hirdetés
hirdetés

MUISZ: jövő év elején jön az utazási csomagokra vonatkozó új jogszabály

Magyarországon a jövő év elejéig meg kell születnie annak a jogszabálynak, amely átveszi az Európai Unió utazási csomagokra vonatkozó előírásait - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

hirdetés

Kifejtette: a változás fontos eleme lesz, hogy egy esetleges csőd esetén a vagyoni biztosítéknak teljes körű fedezetet kell nyújtania az utazók által befizetett összegekre.

A MUISZ alelnöke elmondta, hogy az utazásszervezők - amennyiben forgalmuk növekedését látják - jellemzően maguktól is megemelik a vagyoni biztosíték mértékét. 

Molnár Judit felidézte, hogy a Green Holidays utak értékesítésekor a cég egyik partnere, az Indulhatunk.hu kijátszotta a jogszabályokat, külön elemeire bontotta az utazási csomagot, ami jogszabályba ütközött, erre a vagyoni biztosíték nem vonatkozik.

Hozzátette: az új uniós szabály szerint el kell érni, hogy a foglalásnál kiderüljön az utas csomagot vásárolt-e vagy egyelemű szolgáltatást, hiszen ez utóbbira nem vonatkozik a vagyoni kaució. 

A Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, hogy szerinte ugyancsak a szabályozónak kellene kimondania a teljes áras úthirdetés kötelezettségét is, hogy az irodák ne megbontott, alacsony szállásárakkal versenyezzenek a piacon.

Elmondta, hogy két-három hónapra előre egyetlen felelős utazási iroda sem kínál 60-70 százalékos kedvezményt az útjaira. Létezik természetesen first minute kedvezmény, ám ez a soron következő szezon promotálását szolgálja. 

Az interjúban azt is hangsúlyozta, hogy a csődkockázat sokkal kisebb az utazásszer­vezői piacon, mint más iparágban. 

forrás: 123rf.com
forrás: 123rf.com

Azt azonban el kell fogadni, hogy olyan speciális terméket értékesítenek, ahol egy esetleges csőd egyszerre több embert is érint, ráadásul ez rendre úgy valósul meg, hogy sok utast épp az utazása során, külföldön éri a helyzet, amikor ki vannak szakítva saját közegükből, idegen terepen mozognak. 

A Világgazdaság kérdésére, arra, hogy nem tartanak-e attól, hogy az újabb utazásiiroda-csőd nyomán felerősödhetnek azok a vélemények, amelyek szerint a fapados légitársaságok és a szállásfoglaló portálok elterjedése nyomán biztosabb a saját utazásszervezés, azt válaszolta: 

"Németországban épp ellenkező irányú folyamatot hozott egy nagy online cég csődje és annak felismerése, hogy a magánutak foglalásakor az esetleges teljesítési hibák esetén nincs hova fordulni. Ha a kiválasztott szoba messze nem olyan, mint a képen, ha a fapados gép törlése miatt meghiúsul az úti célra utazás vagy épp a hazaút, mind-mind olyan eset, ahol elkél a segítség és a szakmai tudás.

Az utazásszervezők ezt nyújtani tudják – s még akkor is kiszolgálják a visszaigazolt szerződéssel rendelkező ügyfelet, ha az utazás közvetítőjével esetleg elszámolási vitában állnak. Nem azt mondom, hogy minden utat érdemes irodán keresztül megszervezni, ám ha biztosra akarunk menni, és valóban csak pihenni akarunk, akkor – a Green-ügy ellenére – még mindig a legbiztonságosabb a nyaralás irodákon keresztül történő szervezése." 

A teljes interjú itt olvasható. 

 

(forrás: MTI, Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk