hirdetés

Panoráma kerékpárút a Balaton-felvidéken

Új kerékpárúton bringázhatunk a Balaton-felvidéken, amely 33 km hossszú és közvetlenül csatlakozik a Balatoni Bringakörúthoz is. Pár tipp, hogy mire figyeljünk a szép panoráma mellett.

hirdetés

Kerékpáros túra-utat újítottak fel a Balaton-felvidéken, amely érdekessége, hogy közvetlenül csatlakozik a Balatoni Bringakörúthoz. A 33 km hosszú Panoráma kerékpárút festői szépségű tájon vezeti a kerékpáros túrázókat, különböző nehézségű terepeken. A túraútvonalak Zánkafürdő, Dörgicse, Balatonakali, Mencshely, Halom-hegyi Kilátó, Balatonhenye, Balatoncsicsó, Monoszló, Szentantalfa, Tagyon és Hegyestű érintésével járja körbe a Balaton-felvidék egy részét. Az északi part mögötti, csodálatos panorámájú, bájos falvakkal, szőlőkkel, présházakkal, erdőfoltokkal, ligetes mezőkkel, sziklaalakzatokkal tarkított táj még felfedezésre vár a Balaton mellett üdülők előtt. A Zánka – Balatonhenye – Mencshely – Balatonakali között elterülő dombok között kijelölt kerékpáros útvonalhálózat ligeteken és erdőkön, csodálatos építészetű apró falvakon vezet keresztül.

Ma már nagyon sok túra áll a kerékpározás rajongóinak rendelkezésére, és ez többszörösen igaz ha a Balatonról és környékéről van szó. Azonban indulás előtt érdemes ellenőrizni a túrák útvonlát és nehézségi fokát is. A Panoráma kerékpárút is több túraútvonalat foglal magában és nem biztos, hogy a legrövidebb a legkönnyebb! A Hegyestűről lefelé tartó szakasz - meredeksége és az időnkénti útakadályok (pl. gödrök) miatt - például kifejezetten veszélyes és sajnos erre semmilyen figyelmeztető tábla nem utal. A páratlan panoráma és kilátás miatt azonban mégis érdemes nekivágni, természetesen a megfelelő biztonsági felszereléssel és körültekintéssel. Indulás előtt érdemes még a terepviszonyokról és a magassági szintekről is tájékozódni és ennek megfelelő járművel nekivágni.

www.bikemag.hu
www.bikemag.hu

A Panoráma kerékpárút weboldalán több, különböző nehézségű túraútvonal-javaslattal találkozhatunk. (www.brivupa.hu/).A fejlesztés része a mencshelyi Halom-hegyen és környékén kialakított Tűzhányó tanösvény és Kossuth-kilátó felújítása is, amely egyrészt egy különleges, kialudt vulkán földtani, botanikai, zoológiai értékeit mutatja be arra járóknak, valamint a kilátó egyedülálló körpanorámát nyújt a balatoni térségre. (Itt egyébként szabadtéri színpad és nézőtér is helyet kapott, ami kulturális programok otthonául szolgál a jövőben.) A zánkai üdülőközpont területén – az „Új Nemzedék Kerékpáros Élményparkban” – Kerékpáros Központ is létesült, amely többek között szervizzel, elsősegélynyújtással, E-bike töltőállomással és kerékpárkölcsönzővel is szolgálja a túrázók biztonságát és kényelmét.

A turisztikai fejlesztés 148 millió forintos támogatásból valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében. 

(forrás: Vendég&Hotel Online, www.bikemag.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai