hirdetés
hirdetés

Szobrot állítottak a hős aradi tábornoknak Egerben

Az aradi 13 kivégzésének idei emléknapján - pénteken - szobrot avattak Eger belvárosában, a hős tábornok Lenkey János tiszteletére.  A róla elnevezett udvarban, a Wiesenthal-díjas budapesti alkotóművész, Kutas László jelenlétében leplezték le a hevesi megyeszékhely új látványosságát.

hirdetés

Az érdeklődők - közöttük a Lenkey család leszármazottainak - jelenlétében dr. Lisztóczky László irodalomtörténész, nyugalmazott főiskolai docens méltatta az egri származású hős katonatiszt Lenkey János életét és tevékenységét. Idén 210 éve - 1807-ben született és mindössze 42 évet élt, miközben kiemelkedő szerepet játszott az 1848-49-es forradalom- és szabadságharcban.

A világosi fegyverletétel után fogságba esett és az egyik vádlottja volt az aradi vértanúk perének. Az aradi vár börtönében azonban elborult az elméje, ezért nem végezték ki. Ám továbbra is fogva tartották és az őrök megsebesítették. Lenkey János ápolás nélkül - vértanúként - 1850 február 7-én hunyt el a vesztőhelyen.

Emlékét azonban megőrizték Egerben és az 1920-as években fehér márványtáblát helyeztek el az egykori szülőházának falán. Tíz évvel ezelőtt 2007 őszén - születésének 200.-ik évfordulóján - pedig bronz domborműves emléktáblával egészítették ki a korábbit.

Emellett a városban utca- és általános iskola is viseli Lenkey János nevét. A tábornok halála után viszont évtizedek teltek el, hosszú idő telt el, amikor 1936 májusában az aradi temetőből Egerbe szállították a hamvait és katonaládáját. A megyeszékhelyen, a Kisasszony temetőben, a Lenkey család sírboltjában temették el újra és azóta is ott alussza örök álmát. 

Lenkey János szobra Eger belvárosában (Fotó: Mentusz Károly)
Lenkey János szobra Eger belvárosában (Fotó: Mentusz Károly)

A Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület és az egri önkormányzat összefogásával most szobrot is emeltek Lenkey Jánosnak. Az ünnepségen Kovács-Csatlós Szabolcs, az önkormányzat tanácsnoka bejelentette, hogy megvásárolták az tábornok házát, amelyet pályázati támogatással teljes egészében felújítanak.

Ezt követően pedig a Szabadság Házaként nyitják majd meg a közönség előtt és forradalmi relikviákkal díszítik majd. A ház egyben közösségi tér is lesz, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat és rendhagyó tanórákat is tartanak.

A szoboravató ünnepség zárásaként az egri Lenkey János Általános Iskola tanulói műsorral emlékeztek névadójukra, a hős tábornokra.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk