hirdetés
hirdetés

Tematikus turisztikai útvonalon a Kárpátok kulturális értékei

Négy országból harminckét turisztikai desztináció, köztük Miskolc TDM szervezete írt alá szándéknyilatkozatot a Kárpátok kulturális értékeit összekötő tematikus útvonal kialakítása érdekében az elmúlt hónap folyamán.

hirdetés

A Kárpátaljai Megyei Tanács „Kárpátalja Regionális Fejlesztési és Határon Átívelő Együttműködési Ügynöksége” által kezdeményezett kulturális útvonal kialakításáról szólt az a turisztikai konferencia, amelyen a Kárpátok Turisztikai Útvonalhoz kapcsolódó partnerek mutatták be legjobb gyakorlataikat, fejlesztéseiket 2014. december 11-én Ungváron. A közel száz résztvevővel zajló nemzetközi rendezvényen többek között Kassa, Miskolc, Lemberg és Ungvár turizmusmarketingért, turisztikai koordinációért és turizmusfejlesztésért felelős szervezeteinek képviselői egyeztettek a kulturális útvonal kialakításáról.

Az öt országot (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Ukrajna, Románia) érintő Kárpátok, mint jól körülhatárolható és jól kommunikálható turisztikai desztináció egyedi turisztikai és kulturális értékei, hagyományai közös kommunikációval a jelenleginél jóval könnyebben megjeleníthetők Nyugat-Európa, illetve az Európán kívüli országok felé. Ugyanakkor az együttműködés segíti az egyes országok turisztikai értékeinek egymás közötti népszerűsítését is, hozzájárulva ahhoz, hogy a Kárpátok régióhoz tartozó tagországok még inkább egymás turisztikai küldőterületei lehessenek. Ez azért is fontos, mivel az érintett területeken élők jól ismerik egymás kultúráját, így sokkal könnyebb felkészülniük a tagországokból érkező vendégek minőségi fogadására.

A Kárpátok Kulturális Útvonal kialakításának alapjait Kassa és Ungvár már két tematikus pilot projekttel elindította, kialakításra került egy tematikus borútvonal, illetve egy kerékpáros és aktív turisztikai útvonal is Kassa és Ungvár között, amelynek része volt az érintett turisztikai szolgáltatók felkészítése is. A konferencián további, a Kárpátok Turisztikai Útvonalhoz kapcsolódó közös turisztikai termékek kidolgozásának igénye is felmerült. Magát az útvonalat a következő években nagyrészt határon átnyúló pályázati együttműködések segítségével szeretnék a résztvevők kialakítani, fejleszteni.

A tanácskozáson Nagy Júlia, Miskolc TDM menedzsere és Kupcsik Sarolta, a TDM szervezet orosz és ukrán beutaztatásért felelős munkatársa is részt vett. Nagy Júlia előadásában elmondta: a miskolci TDM szervezet eddig is fontosnak tartotta a hazai és európai kulturális útvonalak miskolci szakaszainak a gondozását, nem véletlen, hogy az egyik első miskolci mobil applikációs séta éppen a Mária-út miskolci nyomvonalát rögzítette, míg egy másik az avasi borospincék világát mutatja be. A szervezet 2015-ös munkatervében kiemelten szerepel az ezekhez az útvonalakhoz, valamint a Vaskultúra Útjához, az Észak-magyarországi Várak Útjához és egyéb kulturális utakhoz kapcsolódó egyedi, miskolci több napos turisztikai termékek kidolgozása és piacra vitele. Miskolc ezekkel a kész termékekkel tud csatlakozni a Kárpátok Kulturális Útvonal fejlesztéséhez. Mindezeken túl a két szakember elsősorban TDM informatikai és kommunikációs tanácsokkal járult hozzá a közös gondolkodáshoz.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk