hirdetés
hirdetés

Szezon előtti csend

A Travel Expert új szakmai kezdeményezés - egy online utazási magazinműsor - első élő adásában számos kiutaztató is megszólalt. Általános tapasztalat, hogy kivárnak az utasok, és még a leginkább járványbarát feltételek sem igazán ösztönzik őket az előfoglalásra.

hirdetés

A Fehérvár Travel ügyvezető igazgatója, Ribi Péter arról számolt be, hogy a tavalyi évük nagyon jól indult, február végére az éves árualap 60 százalékát lefoglalták az utasok. Sajnos a pandémia kitörésével azonban le is mondták a legnagyobb részüket. Idén az egy évvel ezelőtti foglalásoknak a harmada realizálódott eddig, ami a szakember szerint nem is rossz eredmény. Sokan kivárnak még, de egy érdekes új jelenséget is tapasztalt a szakember: egy utas több utat is lefoglal, hármat, négyet, hogy bepótolja tavaly elmaradt utazásait. Az utazásszervező kimondottan hosszú, 66 napos lemondást kínál kötbérmentesen utazás előtt. Csomagjaik részeként a biztosítások fedezik a költségeket, ha az utas az utazás során covidos lesz, és akkor is, ha koronavírus-fertőzés miatt áll el az utazástól.

Grünwald Zsolt, a TravelGOO! ügyvezetője arról beszélt, hogy sok iroda felhagyott a szakmával, végleg felfüggesztették a működésüket. Ők is bevállaltak más tevékenységeket, hogy fennmaradjanak, és megtarthassák dolgozóikat. A szakember elárulta, hogy az idei télből a nyárba utazások piacán a Maldív-szigetek mindennél népszerűbb volt. Dubaj és Dominika is kedveltek voltak a télen.

Bajai Ágnes, a Personal Tours irodavezetője arról számolt be, hogy a vouchereket, amelyeket a tavaly lemondott utakért kaptak az utasok sorra váltják be, új foglalásokból azonban kevés van. Jelenleg az értékesítés az ilyenkor szokásos 10-20 százaléka. Az iroda akciót hirdetett, hogy felmérje, a kedvező feltételek mennyire pörgetik fel a keresletet, és útjaikat úgy hirdették meg, hogy ha április végéig lefoglalják őket az utasok, indulás előtt 30 nappal ingyenes lemondhatják őket. A társaság tapasztalata azonban sajnos az, hogy még ezek a kedvező feltételek sem jelentenek elegendő vonzerőt a foglaláshoz. A tour operátor a tervek szerint június elejétől programozza charterjáratokkal Görögországot, ahol a legtöbb sziget alacsony fertőzöttségű. Az irodavezető hangsúlyozta, az előfoglalások után várhatóan emelnek az árakon, amelyek egyelőre irreálisan alacsonyak a magyarországi szálláshelyek áraihoz képest.  

Straub Anikó, a Horvátország-specialista Istria’ 94 Tours irodavezetője is megerősítette azt az általános tapasztalatot, hogy az előlegfizetés elengedése sem elég motiváció az utasoknak a foglalásra. Tapasztalatok alapján, ahogy tavaly, idén is a hotelek lesznek a kedveltebbek a magyar utasok körében, népszerűbbek mint az apartmanok. A szakember szerint azonban akik kivárnak, könnyen elkéshetnek a foglalásokkal, mert számos olyan hotel van, amelyben már most nincsenek helyek és sok olyan is, amely azon gondolkodik, hogy kinyisson-e. Ebből egyébként az utazásszervezőknek is nehéz leszűrni, hogy lesz-e elegendő kapacitás. A társaságnál most semmilyen kockázattal nem jár a foglalás, mert még előleget sem kell fizetnie az utasoknak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk