Panoráma kilátóval, strand medencével gazdagodhat a Dinnyéshát

Még az 1990-es évtized elején arról döntött a tiszanánai önkormányzat, hogy a falu természeti adottságait kihasználva, a csendes, a vendégek pihenését szolgáló turizmusnak teremti meg a feltételeit. Mindezt azzal a céllal vállalta a testület, hogy minél több kikapcsolódni, sportolni és horgászni vágyó vendég érkezzen a Tisza-tavi községbe.

Ennek érdekében sok mindent tettek az elmúlt két évtizedben. A Tiszanána központjától öt kilométerre levő Tisza-menti Dinnyésháton üdülőcentrumot alakítottak ki. Évről, évre fokozatosan újították meg a tiszai gát környékét. Az eredmény: szabad vizű strand és mára már háromszáz vízijármű elhelyezésére alkalmas csónakkikötő.

Összefogással 23 kilométeres kerékpárút

Dr. Tóth József polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, hogy több pályázati támogatással és további fejlesztésekkel egy olyan földnyelvet alakítottak ki a Tisza-parton, ahol sétálhatnak és megpihenhetnek a turisták. Partvédelmi munkákat is folytattak és az egyes szigeteket fából készített díszes hidakkal kötötték össze. Homokos fövenyt alakítottak ki és a strand partján napozó teraszok várják a vendégeket. Jelenleg négy, látványos hidakról megközelíthető sziget van Dinnyésháton. A korábban telepített fűz-, kőris- és akácfákat megőrizték, emelve a környék szépségét. Beljebb egy vállalkozó által üzemeltetett kaland- és íjász park található. Ugyancsak pályázati támogatással ma már szilárd burkolatú úton érhető el a faluból az üdülőterület. Emellett öt tiszai település önkormányzata és a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság összefogásával 23 kilométeres, Tiszanánát is érintő kerékpárutat épített. Az útszakasz az utóbbi időben sok biciklis turista kedvenc tartózkodási helye lett. Az üdülőterületen büfé és nyári rendezvényeknek otthont adó szabadtéri színpad is épült. Emellett a gyerekeket játszótér és focipálya is várja.

Jövő évi tervek

A gát jobboldali részén sátorozhatnak a turisták, ide lakókocsikkal is érkezhetnek. A kikötő előtti gyepes területen strandröplabdapálya, illetve bográcsfőző helyek is a kikapcsolódást szolgálják. Azt is megtudtuk, hogy tavaly egy újabb öblöt nyitottak meg a háromszáz hajósnak, hogy a járműveikkel télen is kijuthassanak az élő Tiszához horgászni. A Területi Operatív Program (TOP) keretében az önkormányzat pályázatot nyújtott be a strand és a kikötő felújítására. Amennyiben az illetéseket ezt kedvezően bírálják el, akkor még az idén ősszel elkezdik a munkát és terveik szerint 2017-ben szeretnék be is fejezni. A pályázat alapján a szabad vízi strandon egy zárt medencét alakítanának ki, a minőségi fürdőzés megteremtésére. Az egyik Tisza parti szigeten 35 méter magas kilátót létesítenének lifttel, illetve gyalogos fel- és lejáróval. Innen azután teljes panoráma nyílna a Tisza-tóra, Abádszalókról Kiskörén át Poroszlóig. Ezek mellett további 50-60 hajó befogadására alkalmas stégrendszert is kialakítanának. A jelenlegi büfét pedig étteremmé alakítják át. A fejlesztésekre kétszáz millió forintot irányoztak elő a dinnyésháti üdülőterületen. Ezek lehetővé teszik, hogy még komfortosabbá tegyék a víz parti turizmust Tiszanánán. Jelenleg 620 telket tartanak nyilván, melyekből kétszáz üdülő-ingatlantulajdonos rendelkezik használatbevételi engedéllyel. Az építkezések jelenleg is tartanak. Tűzoltók, rendőrök is szerveznek programokat Tiszanánán természetesen a faluban is találnak szálláshelyeket az érdeklődők. A helyi turisztikai egyesület szervezi és fogja össze ezeket. Emellett az önkormányzat még az idén megnyitja az új, nyolc szobás, konyhás, társalgós és gépkocsiparkolóval ellátott turistaházát. A helyi civil szervezetek az önkormányzattal összefogva június 25-én tartották az idei nyári évadnyitó fesztiváljukat Dinnyésháton. Július 9-én pedig a hazai tűzoltó egyesületek - immár harmadszor - rendezik meg a tisza-parti találkozójukat. Augusztus elején viszont a Nemzetközii Rendőr Szövetség (IPA) ötödik kerékpáros versenyére kerül itt sor.


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.