hirdetés
hirdetés

WTM-HANGULATJELENTÉS

Növekvő érdeklődés, visszafogottan optimista kiállítók

Huszonnégy éves fennállása óta a legmagasabb kiállítói számot regisztrálták az idei londoni World Travel Market vásáron. A Reed Travel Exhibitions rendezvényén 190 ország 4886 kiállítója képviseltette magát, ami 3%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A szervezők szakmai kísérőprogramokkal (légügyi konferencia, technológiai szemináriumok, képzési programok) tették még vonzóbbá az idei kiállítást.

hirdetés

Kedden, 11-én a MICE szegmens került az érdeklődés középpontjába a WTM-en. Szemináriumot rendeztek az üzleti turizmus vezető vásárlóinak és szolgáltatóinak részvételével, különlegesen kiemelt szerephez jutottak a szállodaiparban az üzleti utazók számára ajánlott innovatív termékek és szolgáltatások.

CHRIS MUNDSSZAL, A CM LINTAS REKLÁMÜGYNÖKSÉG ELNÖKÉVEL AZ EGYIPTOMI STANDON TALÁLKOZTUNK. OTT TARTÓZKODÁSA NEM A VÉLETLEN MŰVE VOLT, HISZEN AZ ÜGYNÖKSÉG SZERVEZI AZT AZ EURÓPAI MÉRETŰ EGYIPTOMI REKLÁMKAMPÁNYT, AMELYNEK CÉLJA EGY ÚJ IMÁZS ÉS TERMÉKCSOPORT,
CHRIS MUNDSSZAL, A CM LINTAS REKLÁMÜGYNÖKSÉG ELNÖKÉVEL AZ EGYIPTOMI STANDON TALÁLKOZTUNK. OTT TARTÓZKODÁSA NEM A VÉLETLEN MŰVE VOLT, HISZEN AZ ÜGYNÖKSÉG SZERVEZI AZT AZ EURÓPAI MÉRETŰ EGYIPTOMI REKLÁMKAMPÁNYT, AMELYNEK CÉLJA EGY ÚJ IMÁZS ÉS TERMÉKCSOPORT,

Szerdán, az első olyan napon, amikor nem csupán a kiemelt ügyfélként kezelt Meridien Club tagok, hanem „mezei” szakmai látogatók is szabadon mozoghattak a kiállítás területén, csúcsot döntött a látogatószám. Mi több, még Michael Douglas is ellátogatott a kiállításra, kedvenc üdülőhelye, Majorca standjára.

AITO

A brit Független Utazásszervezők Szövetsége (AITO) nem függesztette fel terveit, és a politikai bizonytalanság ellenére is az eredeti terveknek megfelelően Srí Lankán rendezi meg idei konferenciáját november végén. A négynapos rendezvényre november 20–24. között kerül sor.

Ki a fapadosok ellensége?

Az Airline Business Magazine kétnapos konferenciát rendezett a légi közlekedés jelenéről és jövőjéről. A Mytravel Airways igazgatója, Tim Jeans az Airline Business konferencián kijelentette, hogy az új olcsó légitársaságok elsősorban a charterpiacról hódítanak el utazókat. Mindazonáltal a túraszervezők nem reagálnak megfelelő rugalmassággal az újfajta kihívásra. A szakember szerint szükség lesz charterjáratokra a jövőben is, de oda kell figyelni a magas működési költségekre, és muszáj lesz rugalmasabb utazási feltételeket ajánlaniuk az utasok számára.

A LONDONI METRÓMEGÁLLÓKBAN ÚTON-ÚTFÉLEN MAGYARORSZÁGOT NÉPSZERŰSÍTŐ PLAKÁTOKKAL TALÁLKOZIK AZ UTAZÓ
A LONDONI METRÓMEGÁLLÓKBAN ÚTON-ÚTFÉLEN MAGYARORSZÁGOT NÉPSZERŰSÍTŐ PLAKÁTOKKAL TALÁLKOZIK AZ UTAZÓ

Ray Webster, az EasyJet vezérigazgatója ugyanezen a konferencián kijelentette, hogy a gyűjtő-elosztó helyek (hub) jövője több mint kétséges. Véleménye szerint a jövőben a légi közlekedésben az átszállás nélküli közvetlen utazás kerül előtérbe, és a fapadosok a rövid távú, míg a hagyományos nagyok az interkontinentális járatok üzemeltetésére specializálódnak majd. A fapadosok további előretörésének szerinte az az oka, hogy a hagyományos légitársaságok nem tudnak versenyezni a fapadosok költségstruktúrájával. Webster felhívta a légügyi szakemberek figyelmét arra, hogy egy ilyen légi piacon nem lesz szükség a mostani megarepülőterek további fejlesztésére. Kijelentette továbbá, hogy a légügyi dereguláció, illetve a kétoldalú légügyi megállapodások eltörlése azt eredményezheti, hogy új piacok nyílnak meg a tradicionális légitársaságok előtt is. Így akár Párizsból is repülhetne a British Airways mondjuk New Yorkba.

A Flybe igazgatója, Jim French egyetértett az EasyJet vezetőjével a fapadosok előretörésével kapcsolatban, de véleménye szerint Európában három nagy légitársaság jön létre, és három nagy gyűjtő-elosztó repülőtér alakul ki a jövőben. Ez utóbbiak közül Heathrow és Frankfurt biztos, a harmadik kiléte még bizonytalan.

Aer Lingus a neten

A jövő év végére az interneten keresztül akarja elérni összes értékesített bevételének 70%-át az Aer Lingus. Az ír légitársaság célja a disztribúciós költségek további csökkentése. 2001-ben vezették be azt a válságtervet, amelynek keretében a viszonteladói jutalékot 1%-ra csökkentették, és áraik jelentős részét levették a globális disztribúciós rendszerekről. Az elmúlt két év során ily módon 56%- kal tudták csökkenteni disztribúciós költségeiket. Jelenleg a jegyek 40%-át értékesítik a világhálón keresztül. Willie Walsh vezérigazgató szerint semmi sem indokolja, hogy a rövid távú járatokon a jegyek ára relatíve magasabb legyen, mint az interkontinentális vonalakon.

Szerbia fazonigazítás előtt

A Szerb Turisztikai Hivatal frissen kinevezett igazgatónője, Milica Cubrilo egy sajtóértekezleten bejelentette, hogy három éven belül a jelenlegi 2-ről 5%-ra akarják növelni a turizmus részesedését a szerbiai GDP-n belül. Az országról alkotott meglehetősen sötét kép megváltoztatása természetesen nem megy egyik napról a másikra. Első lépésként a Nis közeli Kopaonik síterepeit népszerűsítik, amihez segítséget nyújt, hogy nemrégiben újra megnyílt a nisi repülőtér. Azt is szeretnék elérni, hogy a nagy brit operátorok (pl. Cresta) városlátogató katalógusába bekerüljön a főváros, Belgrád.

A MALDÍV-SZIGETEK STANDJÁN MINDVÉGIG NAGY VOLT AZ ÉRDEKLŐDÉS. EZT MEGERŐSÍTETTE AMINATH AHMED SHIHAB KISASSZONY, A SZIGETEK TURISZTIKAI HIVATALÁNAK ILLETÉKESE IS
A MALDÍV-SZIGETEK STANDJÁN MINDVÉGIG NAGY VOLT AZ ÉRDEKLŐDÉS. EZT MEGERŐSÍTETTE AMINATH AHMED SHIHAB KISASSZONY, A SZIGETEK TURISZTIKAI HIVATALÁNAK ILLETÉKESE IS

Egységes fellépés

Hét közép-amerikai ország első ízben próbálja meg egyesült erővel egységes régióként népszerűsíteni a térségét. Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua és Panama létrehozta a Közép- amerikai Turisztikai Ügynökséget (CATA) az érintett országok idegenforgalmi hivatalainak és turisztikai szakmai szervezeteinek részvételével. A CATA hivatalosan a WTM-en debütált. A CATA elnöke, Javier Vega kijelentette, hogy együttműködő partnereket keresnek Európában mind a légitársaságok, mind az utazásszervezők között. Egyik legfontosabb feladatuk, hogy a térséget biztonságos desztinációként mutassák be.

Új témapark Dubaiban

Hárommilliárd font értékű beruházással új témapark épül Dubaiban. A Dubailand elnevezésű projekt jelenleg a világ egyik legnagyobb léptékű fejlesztési programja. A témaparkban egészen különleges élmények várnak majd a látogatókra. Lesz benne esőerdő, és bemutatják a fáraók, illetve a dinoszauruszok világát. Felépül egy Űrhotel is, és 100%-ban mesterséges sípályán gyakorolhatják egész évben a sejkek és a turisták a téli sportokat. A hatalmas kiterjedésű fejlesztési területen a témapark mellett öt darab ötcsillagos szálloda és egy bevásárlóközpont is felépül 2006-ra.

2006-ra a Dubai repülőteret is kibővítik. Addigra elkészül a 3. személyterminál, illetve egy mega teherterminál, így a repülőtér éves kapacitása 70 millió főre emelkedik. 2008-ra készül el a közel kétmilliárd dollárba kerülő, Világ elnevezésű projekt, amelynek keretében 250 mesterséges szigetet alakítanak ki az Arab-öbölben.

BULGÁRIA EGYRE NÉPSZERŰBB A MAGYAR UTAZÓK KÖ- RÉBEN, TUDTUK MEG ANELIA GENOVÁTÓL, A BOLGÁR TURISZTIKAI MINISZTÉRIUM MARKETINGMUNKATÁRSÁTÓL
BULGÁRIA EGYRE NÉPSZERŰBB A MAGYAR UTAZÓK KÖ- RÉBEN, TUDTUK MEG ANELIA GENOVÁTÓL, A BOLGÁR TURISZTIKAI MINISZTÉRIUM MARKETINGMUNKATÁRSÁTÓL

Van, aki forrón szereti

Ki ne emlékezne Marilyn Monroe klasszikus filmjére, a Van, aki forrón szeretire. Ez lesz a szlogenje annak a reklámkampánynak, amelyet az első Nagy-Britanniában sugárzandó magyar reklámfilmben is láthatnak a nézők. A Tony Curtist is felvonultató 30-másodperces filmben a magyar származású egykori filmsztár egy gyógyfürdőben fűszeres magyar ételeket eszik, miközben egy szexis hölgy is felbukkan a gőzből. Mindez hazánkat egy „hot”, azaz erős, fűszeres, divatos, izgalmas desztinációként kívánja vonzóvá tenni – értesült a vásár hivatalos lapja, a Travel Weekly.

Görög fejlesztések

A görög Halkidiki-félsziget szállodásai a létesítmények fejlesztése révén kívánják növelni forgalmukat. A három- és négycsillagos egységekben bővelkedő térségben az idén két ötcsillagos luxusszálloda építése fejeződött be, míg a harmadik felújítása most folyik. Golfpályákat is építenek a szezon meghosszabbítása érdekében. Minderre nagy szükség is van, hiszen például a német beutazó forgalom 20, a brit pedig 6%-kal esett vissza az idén a tavalyihoz képest.

A DOMINIKAI IDEGENFORGALMI HIVATAL PR-IGAZGATÓJA, JORGE OTRANTO ELMONDTA, HOGY A KELETI PIACOK EGYRE FONTOSABBAK ORSZÁGA IDEGENFORGALMÁBAN. OROSZORSZÁGBÓL MÁR A TAVALY TÉLEN IS JELENTŐSEN NŐTT A FORGALOM, ÉS HASONLÓ TENDENCIÁRA SZÁMÍTANAK A KÖVETKEZŐ ÉVEK
A DOMINIKAI IDEGENFORGALMI HIVATAL PR-IGAZGATÓJA, JORGE OTRANTO ELMONDTA, HOGY A KELETI PIACOK EGYRE FONTOSABBAK ORSZÁGA IDEGENFORGALMÁBAN. OROSZORSZÁGBÓL MÁR A TAVALY TÉLEN IS JELENTŐSEN NŐTT A FORGALOM, ÉS HASONLÓ TENDENCIÁRA SZÁMÍTANAK A KÖVETKEZŐ ÉVEK

Hipermodern hotel Szlovéniában

A szlovén standon a többi között egy jövőre megnyíló különleges ljubljanai szállodával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Domina Grand Media Hotel igazi high-tech szálloda lesz, amely egész régiónkban egyedülálló. A hotel összes technológiai szolgáltatása egy belső intranetes hálózaton keresztül bonyolódik. Az épületben nem lesznek analóg szolgáltatások, a digitális szolgáltatások pedig ugyanazt az internetprotokoll hálózatot fogják használni. Vagyis a backoffice- tól a szobai internaktív televízióig minden szolgáltatás ugyanazon a rendszeren keresztül bonyolódik. A rendszer alapja egy 24 Gbps kapacitású optikai kábel, ehhez kapcsolódnak további optikai kábelekkel és Wi-Fi (vezeték nélküli) módon a szobákban található szerverek, amelyek plazmamonitorokkal kiegészülve komplett interaktív szolgáltatási csomagot nyújtanak. A vendég videokonferencia- beszélgetést folytathat partnereivel a világ másik végén, de láthatja az éttermi személyzet arcát is, amikor leadja vacsorarendelését. A szállodához tartozik egy 500 férőhelyes konferencia-központ is, mondanom sem kell, a legmodernebb audiovizuális eszközökkel berendezve.

Estonian Air

Az észt légitársaság új árstruktúrát vezetett be Gatwick és Tallin közötti járatain. Megszüntették a „Sunday rule” alkalmazását, és egy útra már 66 fontért is foglalható jegy.

Szántó Zoltán
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk