hirdetés
hirdetés

Srí Lanka, (öröm)könnycsepp az Indiai-óceánon

A könnycsepp alakú Srí Lankán manapság nincs okuk szomorkodni a turisztikai ágazatban dolgozóknak: maximum örömkönnyeket ejthetnek a forgalom lendületes bővülése miatt.

hirdetés

Srí lankai turisztikai delegáció járt hétfőn Budapesten. A Hilton Budapestben megrendezett prezentáción és workshopon képviseltette magát a dél-ázsiai ország turizmusfejlesztési minisztériuma, szállodaszövetsége valamint számos hotel és beutaztató iroda mellett a Qatar Airways is.

Ritka alkalom, hogy ilyen távoli desztináció képviselői hivatalos látogatásra érkezzenek Magyarországra, és nem véletlen, hogy hosszú idő után éppen most került sor erre a bemutatóra. A 70-80-as években elért csúcsról nagyot zuhant az ország turizmusa, az utóbbi 5-6 év során viszont újra lendületes növekedésnek indult a forgalom. Mint hallhattuk, 2015-ben már 1,8 millió turista kereste fel az országot, ami 17,8%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az ország turizmusból származó bevételei elérték a 2,7 milliárd dollárt.

Kandy, Perehera Fesztivál
Kandy, Perehera Fesztivál

Ezzel párhuzamosan a magyar turisták száma is lendületesen nőtt, tavaly már közel 3000 honfitársunk utazott Srí Lankára, az idén pedig nyolc hónap alatt több mint 2500. Érdekes ugyanakkor, hogy a feleakkora lakosságú Szlovákiából kétszer annyian, a velünk azonos méretű Csehországból 3-4-szer annyian utaznak oda. Érdekesség, hogy a legtöbb turista a szomszédos Indiából érkezik, évente 235 ezer fő, második helyen Kína áll 230 ezer fővel, ezután az Egyesült Királyság áll 174 ezer fővel, majd a németek jönnek 138 ezres, a franciák pedig 110 ezres vendégszámmal.

Srí Lanka turizmusfejlesztési minisztériuma nyolc turisztikai termékcsoportra fókuszál, nem csak tengerparti üdülőhelyként pozícionálja az országot. Hangsúlyt helyeznek a természeti szépségek, a történelmi és vallási emlékek, a vadvilág, az aktív turizmus és az egészséges életmóddal kapcsolatos turisztikai termékek fejlesztésére és népszerűsítésére.

Srí Lanka ötvözi a nyugat-ázsiai és dél-kelet-ázsiai kultúra legérdekesebb jellemzőit. A kereskedelemben fontos szerepet játszó Selyemút egyik változata is a szigeten haladt át, ezen keresztül gyöngyöket, értékes drágaköveket, fahéjat, fűszereket és elefántcsontokat szállítottak. A szigetország a mai napig a világ egyik legfőbb teatermelőjének számít.

„A legpompásabb sziget a világon” – szól az idézet minden idők egyik leghíresebb utazójától, Marco Polotól, aki 1292-ben érte el Srí Lanka partjait. A növényvilágban és vulkanikus hegységekben is gazdag Srí Lanka tele van hatalmas történelmi objektumokkal, melyek a buddhista kultúrához és valláshoz köthetőek. Ezen különlegességek közül is kiemelkedik a három legendás város által formált kulturális háromszög: Kandy, Anuradhapura és Polonnaruwa. Ezek a települések a világörökség részei.

Srí Lankán található még a Sinharaja erdő, ahol a Szent-hegy is van. Csúcsa, az Ádám-csúcs, melyről az a legenda járja, hogy ez volt az a hely ahova Ádám lepottyant az Éden kertből és éveken át itt várakozott, hogy felmentsék bűnei alól.

Folyók tucatja, tavak, patakok szelik át Srí Lankát, ezzel alkalmassá téve különböző vízi sportokra, csak úgy mint a kenuzásra, raftingra és egyéb folyami sportokra. A barlangászat virágzik a Kelani folyó vízesése alatt, Kitugala városában. Kitugala régiója két monszun periódusról híres és a legtöbb csapadék Srí Lankán itt szokott lehullani. Ez biztosít a folyónak megfelelő mennyiségű vizet, amely lehetővé teszi a fent említett sportok űzését.

Srí Lankán az állatvilág is rendkívül gazdag. A Mirissa partszakasz a legalkalmasabb hely arra, hogy lenyűgöző méretű, különleges víziállatokat vegyünk szemügyre. Decembertől áprilisig a vándorlási időszak a legmegfelelőbb a bálnalesre, hiszen ekkor az ámbrás cetek és kékbálnák nagyon közel úsznak a parthoz. A vizekben delfinek és számos fajta teknős él. A rendezvényen lehetőség nyílt a közvetlen üzleti tárgyalásokra, a szép számmal megjelent magyar utazásszervezők éltek is az alkalommal.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk