Tomor: a vidéki ízek és a céges rendezvények helyszíne

A kétezres évek elején különböző pályázati támogatásokkal kezdték el a turizmus fejlesztését Tomoron. Ennek köszönhetően közös összefogással komfortos falut alakítottak ki a belső Cserehát aljában, a ma alig több mint kétszáz lakosú településen. Napjainkban szinte érintetlen természeti környezetben élnek a magyar-szlovák határ közelében levő Tomor lakói, akik a vendégszeretetükről híresek.

„Nálunk csend és jó levegő fogadja a látogatókat” – mondta lapunknak Szilvai Attila polgármester, aki immár több mint három évtizede irányítja a kis falu életét. Helyben született, így mindenkit ismer és szívesen kalauzolja a vendégeket a településen. Valamikor a Tomori, a Rákóczi és a Téglássy család birtoka volt ez a kis falu. Ám az 1600-as években teljesen elnéptelenedett. Később 10-15 família települt ide, majd az 1900-as évek elején már sokkal többen találtak itt otthonra.

Két vendégház és a vidék ízei

Negyedszázaddal ezelőtt még csaknem négyszázan éltek Tomoron, azóta viszont – főleg a fiatalok közül – körülbelül százan költöztek el innen. Ám a vendégszeretet töretlen maradt. Manapság két vendégház működik, ahol egyszerre közel hatvan turistát szállásolhatnak el. A tulajdonosok gondoskodnak arról, hogy az érkezők megismerkedhessenek a vidéki élettel és a helyi konyhával. Mint megtudtuk, ebben a szép környezetben sok cég tart továbbképzéseket és szakmai találkozókat, konferenciákat. A vendégek az ország különböző részeiből jönnek Tomorra, de olykor külföldi látogatókat is fogadnak. Közülük többen a helyi nevezetességeken kívül a magyar-szlovák határhoz közeli történelmi örökségeket is igyekeznek megismerni. Így például szívesen látogatnak el a szlovákiai Betlérbe, az Andrássy-kastélyba vagy a tornai várba, Kassára, illetve az UNESCO „Ember és bioszféra” programjába sorolt Szádelői-völgybe is. Ezek a célpontok Tomorról autóval alig egy óra alatt elérhetők.

A falu leghíresebb személyisége a helyi születésű Tomori Pál, az egykori kalocsai érsek volt, aki a törökök elleni 1526-os vesztes mohácsi csata egyik hadvezéreként állt a magyar csapatok élén, a harcok során vesztette életét. Emlékére a falu központjában parkosított díszteret alakítottak ki, ahol a vitéz érseknek Kovács István miskolci művész által alkotott teljes alakos bronzszobrát helyezték el. A gyerekek örömére modern játszóteret is építettek, továbbá felújították a református és a görögkatolikus templomot is. Egy Németországból hazatért magyar állampolgár kezdeményezésére és támogatásával pedig római katolikus kápolnát is építettek. A múltat idézi a fából készült régi harangláb, amely 1899-ből való. Egy régi felújított épületben pedig két gyerekcsoporttal működik az óvoda.

A pecások hódolhatnak szenvedélyüknek

Tomoron szabadidőközpont is működik, ahol teniszezhetnek és a lövészetet is kipróbálhatják a vendégek. Korábban itt gyakoroltak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sportvadászok, akik vizsgát is tettek lövészetből. Ezt a helyet a közeljövőben felújítják és tovább fejlesztik. A horgászokra is gondoltak a faluban, két tavat is találhatnak a pecások itt. Mindkettő gazdag halállománnyal rendelkezik, tehát jó lehetőség nyílik a szerencsés kapásokra. Ezért a következő években szeretnék, ha még több horgász érkezne Tomorra.

Szilvai Attila polgármester azt is elmondta: az önkormányzat arra törekszik, hogy megőrizze és bemutassa a turistáknak a falu értékeit. Közöttük például a helyben, házilag termelt javakat, így a szilvapálinkát vagy a gyümölcsök közül a barackot, a meggyet, továbbá a disznóvágáskor feldolgozott különböző húsokat. Az önkormányzat szervezésében évek óta tenyésztenek sertéseket, valamint zöldségféléket is termelnek Tomoron. Tavaly pedig – a jövőre gondolva – közel ezer különféle gyümölcsfacsemetét ültettek el.

Aki a falu történetét kutatta

A gazdag múlttal rendelkező település történetének kutatásával az elmúlt évtizedekben többen is foglalkoztak. Közülük kiemelkedett Tomor egykori szülöttje, Nagy-Buza Béla középiskolai tanár. Váratlan halála miatt az önkormányzat szeretné, ha a jeles tanár által felhalmozott tomori kutatási anyag méltó helyére, a falu birtokába kerülne. Ezért mindent el is követnek, hogy nyomtatott formában is megjelenhessen majd a fennmaradt kézirat.


Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.
Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum

Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum 

Élményekben gazdag látnivalók, jó hangulat és kellemes tavaszi idő jellemezte a MUISZ kalocsai szakmai programját.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.