Tourinform nyílik és négycsillagos hotel épülhet Hatvanban

Az elmúlt fél évtizedben pályázati támogatásokkal több milliárd forintos fejlesztést valósítottak meg Hatvanban. Ennek köszönhetően megújult a Zagyva parti város, melynek kedvező hatásai a turizmus erősödésében is érezhetők.

Az utóbbi időben az ország különböző részeiből egyre több turistacsoport érkezik Hatvanba, részben azért, mert a város gyorsan megközelíthető - mondta lapunk érdeklődésére Szinyei András alpolgármester. - A város közel van Budapesthez, itt halad el az M3-as autópálya, és jó a vasúti közlekedés is, amely komoly előnyt jelent a településnek.

Országos hírű múzeumokat nyitottak

A növekvő érdeklődés annak is köszönhető, hogy megújult a Grassalkovich-kastély, ahol a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeum kapott helyet interaktív bemutatóhelyeivel. Ugyancsak a belvárosban sikerült felújítani azt a 250 éves barokk épületet, amelyben a Hatvany Lajos Múzeum és az ország egyetlen kézműves serfőzdéje található - itt helyben készítik a nemes italt. Nemrég önkormányzati tulajdonba került az egykori cukorgyári múzeum is, amely szintén fontos ipartörténeti látogatóhely. Egyébként a Hatvany Lajos Múzeumban gazdag helytörténeti kiállítást láthatnak érdeklődők, és megismerkedhetnek a város bronzkori kultúrájával is. Számba vehetik a múzeumi névadó híres rokonának, Lesznai Anna (1885- 1966) festőművésznek, írónak és polihisztornak az életművét reprezentáló alkotásait is.

Az utóbbi években Hatvan közintézményeinek egész sorát újították meg. Különleges arculatot kapott például a szecessziós stílusban épület műemlék városháza is, amelynek négy freskó díszíti a homlokzatát. Ezek Hatvan bronzkori kultúrájára, az 1406-ban történt városi cím adományozására, az 1525-ben az itt tartott országgyűlésre, valamint az 1849-es hatvani csatára emlékeztetnek.

Kerékpárosbarát település

Az is újdonság, hogy a város és a közeli Boldog község között nyolc kilométer hosszú kerékpárutat alakítottak ki, a hatvani Szúnyog-szigeten pedig kerékpáros kalandpark is létesült. A szigetet egy látványos kerékpáros-gyalogos híd köti össze az ó- és az új-hatvani városrésszel. Tavaly adták át rendeltetésének a település legnagyobb beruházását, az új vasúti hidat. Ez nemcsak két városrészt kapcsol össze, hanem a hatvani közösséget is. Teljesen új átjárót építettek, amely dupla körforgalommal, kerékpárúttal és az autóbusz-közlekedést segítő kanyarodósávval működik. A híd környezete is megszépült, és a város egy kis szökőkutas tóval is gazdagodott.

A helybeliek és a Hatvanba érkező turisták szívesen látogatják a vadasparkot, amely ingyenesen tekinthető meg, de a település népszerű virágos parkjai miatt is. Az önkormányzat május első hetében 21 ezer cserepes muskátlit osztott ki a lakóknak azzal a céllal, hogy azokkal díszítsék házaikat, udvaraikat. Egymás után, folyamatosan újulnak meg a város útjai, járdái is, amelyre az idén százmillió forintot költenek.

Az alpolgármester azt is kiemelte, hogy 2015-ben Hatvan elnyerte a "Kerékpárosbarát település" címet. Ez azt jelenti, hogy a főutak mellett biciklis sávokat alakítottak ki. Még 2010-ben az önkormányzat azt is elhatározta, hogy minden évben egy új szobrot állít vagy egyet felújít Hatvanban. Így a tavaly átadott híd közelében látható a mártír halált halt költő, Radnóti Miklós szobra, amelyet egy parkban helyeztek el. De a belváros egyik ma már kedvenc művészeti alkotása az a kislányról mintázott szobor, akit a középkori hatvani vár makettjével együtt ábrázol ez a köztéri mű.

Négycsillagos szállodát terveznek

Szinyei András azt is elmondta: az önkormányzat arra törekszik, hogy Hatvan a látványosságaival mielőbb felkerülhessen hazánk turisztikai térképére, így még az idén Tourinform irodát nyitnak a belvárosban levő Fő téren. Jelenleg viszont gondot okoz, hogy kevés a szálláshely, amelyek számát a jövőben szeretnék bővíteni. A tervek között egy négycsillagos szálloda építése is szerepel. Egyébként több étterem, pizzéria és cukrászda is működik a Hatvanba érkező vendégek kiszolgálására. A vasútállomás közelében található új autóbusz-pályaudvar pedig mint építészeti különlegesség nemrég nívódíjat kapott.

A strandfürdő területén az idei szezonra több mint ötvenmillió forintos költséggel elkészül az új gyermekmedence. A beruházásnak köszönhetően új külsőt kap a létesítmény, amelyet korszerű technikával és látványelemekkel látnak el. A tervek között az is szerepel, hogy a Népkertben újra elindítanák a kisvasutat és Hatvan történetét bemutató játszóteret alakítanának ki. Emellett parkolót, utcai edzőpályát is létesítenének. A vadasparkot is továbbfejlesztik, ahol új fogadóépületet, kilátót és madárházat terveznek. Átalakítják az egykori víztornyot is, melynek a tetejére forgókilátót terveztek, ahová üvegfalú lifttel lehet majd feljutni, a teraszon pedig kávézó várja majd a látogatókat. Mindezek mellett a Zagyva folyó gátja mellett tanösvényt létesítenek a túrázóknak.

Hatvan idegenforgalmában fontos szerepet töltenek be a különböző programok. Közülük idén nyáron is megrendezik a Roncsderby Európa Bajnokságot, de megtartják a már hagyományos zenei fesztivált is. Ezeket a jövőben más elemekkel is szeretnék bővíteni.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.