Működhet egy konyha szeméttermelés nélkül?

A Felelős Gasztrohős Alapítvány tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampányában az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet. Ez volt a témája a csütörtöki sajtótájékoztatónak, amit egy felelős vendéglátóhelyen, a KIOSK-ban tartottak. 

Globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el és ennek nagy része a szemétlerakókon végzi. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak. Így lehet az, hogy ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid kibocsátásban.

Hlatky-Schlichter Hubert, a KIOSK fenntartható vendéglátóhely tulajdonosa mesélt arról, miért fontos neki magánemberként és tulajdonosként is a környezetvédelem. Nagyon szeret itt élni, Budapesten, Magyarországon, és "sír a szíve" amikor látja a sok szemetet és a kárt, amit okozunk a környezetünknek. Szeretne gyereket vállalni a jövőben és szeretné, ha az a gyerek (és majd az ő gyereke is) élhető környezetben nőne fel. Ehhez pedig ma kell tenni. Úgy gondolja, a törvények segíthetnének ebben: a káros dolgokat tiltani kellene, a környezettudatos megoldásokat pedig támogatni. Jelenleg viszont elenyésző a törvényi segítség, még azt az ételhulladékot és zsírokat is pénzért szállítják el, amiből biogáz és energia készül.

A tulajdonos kiemelte, hogy Orosz Gáborra, a KIOSK séfjére számíthat abban, hogy minél hatékonyabban, környezettudatosabban működjön a konyha. Hozátette, a hulladékcsökkentésre való törekvés nem egyfajta új hóbort, hanem néhány évtizeddel ezelőtt a vendéglátóhelyek klasszikus gazdálkodásának alapelve volt.

Orosz Gábor elmondta, nem látja az oktatásban azt a törekvést, hogy megtanítsák a diákoknak, hogyan kell egy alapanyagot teljes egészében felhasználni, vagy egyáltalán mit kell tennie a fiatalnak, miután egy konzervet elővett a fiókból. A séf úgy gondolja, a vendéglátóhelyeken nagyon sok múlik az emberi tényezőn: hiába van egy jól működő, környezettudatos rendszer, ha azt valaki nem tudja vagy nem akarja használni, akkor nem lesz hatékony. Éppen ezért nagy gondot kell fordítani a csapatra és a zöld szemlélet átadására.

A vendéglátóhely felelőssége kapcsán az is felmerült, hogy fontos azokat az alapanyagokat használni, aminek idénye van, úgy lehet a legkisebb a környezeti terhelés. Ő előre megkapja a beszállítójától, milyen zöldséggel, gyümölccsel számolhat a következő hónapban.

 Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez annyi, mint 1680 Titanic súlya együttvéve. Óriási mennyiség és óriási energia-, víz-, és pénzpazarlás is egyben. Világviszonylatban az élelmiszer-hulladék értéke a leggazdagabb ember vagyonának másfélszerese. Itthon fejenként egy év alatt “csak” 68 kg ételt dobunk a kukába, ha odafigyelnénk és ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer Ft-ot spórolhatnánk.

Nem csak a háztartásokban, a vendéglátóhelyeken is tetemes mennyiségű élelmiszer kerül kidobásra. Ennek csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz. A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi-, vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek.

 

Arról, hogy mit tehet egy vendéglátós vagy egy szállodás a környezete védelme érdekében, a Pont itt magazin következő számában írunk.


Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség

Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség 

Az alacsony vízszint miatt a fő hajózási útvonal jelentősen beszűkült.
Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon

Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon 

Megnyitotta az idei szezont a fonyódi kutyabarát fürdőhely.
Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban

Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban 

A Gödöllői Királyi Kastély egy eddig ismeretlen, különleges Erzsébet királyné-portréval gazdagította gyűjteményét.
Augusztusban PanyolaFeszt

Augusztusban PanyolaFeszt 

A tavaly nagykorúvá cseperedett PanyolaFeszt komoly missziót vállal évről évre, fontos ügyeket karol fel.
TKI: az ágazat szereplői romlónak látták helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői romlónak látták helyzetüket 

Az index értéke a múlt havi három pontos emelkedés után négy ponttal csökkent az év hatodik hónapjában.
Új fejezetet nyit a Zsolnay Fényfesztivál

Új fejezetet nyit a Zsolnay Fényfesztivál 

Elképesztő látványvilág költözik a Zsolnay Negyedbe.
MME: ne etesse a vízimadarakat!

MME: ne etesse a vízimadarakat! 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn közzétett lakossági felhívásában arra kér mindenkit, hogy semmivel se etessék a vízimadarakat.
Nyíregyházán és Varsányban bírál a táj- és környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrije

Nyíregyházán és Varsányban bírál a táj- és környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrije 

Az egyik legjelentősebb nemzetközi környezetszépítő megmérettetés zsűrije június végén érkezett azért, hogy értékeljék a két települést.
Kerékpáros fejlesztés Szolnokon

Kerékpáros fejlesztés Szolnokon 

Új szolgáltatással gazdagodik a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum.
Új kerékpáros térkép a Kis-Balatonnál

Új kerékpáros térkép a Kis-Balatonnál 

A kiadvány a kerékpárral és gyalogosan bejárható útvonalakat ábrázolja, megkönnyítve a természetbarát látogatók tájékozódását.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.