Lagarde az IMF képviseletében), továbbá sztárépítészek és designerek (például Philippe Strack) azért találkoztak, hogy javaslataikkal jobbá tegyék a globális élelmezési szolgáltató szektort.

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

Kassai Dávid
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk