hirdetés
hirdetés

Túrázás okostelefonnal, szállás barlangházaknál Cserépváralján

Az elmúlt négy évben a Bükkalja legdinamikusabban fejlődő települése Cserépváralja volt. A falu növekvő turizmusa is ezt bizonyítja, miután Mezőkövesd és Bogács mellett itt a legtöbb a vendégéjszakák száma.

hirdetés

Cserépváralja a Bükk erdőkkel szegélyezett déli kapujában található. A nyugalom parányi szigetének is nevezik, ahol takaros házak, gondozott kertek, jól karbantartott utak és járdák, valamint parkok és korszerű játszótér fogadja az érkezőket. Napjainkban 15-20 vendégházban találnak komfortos elhelyezést a turisták, akik jókat sétálhatnak és pihenhetnek az alig több mint négyszáz lakosú faluban.

Ahová Munkácsy Mihály is szívesen járt

Dávid Zoltán polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az utóbbi időben a lakosság csökkenése megállt, sőt fiatalok is települtek Cserépváraljára. A megüresedett ingatlanokat folyamatosan vásárolják. A település életében meghatározó az ifjúsági turizmus. Ma már szinte egész évben – de különösen az iskolai szünetekben – sok fiatal kiránduló érkezik ide. Az önkormányzat, illetve a Cserépváraljáért Alapítvány ifjúsági szálláshelyekkel rendelkezik a falu határában levő Setét-völgyben. Ott egyszerre nyolcvan főt helyezhetnek el. A csoportok kívánságának megfelelően programokat is szerveznek. Ebben a munkában egy vállalkozás vesz részt, melynek munkatársai közreműködnek a vendégek elszállásolásában és a vendéglátásában is. Az érkezők a tábor mellett lévő kis tavon csónakázhatnak is.

Az elmúlt években a falu főutcáján turisztikai fogadóközpontot létesítettek, ahol vendéglő, konferenciaterem és kiállítóhely is várja a látogatókat. Érdekességnek számít, hogy a világhírű magyar festőművész, Munkácsy Mihály emlékére egy üvegvitrines sarkot alakítottak ki. Munkácsy ugyanis – feljegyzése szerint – boldog időket töltött el négy testvérével együtt Cserépváralján. Később ezekre az időkre, a közös játékokra, a gyerekes csínytevésekre és a szép vidékre mindig nosztalgiával emlékezett. Sokak szerint a Cserépváralja környékén akkoriban élő emberek élete ihlette a művészt a Rőzsehordó nő című festményének megalkotására. A másik sarokban viszont a korábbi nyári művészeti táborok emlékeit mutatják be.

A falu nevezetességei közül kiemelkedik az építészetileg modern, műemlék római katolikus templom, amelyet 1961-ben szenteltek fel. Jellegzetességek itt az egykori barlanglakások, amelyek ma már turisztikai attrakciónak számítanak. Olyan is akad közöttük, amelyhez modern szárnyat építettek hétvégi pihenőhelynek. A látványosságok közé tartoznak az egykori gabonatárolók, továbbá az úgynevezett kaptárkövek, valamint a barlanglakásos tájház is.

A barlanglakásos tájház (Fotó: Mentusz Károly)
A barlanglakásos tájház (Fotó: Mentusz Károly)


Turisztikai fogadóközpont és étterem Cserépváralján (Fotó: Mentusz Károly)
Turisztikai fogadóközpont és étterem Cserépváralján (Fotó: Mentusz Károly)


A kis tó, ahol csónakázni is lehet (Fotó: Mentusz Károly)
A kis tó, ahol csónakázni is lehet (Fotó: Mentusz Károly)


A Munkácsy Mihály emléksarok (Fotó: Mentusz Károly)
A Munkácsy Mihály emléksarok (Fotó: Mentusz Károly)


A műemlék templom (Fotó: Mentusz Károly)
A műemlék templom (Fotó: Mentusz Károly)


Barlanglakáshoz toldott modern szárny (Fotó: Mentusz Károly)
Barlanglakáshoz toldott modern szárny (Fotó: Mentusz Károly)

Kő-völgy tanösvény két falu között

A cserépváraljai erdőben találni az egykori vár romjait, ahová évente több éjszakai és nappali túrát is szerveznek. Az elmúlt években ezen a helyen folyamatos feltárásokat végeztek a Miskolci Herman Ottó Múzeum régészei. A munkákat tovább is folytatják az intézmény költségvetésének megfelelően. A régészek által felszínre hozott leletanyagot jelenleg a Herman Ottó Múzeumban láthatják az érdeklődők. Az önkormányzat viszont középtávon azt tervezi, hogy helyben olyan múzeumot létesít majd, ahol bemutatják a várrom területén feltárt leleteket.

Újdonságként tavaly nyitották meg a tizenkilenc és fél kilométer hosszú Kő-völgy tanösvényt, amely Cserépváralja és Kács között található. A Bükkalján húzódó útvonal egyediségét az adja, hogy nem csupán a leírásokat tartalmazó táblákat helyeztek el, valamint a turisták kényelmét szolgáló pihenőhelyeket alakítottak ki, hanem okostelefont is alkalmazhatnak a túrákon résztvevők. A telefon GPS-e segítségével ugyanis jól tájékozódva járhatják végig a tanösvény állomásait.

A Kő-völgy tanösvényt jelző tábla (Fotó: Mentusz Károly)
A Kő-völgy tanösvényt jelző tábla (Fotó: Mentusz Károly)


Ifjúsági szálláshelyek Cserépváralján (Fotó: Mentusz Károly)
Ifjúsági szálláshelyek Cserépváralján (Fotó: Mentusz Károly)

Két fesztivál sok érdeklődővel

Dávid Zoltán azt is elmondta, hogy évente két nagyobb hagyományőrző rendezvényt tartanak Cserépváralján. Az egyik a július harmadik hétvégéjén rendezett művészeti napok, a másik pedig a pünkösdi hétvégén a masinafesztivál. Ekkor előkerülnek a régi tűzhelyek – az úgynevezett masinák –, amelyeken helyi ételspecialistásokat főznek és sütnek. Így például babos haluskát vagy krumplis lepényt. Az idei fesztiválon a magyar táj ételei között számon tartott cserépváraljai húslevest is ajánlanak majd az érdeklődő turistáknak. Az elmúlt években vonzó eseménnyé vált ez a fesztivál, miután sok érdeklődő vendég érkezett a településre.

Pihenőhely modern játszótérrel (Fotó: Mentusz Károly)
Pihenőhely modern játszótérrel (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk