hirdetés
hirdetés

Nara: a világ legnagyobb fapagodája és a lampionok ösvénye

A japánok büszkék egykori fővárosukra, Narára, hiszen rengeteg régi értéket őriz a múltból. A környezetében lévő falvakon keresztül haladva értük el ezt a régi, patinás várost. Eközben láthattuk a japán vidék jellegzetességeit, az alacsony házakat és az előttük díszlő virágos kerteket.

hirdetés

Nara emeletes, modern vasútállomásáról helyi autóbusszal indultunk egy erdőkkel övezett városrészbe, ahol az ősi japán főváros fennmaradt emlékei tárultak elénk. Amikor a település Japán fővárosa volt, nagyobb területen helyezkedett el, mint a mai város. A kínai császári városok mintájára építették, melynek a jelei manapság is nyomon követhetők.

A Kelet civilizációit a Nyugattal kötötte össze

Japán egykori ősi fővárosa az úgynevezett Selyemút végén épült. Ezen a több mint nyolcezer kilométer hosszúságú úton évszázadokon át aktív kereskedelmet folytattak, amely fontos szerepet játszott olyan nagy civilizációk fejlődésében, mint Kína, Egyiptom, Perzsia, Arábia, India, Róma és Bizánc.

A Selyemút elnevezést először Ferdinanad von Richthofen (1833-1905) német földrajztudós, geológus, térképész és felfedező említette 1877-ben. Ennek egyik érdekessége az volt, hogy a népszerű kínai selymet ezen az útvonalon szállították és az egyik legfontosabb árucikkeként adták és vették. 2014-ben a valamikori Selyemút kazahsztáni, kínai és kirgizisztáni szakaszát az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

Fémből készült lámpák bemutatója Narában (Fotó: Mentusz Károly)
Fémből készült lámpák bemutatója Narában (Fotó: Mentusz Károly)


Virágba borult díszfák Narában (Fotó: Mentusz Károly)
Virágba borult díszfák Narában (Fotó: Mentusz Károly)

A buddhizmus, a görög és a török művészet jegyei

Nara, mint Japán egykori fővárosa ma is sokféle kincseket rejt a múltból, ezért is érdemes felfedezni a látogatóknak. Az épületein, a szentélyein a kínai, a koreai és a közel-keleti stílusjegyek keverednek egymással. Mivel a Selyemút végállomásának számított, ennek köszönhetően folyamatosan új hatások érték. Így a város ma is a buddhizmus, a görög és a török művészet jegyeit hordozza. Nara egykori lakói szép templomokat építettek, a település egyes részeit pedig pazar szobrokkal ékesítették. A régi alkotások különösen a tavaszi és az őszi fesztiválokon kerülnek az érdeklődés középpontjába.

Ez a település 784-ig volt a szigetország fővárosa, melynek egykori nevezetességei között napjainkban szelíd szarvasok járkálnak, a turisták meg is simogathatják a szent állatoknak tartott szarvasokat. Az egyik parkban – amelyet tó vesz körül kikötővel és vitorlásokkal – a sok vendég örömére kimonóba öltözött helyi fiatalok csoportja tartott táncbemutatót, az ifjak távol-keleti zenére mutatták be tudásukat. Az érdeklődéssel kísért látványos parádét pedig tapssal jutalmazták az összesereglett nézők.

Pagoda, meghökkentő méretekkel

Utunkat folytatva a világ legnagyobb fából épült pagodájához értünk. Méretei alapján már a látványa is meghökkentő volt. De mint megtudtuk, az eredeti épület egy részét tűzvész pusztította el, így a jelenlegi templomot 1706-ban építették. Az épület monumentális csarnokába lépcsősor vezet, amelyet különleges díszítőelemekkel láttak el, a császári hatalmat jelképezve.

A hatalmas szentély és a gigantikus méretű szobrok mellett a turistacsoport tagjai szinte törpéknek tűntek. Ez a csarnok a Nagy Buddha emlékére készült, akinek a bejárati kapuval szemben szentélyt emeltek, mögötte pedig a Világmindenség Buddhájának óriási bronzszobrát helyezték el. A csarnok ma is a középkori Nara dicsőségének emlékét őrzi.

A gigantikus Buddha-szobrot az átépítések során többször is restaurálták. A lótuszlevelek – amelyen az istenség ül – viszont még az eredetiek, ezek történelem pusztításait is túlélték. A szoboróriást alkotója 15 méter magasra tervezte, a súlya ötszáz tonna. A csarnokban láthatók a pagoda makettjei, amelyek jól szemléltetik, hogy az egyes korokban hogyan változott az épület stílusa. A kiállított szobrok között a szörnyfejekre is felfigyeltünk, amelyek – a monda szerint – a gonoszok elűzésére szolgáltak.

A tizenöt méter magas Buddha-szobor (Fotó: Mentusz Károly)
A tizenöt méter magas Buddha-szobor (Fotó: Mentusz Károly)


A világ legnagyobb fából készített pagodája Narában (Fotó: Mentusz Károly)
A világ legnagyobb fából készített pagodája Narában (Fotó: Mentusz Károly)


Szörnyfejek a nagy csarnokban (Fotó: Mentusz Károly)
Szörnyfejek a nagy csarnokban (Fotó: Mentusz Károly)


Szentély a nagy csarnokban (Fotó: Mentusz Károly)
Szentély a nagy csarnokban (Fotó: Mentusz Károly)

Séta a lampionok ösvényén

Ezt követően ebből a templomból egy hatalmas, zöld parkon keresztül haladtunk tovább, miközben megcsodáltuk a kövekből formált, csodálatos lampionokkal szegélyezett ösvényt. Egykor ezekkel világítottak, amelyek a valamikori kézműves mesterek munkáját dicsérik. Emellett a fémből készített díszes lampionok összegyűjtött sokaságát is láthattuk.

Narát természetvédelmi terület öleli körül szarvasokkal, őzekkel és több évszázados fákkal. A környékbeli erdők pedig romantikus tájat varázsolnak a látogatók elé. Tele vannak ösvényekkel és csörgedező patakokkal, amelyek kellemes kirándulóhelyei nemcsak a japánoknak, hanem a más országokból érkező turistáknak is.

A kőlampionok ösvénye (Fotó: Mentusz Károly)
A kőlampionok ösvénye (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk