hirdetés
hirdetés

Problémák nélkül halad a Costa Concordia egyenesbe hozása

A tavalyi szerencsétlenségben oldalára dőlt Costa Concordiát sikerült felemelni a hajótestet eddig tartó sziklákról, azonban továbbra sem tudják, pontosan hány órakor sikerül függőleges helyzetbe hozni az óceánjáró roncsát - hangzott el a helyszínen hétfő déltájban tartott újabb sajtótájékoztatón.

hirdetés

Délután négy órakor már több mint nyolc fokkal sikerült elfordítani a Costa Concordiát - mondta Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak. Hozzátette, hogy a kritikus pont a húsz fok elérése lesz, mivel akkor az óceánjáró vízből kiemelkedő oldalára rögzített tartályok fokozatosan a tengerbe merülnek és megtelnek vízzel - súlyukkal is húzva és egyensúlyozva a hajót. Gabrielli szerint továbbra is "minden úgy halad, ahogyan elképzeltük". Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az időjárásnak hétfő késő estére jósolt rosszabbodása miatt. "A munka nem fejeződik be a hajó egyenes helyzetbe hozásával: a Costa Concordiát stabilizálni kell, hogy kibírja a téli hónapokat, mivel csak tavasszal vontatják el" - tette hozzá.

Nézze élőben, hogy húzzák ki a Concordiát: 

A 300 méter hosszú óceánjáró reggel kezdett elforgatása ütemterv szerint halad, eddig minden problémamentes, környezetszennyezés nem történt - közölte Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője a Giglio szigetén tartott tájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a tengerbe veszett - eltűntként kezelt - két áldozat holttestét még nem találták meg.

Sergio Girotto, a műveletért felelős olasz Micoperi cég mérnök menedzsere hozzátette, hogy az óceánjáró kilenc órakor megkezdődött fölegyenesítése után három órával már 3 foknyit sikerült megmozdítani a Costa Concordiát. Összesen 65 foknyit terveznek emelni a megdőlt hajón.

Déli tizenkettő körül az óceánjárót sikerült felemelni a testet tartó sziklákról. Girotto elmondta, azt hitték, hogy a sziklákról való fölemelést jellegzetes moraj kíséri majd, de semmi ilyent nem lehetett hallani.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés