hirdetés
hirdetés

Természetes fénnyel világító autópálya Hollandiában

A világítómedúzák példáját alapul véve Daan Roosegarde holland tervező kikísérletezett egy olyan különleges festéket, amely képes a nappali fényt összegyűjteni, éjjel pedig kisugározni.

hirdetés

Az újítás lehetővé teszi, hogy minimális beruházással jelentősen javuljon a közúti közlekedés biztonsága rossz látási viszonyok között. A tervező a Smart Highway projekt keretében Hollandiában két, 500 méteres útszakasz sávterelőit olyan különleges festékkel vonta be, amely nappal összegyűjti a napfényt, sötétedés után pedig akár 10 órán keresztül képes azt visszaadni. Így a járművezetők rossz látási körülmények között is pontosan látják az útburkolati jeleket és a sávválasztókat. A módszer hatékonyan alkalmazható a világítással egyáltalán nem rendelkező utcákban is.

A munka következő fázisa már a tervasztalon van. Ez az interaktív utcai világítás lesz. Az utak menti lámpákat szenzorokkal szerelik fel, melyek felismerik az arra haladó gépjárműveket, kerékpárokat, és haladásuknak megfelelően vezérlik előttük az aszfalt világítását. A projekt jelenleg próbaüzemben működik, Hollandia északi részén, Noord Brabant tartomány Oss városa közelében.

Peter Ramsauer német közlekedési miniszter már az elmúlt év végén jelezte, hogy az autópálya-építéseken és felújításokon szívesen látna ilyen és ehhez hasonló, intelligens, kooperatív közlekedést segítő rendszereket. A konkrét tervek közé tartozik, hogy 2015-ben egy intelligens „nyugat-keleti forgalmi tengelyt” építenének ki Rotterdam, Frankfurt am Main és Bécs között, ahol élesben vizsgázna a rendszer.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk