hirdetés
hirdetés

Megabüntetés a Ryanairnek

FRISSÍTVE  Budapest Főváros Kormányhivatala 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Ryanair légitársaságra, adta hírül közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter. Az ír fapados már reagált is a büntetés kapcsán.

hirdetés

A frissen közzétett poszt szerint június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában. Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, amelynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, ugyanis a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege: 300 millió forint.

pixabay.com
pixabay.com
 

Mint a bejegyzésből a továbbiakban kiderül, a Kormány megígérte, meg fogják védeni a magyar embereket és az extraprofit-különadó áthárítása esetén minden esetben fogyasztóvédelmi vizsgálatot fognak indítani. A háborús infláció és a háborús gazdasági helyzet megköveteli, hogy amelyik multicég extra profitra tesz szert, az vegye ki a részét a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből! Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak.

Az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogják büntetni a továbbiakban is.

 

A Ryanair közölte, hogy fellebbez a 300 millió forintos pénzbírság miatt, amelyet egy fogyasztóvédelmi vizsgálatot követően kaptak. Azt írták, a bírságnak semmilyen jogalapja nincs, és ezzel kapcsolatban még nem is kaptak semmilyen értesítéást a büntetésről. Azt is hozzátették, hogy egy uniós rendelet (az 1008/2008-as számú) lehetővé teszi a légitársaságoknak, hogy a tagállami kormányok beavatkozása nélkül, fogyasztóvédelmi szempontból nézve szabadon állapítsák meg az árakat az EU-n belül.

A Ryanair szerint az említett uniós jogszabály tiltja azt is, amit a magyar kormány tett, vagyis hogy utólagosan adót vessen ki a már eladott jegyekre. Hozzátették, szerintük a magyar kormány most törvényellenesen próbálja meg korlátozni a légitársaságok azon jogát, hogy a különadót az utasokra hárítsák át. Ha szükséges, a Ryanair fellebbez az ügyben az uniós bíróságokhoz, írta az ír fapados cég a Szabad Európának a hétfői miniszteri Facebook-bejegyzésre reagálva.

(forrás: Facebook)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk