hirdetés
hirdetés

Tart a 10. Paloznaki Jazzpiknik

De nem késett le semmiről, mert pénteken és szombaton is igazi világsztárok váltják egymást a Nagyszínpadon.

hirdetés

Igazi örömünnep Paloznak dűlőiben: jazz, funk, pop és soul, jubiláló piknik-élmény és emelkedett hangulat a Jazzpikniken. „Az elmúlt évtizedben egy generáció nőtt fel a Jazzpikniken, aki gyerekként a szülőkkel jött el régen, az ma a barátaival piknikezik Paloznakon. A jubileumi piknik „Nagy találkozások” szlogenje jól szimbolizálja azt a generációk közötti hidat és életérzést, amit ma a Jazzpiknik jelent”, mondta Valde Orsolya fesztiváligazgató.

Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
 

Augusztus 5-én a ’80-as, ’90-es évek legnépszerűbb brit énekesnője, Lisa Stansfield érkezik a Jazzpiknikre. Több mint három évtizede tartó, elsöprő sikerű karrierjével Lisa Stansfield valódi legenda a pop és soul műfajokban. Világhírű slágerei és díjnyertes albumai hatalmas népszerűségre tettek szert az egész világon; háromszor nyerte el a BRIT Awards-ot, valamint két Ivor Novello-díjjal egy Women's World Award díjjal és két Grammy-jelöléssel ismerték el. Stansfield karrierje 1980-ban indult, amikor megnyerte a Search for a Star című tehetségkutató versenyt. Debütáló szólóalbuma, az Affection hatalmas áttörést jelentett a karrierjében; olyan pop- és klubslágereket szült, mint az All Around The World, vagy a People Hold On. 2018-ban adta ki legfrissebb albumát Deeper címmel, az album összes dalát Stansfield és férje, Ian Devaney írták. A legendás pop-soul énekesnő örökérvényű slágerei mellett új dalaiból is válogat a Jazzpiknik második estéjére, feledhetetlen koncertélményt ígérve.

Ezt követően minden idők egyik legsikeresebb hiphop-tánczenei formációja, a Stereo MC’s pörgeti fel a piknikezőket. A kollektíva a ’80-as évek közepén alakult, zenéjük a funk, az elektronikus zene és a hiphop különleges találkozása. A formáció frontemberei, Rob Birch és Nick Hallam közel négy évtizede aratnak világsikert, a Step It Up, Creation és Elevate My Mind slágerek valódi örökzöldek. Connected című nagylemezük hozta meg a zenekar világszintű ismertségét, a 1994-es BRIT Awards-on megválasztották a legjobb bandának, és ez a lemez lett az év albuma. 2015 után a formáció új irányt vett, kimozdult a nagy lemezkiadó-buborék és a tánczene határáról, hogy visszatérhessen gyökereihez, az underground elektronikus zenéhez. A fellépéseken az ikonikus slágerek mellett DJ-munkák és remixek is szerepelnek. A Stereo MC’s koncertje négy évtizedét energikus és különleges vibe-okat felvonultató show-k kísérték.

 

Augusztus 6-án, szombaton egy igazi legenda lép fel: a világ leghíresebb funky zenekarának utódja, az Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience látogat el Paloznakra, hogy Al McKay felépülése után, a tavalyi elmaradt koncertjüket pótolva osztozzanak az emelkedett hangulatban. A chicagói Earth, Wind & Fire kétségkívül minden idők legsikeresebb soul-funk-disco zenekara. A funky és az R&B műfaját a hagyományos afrikai zenével ötvöző Earth, Wind & Fire 1969-ben jött létre, a ’70-es évek közepétől örökérvényű slágereket jegyeznek. A hétszeres Grammy-díjas együttes a soul, az R&B és a funky legprofibb zenészeit nevelte ki. Az eredeti formáció hosszú sikersorozatának a zenekarvezető, Maurice White betegsége vetett véget; 1983 végén az EWF egy hosszabb szünetet tartott, majd időről időre összeálltak, de az unikális formáció nem tudott tovább működni az eredeti felállásban. Az eredeti tagok közül Maurice White és Al McKay megállapodtak, hogy Al McKay egy új formációval zenél tovább, „Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience” néven. A régi koncertek hangulatát hozzák, magas színvonalú, szenvedélyes és hihetetlenül tehetséges Los Angeles-i zenészekkel, akik közül többen tagja voltak az eredeti EWF-nek is, köztük Al McKay gitáros, Michael Harris trombitás, John Paris dobos. Koncertjeiken a ’70-es évek legendás zenekarának legnépszerűbb slágereit adják elő, hogy napjainkban is átélhessük az Earth, Wind & Fire életérzést. A koncerten olyan legendás slágerek csendülnek fel, mint a September, a Boogie Wonderland, vagy a Fantasy.

A Jazzpiknik megkoronázásaként az MF Robots utánozhatatlan hangjai töltik meg a balatoni domboldalt. Az MF Robots a soul, az R&B, a funk és a popzene stílusait ötvözi energikus, új hangzású zenévé. A zenekar egyik tagja, Jan Kincaid alapítója volt a 2019-es Jazzpikniken nagy sikert aratott The Brand New Heavies együttesnek, hozzá csatlakozott Dawn Joseph énekesnő, akit Rod Stewart, Phil Collins, Michael Bublé, Craig David, vagy a 2019-es Jazzpikniken is fellépett Rick Astley szenzációs vokalistájaként ismerhettünk meg. A vadonatúj hangzást ígérő, kirobbanó energiájú duót hazánkban most először hallhatja a közönség.

A jubiláló pikniken Paloznakon örömzenél a magyar jazzélet színe-java. A 2017-ben Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviseltesse magát. A 10. Paloznaki Jazzpikniken – többek között – olyan művészekkel találkozhatunk, mint a Random Trip, a Peet Project, a Szilárd Piano Projekt, az Aron Andras & the Black Circle Orchestra, a Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo, vagy a Solére.

Ahhoz, hogy a butikfesztivál évről-évre újra visszatérhessen a dűlőbe, a szervezők kulcsfontosságúnak tartják a zöld törekvések és a fenntartható fesztiválmegoldások integrálását. Így óvják a kivételes természeti környezetet és csökkentik a fesztivál ökológiai lábnyomát. A korábbi évek hagyományát folytatva, a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás lesz a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az Egyesülettel közösen valósul meg. A Jazzpiknik az első hazai rendezvények egyike, amely teljes egészében és kizárólag környezetbarát termékekkel dolgozik. A rendezvény teljes területén szelektíven gyűjtik a hulladékot és erre ösztönzik a vendégeket is. A 2021-ben megrendezett Jazzpiknik teljes hulladékának közel 70%-a került újrahasznosításra, a hulladékmenedzsment miatt 3616 kg CO2-kibocsátást spórolt a fesztivál. A jubileumi fesztiválon a fenti intézkedésekkel ezt még nagyobbra szeretnék növelni.

További információ: https://jazzpiknik.hu

Részletes programbontás: https://jazzpiknik.hu/fellepok/

 

(forrás: Facebook / Paloznaki Jazzpiknik)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk