Olyan sokszínűek a beutazási korlátozások a tagállamokban, mint maga Európa

Az európai utazási irodák szövetsége, az ECTAA felmérést készített tagjai körében az egyes országokban a COVID-19 járvány kapcsán alkalmazott beutazási korlátozásokról. Az uniós kutatást a MUISZ ültette át magyar nyelvre és juttatta el szerkesztőségünknek. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szövetség azt kérdezte meg tagjaitól, hogy az országuk megköveteli-e, hogy a látogatókat karanténba helyezzék magas kockázatú országokból érkezve? Amennyiben igen, hogyan határozzák meg az adott országban a „magas kockázatot”, illetve a kockázat meghatározása a fertőzések mértékén (100 000 lakosra jutó eset) alapul-e?

Ausztria

Ha nincs negatív PCR tesztje, akkor 10 napig kell önkéntes karanténban lenni a kockázatos országból érkezőnek. Később elvégezheti a tesztet és elhagyhatja a karantént, ha a tesztje negatív. A kormány listázza a magas kockázatú országokat. A kritériumokról nincsen további információ.

Csehország

Csehországban jelenleg Spanyolország, Románia és egyéb harmadik országbeli utazások vonatkozásában korlátozások vannak érvényben, kivéve az EU „fehér lista” országait. A Spanyolországból vagy Romániából visszatérő cseh állampolgárokat tesztelni (PCR-teszt) kell vagy karanténba kell helyezni.

Nincsenek egyértelmű kritériumok a „biztonságos országok listájához”. Van egyfajta speciális rendszer az EU-országok számára, ami kedvezőbb. Az ECTAA tagok Külügyminisztériummal tartott legutóbbi találkozásakor legfeljebb 100-as iniciációs együtthatóról beszéltek. Ez korábban kevesebb volt (50). Csehországban megpróbálnak az EU összes országára érvényes egységes együtthatót szorgalmazni, de nyilvánvalóan nem ez történik, áll az ECTAA riportjában.

Németország

A kormány a Robert-Koch-Intézet (RKI) ajánlásait követve osztályozza a magas kockázatú országokat („Risikoländer”). Az RKI úgy definiálja a magas kockázatot, hogy az igazolt fertőzések számát korrelálja a lakossággal - a 100 000 lakosra eső több, mint 50 fertőzésből eredő szám „magas kockázatúnak” minősül. Ha azonban egy ország vagy régió adatait nem tartják elégségesnek vagy megbízhatónak, vagy az egészégügyi rendszert alacsony szintűnek minősítik, akkor az RKI ezeket az országokat is automatikusan magas kockázatúnak nyilvánítja. Ezzel szinte az EU-n kívüli összes ország (kivéve: Törökország egyes részei) problémásnak tekinthető - még akkor is, ha a fertőzési arány alacsony (például Maldív-szigetek, Tunézia).

A magas kockázatú helyekről hazatérőknek PCR-tesztet kell elvégezniük a repülőtérre érkezéskor vagy a határ átlépésekor. Kivétel ezalól Törökország. Az üdülőknek a beszállás előtt 48 órával tesztet kell készíteniük a szállodában, közeli kórházban.

Ezek az intézkedések elég jól működtek az üdülők és az idegenforgalom számára egyaránt. A vendégmunkások, különösen a balkáni országokból (általában autóval utazó családok), meglehetősen sok fertőzöttet hoztak vissza Németországba. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a kormány a visszavonás mellett döntött, és a magas kockázatú országokból hazatérőket 14 napos házi karanténra kötelezte (rövidíthető 5 napra, ha PCR-tesztet is végeznek). Új, az utasok adatainak továbbítására szolgáló informatikai rendszer is készül Németországban, amelynek tervezett indulása október 1.

Dánia

Dániában ugyanazt az elvet alkalmazzák, mint Nagy Britanniában: azon országok, ahol 20 eset per 100.000 fő fertőzött volt, biztonságosnak minősülnek. Ha 30 per 100.000 főnél magasabbra emelkedik ez a szám, már nem minősülnek biztonságosnak és utazásra nem javasolt országgá válnak, amíg ez a szám 20 per 100.000 fő alá nem csökken. Azoktól az utazóktól, akik olyan országba utaztak, amelyek időközben biztonságosból nem biztonságos besorolásba kerültek, azt kérik, hogy visszatérésükkor végezzenek COVID-19 tesztet, de nem kötelesek 14 napig karanténba vonulni. Azokat az embereket, akik a COVID-19 miatt utazásra nem javasolt országba utaznak, határozottan arra kérik, hogy visszatérésükkor maradjanak házi karanténban.

Finnország 

Finnországban a Szociális és Egészségügyi Minisztérium a Finn Egészségügyi és Jóléti Intézettel együttműködve hoz szabályokat és előírásokat a karantén követelményeiről. A WHO és az ECDC adatait használják fel a döntéseik meghozatalakor. Meghatározzák a „magas kockázatú” országokat is (több mint 8/100 000 COVID-19 eset két hétre visszamenőleg). Jelenleg a finn kormány kéthetente vizsgálja felül az információkat és az esetleges korlátozásokat, ami változhat. Az egészségügyi és utazási információk a Finn Egészségügyi és Jóléti Intézet honlapján találhatók.

Franciaország

Franciaország különböző intézkedéseket követel meg attól függően, hogy honnan származnak az utazók (Covid-teszt, házi karantén). Néhány úti cél házi karantént igényel minden utazótól, bárhonnan is érkezzen. Ez a helyzet Franciaország azon tengerentúli szigetei esetén is, ahol a kórházi kapacitás alacsony. Egyes úti célokat a viszonossági intézkedések miatt tekintenek „magas kockázatúnak”.

  • Az európai térségen kívülről érkező utazóknak (az Európai Unió tagállamai, Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, San Marino, Svájc és Vatikán kivételével) és a Nagy Britanniából érkező utazóknak az ország területére érkezéskor 14 napig karanténban kell lenniük.
  • Az Európai Unióból érkező utazók mentesülnek minden egészségügyi intézkedés alól, ha belépnek az ország területére, hacsak nem mutatják a Covid-19 tüneteit.
  • A tengerentúli területekre utazóknak legalább 72 órával indulás előtt negatív Covid-19 tesztet kell felmutatniuk.
  • Származási helytől függetlenül, minden olyan személynek, akinek a Covid-19 tünetei vannak, amikor az ország területére belép, karanténba kell mennie, ha szükséges, az illetékes prefektusnak kell őt elhelyeznie.

Írország

A legtöbb embernek, aki külföldről érkezik Írországba 14 napra korlátoznia kell a mozgását, kivéve akkor, ha szerepel a zöld listán az az ország, ahonnan az illető érkezik. A szabad mozgás korlátozása azt jelenti, hogy a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell más emberekkel való érintkezést és a közösségi helyzeteket. Akkor kell így tenni, ha valaki szoros kapcsolatban áll COVID-19 fertőzöttel, vagy olyannal, akinek tünetei vannak, vagy ha külföldről utazott be. Ebben az esetben tilos:

• Munkahelyre bemenni
• Tömegközlekedést használni
• Látogatót fogadni
• Másokat látogatni, még akkor is, ha általában ő gondoskodik róluk
• Boltokba vagy gyógyszertárba járni, hacsak nem feltétlenül szükséges
• Találkozni idősebb emberekkel, terhes nőkkel vagy bárkivel, akinek krónikus betegsége van

A zöld listát az ECDC 14 napos új esetek átlagának alapján állítják össze, de figyelembe vesznek egyéb kritériumokat is, epidemiológiai jelentéseket, a helyi egészségügyi szolgálatok kapacitását és a vírus terjedésének arányát.

Hollandia

Hollandiában határozottan javasolják, hogy azok, akik narancssárga besorolású országból érkeznek, vonuljanak 10 napos karanténba. A narancssárga besorolás azokat a desztinációkat jelöli, ahova nem javasolt az utazás, kivéve halaszthatatlan esetben. Kötelező karantén nincs Hollandiában.

Szlovákia

Szlovákiában külön bizottság működik, amely minden héten áttekinti a helyzetet és listát készít azokról a kevésbé kockázatos országokról, ahová a szlovákok korlátozás nélkül utazhatnak. A listán fel nem sorolt országokból való visszatérés esetén az utazónak 10 napig el kell különülnie vagy el kell végeznie a COVID-19 tesztet - de nem hamarabb, mint 5 nappal a visszatérést követően. Nincsenek meghatározva egyértelmű szabályok a lista összeállítására, felülvizsgálatára vonatkozóan. Nyár folyamán a szlovák kormány intenzív kampányt folytatott, ami jelenleg is zajlik, hogy a szlovákok ne utazzanak külföldre és Szlovákiában töltsék a szabadságukat.

Svédország

Svédországban nincsenek korlátozások. Svédország minden schengeni országból és Nagy Britanniából is fogad látogatókat.

Nagy-Britannia

Minden olyan beutazótól 14 napos házi karantént követelnek meg, aki olyan úticélról érkezik, ami nem szerepel a mentesülő országok listáján. Számos tényező alapján döntik el, hogy egy ország szerepel-e a mentességi listán vagy „magasabb kockázatúnak” minősül-e és karanténköteles. Az egyik ilyen ismert tényező a 20-nál több fertőzött 100 000 főre vetített aránya (7 napos mozgóátlag).

Az ECTAA az egyes európai országok foglalkoztatást támogató intézkedéseit is összegyűjtötte a COVID-19 járvány kapcsán, erről itt olvashat.

Forrás: Turizmus Online


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.