hirdetés

Magyar arany az Olivier Roellinger-en

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója, Pacsai Martin nyerte az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett verseny második helyén Jure Dretnik, míg harmadik helyén Tim Guadanigno szlovén hallgatók végeztek.

hirdetés

A nyertesek fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt készítettek el előre meghatározott idő alatt a többi versenyzővel együtt.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, főképp a halak élővilágának megőrzése. A tavalyi nagy sikerű verseny után idén is a BGE KVIK adott otthont e rangos nemzetközi versenynek, melynek témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

Az idei versenyen 4 nemzet összesen 7 képviselője, köztük 2 magyar BGE-s hallgató – Pacsai Martin és Tóth Attila – mérte össze tudását. A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanabból az alapanyagokból, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.

Az első három helyezett: ·

1. helyezett: Pacsai Martin, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország

2. helyezett: Jure Dretnik, College of Hospitality and Tourism Maribor, Szlovénia 

3. helyezett: Tim Guadanigno, Higher Vocational College for Hospitality and Tourism Bled, Szlovénia

Tim Guadanigno, Pacsai Martin, Jure Dretnik
Tim Guadanigno, Pacsai Martin, Jure Dretnik

 

A kelet-európai döntő első helyezettje meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, melyet 2019. június 7-én, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban rendeznek. Az első helyezett magyar versenyző Pacsai Martin profi étele az akasztói sziki ponty és homárhab csicsóka és kapor variációkkal volt, a háziasszonyi étele pedig posírozott ponty rántott sütőtökkel és citrusokkal.

A győztes profi versenyétele
A győztes profi versenyétele

A győztes háziasszonyi versenyétele
A győztes háziasszonyi versenyétele

„Büszkék vagyunk rá és egyben elismerés egyetemünk számára, hogy az idén is mi rendezhettük meg e rangos nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. Hallgatónk első helyezése pedig ismét bebizonyította, hogy kiváló gasztronómiai képzést kínálunk. A versenyt életre hívó szervezetek célja összhangban áll a BGE céljaival, hiszen a turizmus, a vendéglátás és a kereskedelem területén, oktatási és kutatási tevékenységünk során is kiemelten foglalkozunk a fenntartható fejlődéssel, a biodiverzitás megőrzésével” – mondta el Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

A nemzetközi zsűriben Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a hazai gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.

 

A verseny nemzetközi zsűritagjai:

· Gérard Marquoin, Ex-President of the competition „One of the best apprentices in Europe”

· Michel Mouisel, Ferrandi-Paris

· Jean-Baptiste Gailly, Catering school of Dinard

A zsűri munka közben
A zsűri munka közbenA verseny magyar zsűritagjai:

· Andrejszky Zoltán, The Fishing&Hunting Channel, Halimádók konyhája

· Gran József, AccorHotels Hungary

· Lipták György, Flow Specialty Coffee Bar Bistro

· Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem

· Palotás Péter, The Fishmarket

· Szári Zsolt, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)

· Szűcs Dániel, korábbi aranyérmes versenyző és BGE KVIK hallgató

· Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia

· Zírig Árpád, Magyar Konyha

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk