hirdetés
hirdetés

Nem drágul brutálisan a görög nyaralás

Hátradőlhetnek a szervezett görög utakra befizetők, idén nem változik a nyaralásuk ára – nyugtatott meg két nehéz súlyú, Görögországba kiutaztató hazai iroda képviselője.

hirdetés

Komora Zoltán, az IBUSZ turisztikai vezérigazgató-helyettese rémhírnek minősítette a drámai drágulást. Aminek kapcsán a drágulás lehetősége felmerülhetett, az a görög megszorító csomaggal életbe lépett áfa-változások mértéke. E szerint 13-ról 23%-ra nő a feldolgozott élelmiszerek és vendéglátásban felszolgált ételek általános forgalmi adója, míg a szálláshely áfája az eddigi kedvezményes 6,5-ről 13 százalékra emelkedik. Az Égei szigeteken eddig érvényben lévő 30%-os áfa-kedvezményt pedig eltörli a görög kormány 2016 végéig. Vagyis ezeken a szigeteken is a fenti forgalmi adók válnak érvényessé. A vendéglátás új áfája már hétfőtől érvényben van, tehát, aki ettől a héttől az utazási csomagjában megrendelt étkezéseken kívül fagyizik, a sarki tavernában tzatzikit majszol és dinnyét vesz, az már ezeken a helyeken többet fizet. A szálláshelyeken azonban csak október 1-től kell bevezetni a 13%-os áfát.

Komora Zoltán arról tájékoztatott, hogy kinti partnereik közül senki sem jelezte feléjük az áremelés szándékát. Mint mondta érvényben lévő kétoldalú szerződéseik alapján idén nem emelhetnek árat, a partnereik egyelőre benyelik a drágulást.  Hozzátette: az áremelést idén a kinti turistákért folytatott éles verseny miatt sem lépné meg. Árváltozás csak a jövő évre megkötendő szerződések esetén várható – mondta.

A verseny komolyságát bizonyítja, hogy múlt héten még a görög partnerek kedvezményeket igyekeztek adni a már leszerződött árakból a pénzügyi válság miatti kereslet megtorpanásának ellensúlyozására.

A hazai utazásszervezők élő szerződéssekkel rendelkeznek , melyek kizárnak egy szezon alatti drámaibb mértékű áremelést – erősítette meg Komora Zoltán szavait Molnár Judit, a MUISZ alelnöke. Változás jövőre várható – tette hozzá. Aminek a mértéke az egyes utazási csomagok árában 15-20% lehet – tudtuk meg Mihálka Róberttől, a Green Travel értékesítési vezetőjétől. Mihálka felhívta figyelmet arra, hogy az árváltozás az áfa-emelésen átment részszolgáltatások áraiból tevődnek össze. Egy csomag árának általában 40%-át teszi ki a szállásdíj – tette hozzá. Kimutatható változás a szállásdíjban idén az egyéni lekérések, a Görögországba egyénileg utazók esetében fordulhat elő – tudtuk meg Mihálka Róberttől.  

Az Európai Utazási Irodák Szövetsége (ECTAA) szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az utazási csomagok árai nem változnak.

Magyarországon az utazási csomagokra vonatkozó árváltozásokat kormányrendelet szabályozza. E szerint az utazási iroda az utazást megelőző 20 napon belül nem emelhet árat. Ezen az intervallumon kívül 8%-os mértékű emelést az utas elfogadhatja, de amennyiben nem, az utas fizet kötbért. 8%-os emelés fölött azonban az utas indoklás nélkül elállhat az utazási szerződéstől.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk