hirdetés
hirdetés

Nyitott Pince Napok a szlovákiai kiskárpáti borvidéken

Az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2014. november 14-én és 15-én Szlovákia kiskárpáti borvidékén 15. alkalommal rendezik meg. A pincészetek fogadják a vendégeket, akik megtekinthetik a régió legszebb borospincéit.

hirdetés

A Kis-Kárpátok alján, Szlovákia nyugati részén falvakból és városokból álló övezet húzódik, amely a „borászati“ jelzőt kapta. Ezek képezik a kiskárpáti borvidéket, melynek területe és jelentősége a legnagyobb Szlovákiában. A kiskárpáti borút a régi koronázóvárosokon - Pozsony (Bratislava), Szentgyörgy (Svätý Jur), Bazin (Pezinok), Modor (Modra) - át a környező kiskárpáti falvak útvonalat követi és Nagyszombaton (Trnava) ér véget.

A legnagyobb borvidék 12 borászati körzetre van osztva, melyben 120 település szerepel. A szőlőhegyek egységes övezetben terülnek el a Kis-Kárpátok dombjain Pozsonytól (Bratislava) Bazin (Pezinok) irányában Felső Diósig (Horné Orešany). Ezen a vidéken féher szőlőfajtákat termelnek: Olaszrizlinget (Rizling vlašský), Rajnai rizlinget (Rizling rýnsky), Zöld Veltelínit (Veltlínske zelené), Burgundi fehéret (Burgundské biele), a kékszőlő fajtákból a Kékfrankost (Frankovka modrá) és a Szentlőrincit (Svätovavrinecké).

„Szlovákiában a modern kor beköszöntével a bortermelésnek egyre nagyobb a gazdasági jelentősége és a kis-kárpáti borvidék települései arculatában, identitásában, a hagyományok őrzésében, turisztikai vonzerejében, építészeti emlékeiben, a mindennapi emberi kapcsolatokban is óriási jelentősége van a szőlőművelésnek, a borászatnak és a borkultúrának“ - mondta a Bratislava Region Tourism elnöke, Martin Zaťovič.

Borkóstolás autentikus helyszínen

A fesztiváloktól a borvacsorákig számtalan lehetőség adódik a borkóstolásra, ám sokan szívesebben hallják a bor készítőjétől mindazt, amit a kóstolt tételről tudni érdemes. Megismerhetik a szőlősgazdákat, akiknek már másik otthonukká vált, és nagy szeretettel, hatalmas szenvedéllyel és érdekesen tudnak mesélni a szőlőtermelésről vagy a borászatról. A hétköznapokból kiszakadva, a legautentikusabb helyen, a szőlő és bor szülőhelyén, a pincéknél bort kóstolni: gyakran ez jelenti azt a maradandó élményt, ami miatt a vendég a pince és a borász "nagykövetévé" válik, és amiért időről időre visszatér.

A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja. Az esemény szervezői mindenkit szívesen várnak 2014. november 14-én és 15-én.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk