hirdetés
hirdetés

MTÜ: a vártnál nagyobb siker volt turisztikailag a Vizes VB

A világ harmadik legnagyobb sporteseménye zajlott nálunk, amely a hazánkról kialakult képet pozitív irányba formálta. Ezt dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója mondta kedden a Duna Arénában tartott sajtótájékoztatón.  

hirdetés

Az MTÜ vezérigazgatója elmondta, hogy mintegy 800 külföldi turistát kérdeztek meg Budapesten, Balatonfüreden, a Sportuszodában, a Duna Arénában és ezek szurkolói zónáiban a FINA-vb magyar turizmusra gyakorolt hatásairól.

A felmérés végeredményeit összegezve a vezérigazgató elmondta, hogy a külföldi turisták elégedettek az ország vendéglátásával, biztonságával, ötből négyen ajánlják majd ismerőseiknek hazánkat, és nagy arányban vissza is jönnének.

„A FINA vizes VB és a FINA masters-VB sikeres megrendezése azt üzeni a világnak: Magyarország versenyhelyszínként és turisztikai úti célként is kitűnő választás” - mondta.

A felmérés alapján állapította meg, hogy nem a nyaralásukat Budapesten töltő külföldiek száma nőtt meg most jelentősen, hanem zömmel a sport- és üzleti turisták jöttek, akik a hagyományos utazókhoz képest többet költöttek. 

dr. Guller Zoltán
dr. Guller Zoltán

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a vizes vb megrendezésével olyan turisták is jöttek, akik különben nem ide utaztak volna. Az ország megmutatta magát, és a versenynek köszönhetően milliárdokkal több pénz áramlik hazánkba, mert a turisták négyszer annyi időt töltöttek itt, mint máskor, az átlagos tartózkodási idő 9 nap volt.

Guller Zoltán azt is fontosnak tartotta, hogy a nagy nézettségű sportversenyekkel a fizetőképesebb turistát csalogatjuk ide, akik többet költenek, több időt töltenek nálunk, és ez az ügynökség egyik kiemelt célja.

A statisztika alapján megállapítható, hogy a versenyre többségében fiatal diplomások jöttek, majdnem a fele a 18-29 éves korosztályba tartozott, 62 százalékuk szállodában, 53 százalékuk 4-5 csillagos szállodában élt.

A fiatalok jellemzően egyedileg szervezték meg útjukat, és kisebb csoportokban repülővel jöttek. A válaszadók 71 százaléka 2-4 fős társasággal érkezett.

A verseny szervezésére, a helyszín minőségére, megközelíthetősége és az információk elérésére, valamint az önkéntesek és a rendezők segítőkészségére és felkészültségére a megkérdezettek fele egy ötös skálán ötöst adott.

A legnépszerűbb és leglátogatottabb látványosság a Parlament volt, amelyet a kérdezettek 70 százaléka nézett meg, vagy tervezte, majd ezt a budai Vár és a Lánchíd követte.

A vizes világbajnokság versenyeit 485 ezer ember nézhette meg az öt helyszínen, a televízión keresztül pedig több millió ember.

Guller Zoltán végül a FINA VB hosszú távú hatásairól szólva elmondta: hazánk számára kimagaslóan jó a hatása, ez hosszú távon formálja pozitívan a rólunk kialakult véleményt. És nem csak az ide érkezők számára jelentett nagy élményt, hanem számunkra is: „az egész ország is kiemelkedő lehetőséget kapott, hogy megmutassa magát és felkeltse a turisták érdeklődését”.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk