Turisztikai és diplomáciai siker az új Budapest-Toronto járat

A Star Alliance légitársasági szövetség tagja, az Air Canada Rouge járata 2016 júniusától heti háromszor közlekedik Toronto és Budapest között a nyári időszakban, ezáltal Budapest elérhetővé válik az Air Canada észak-amerikai hálózatán keresztül is. A járatindítás jelentősen hozzájárul az amerikai és kanadai beutazó forgalmunk bővüléséhez mind a szabadidős, mind pedig az üzleti turisztikai szegmensben. 

A Budapest Airport 2015 szeptemberi bejelentése szerint 2016. június 10-én érkezik meg Budapestre az első Air Canada Rouge járat a kanadai Torontóból. A Boeing 767-300ER típusú repülőgépen 24 business osztályú és 256 turista osztályú férőhelyet kínálnak az utasoknak. Az új járat szabadidős és üzleti turisztikai igényeket is kiszolgál, hiszen Torontóban él a legnagyobb magyar származású lakosság Kanadában és az üzleti kapcsolatok is dinamikusan fejlődnek.

Az Air Transat kanadai légitársaság Toronto-Montreal-Budapest menetrendszerű járata már idén június óta közlekedik. Az Air Canada jövő évben induló járatával így már két légitársaság is közvetlen összeköttetést biztosít hazánk és az észak-amerikai kontinens között.

„Minden egyes járatnyitás turisztikai és diplomáciai siker is egyben, ezért a turisztikai szakma és a politikai döntéshozók együttes fellépése szükséges egy-egy új légi összeköttetés beindításához. A Budapest Airporttal, a szakmai szervezetekkel és a diplomáciai testületekkel összefogva további erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a járatok megfelelő kihasználtságát és ösztönözzük további, menetrendszerinti járatok indítását” – fogalmazott dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese hozzátette: „A közvetlen légi járatok és Magyarország mint turisztikai célpont népszerűsítése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. aktív marketingtevékenységet fejt ki észak-amerikai külképviseletén keresztül a kanadai piacon is. Az online kampányok, szakmai roadshow-k, az utazási ügynökségekkel folytatott tárgyalások, a kiállítási részvételek, a hazánkat bemutató tanulmányutak és prezentációk mind azt a célt szolgálják, hogy tovább növeljük az észak-amerikai kontinensről Magyarországra látogató vendégek számát.”

Az Észak-Amerikai piac jelentősége hazánk turizmusában vitathatatlan: a KSH adatai szerint 2014-ben a Kanadából és az USA-ból érkezett vendégek összesen közel
666 ezer vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. Ez Kanada esetében közel 11%-os, az Egyesült Államok esetében pedig mintegy 13%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A kedvező tendencia idén is folytatódott: az év első hét hónapjában 11%-kal nőtt a kanadai vendégek és 17%-kal az USA-ból érkező vendégek száma hazánk kereskedelmi szálláshelyein.

Az előrejelzések is biztatóak, 2019-ig évente átlagosan 5,0%-kal nő az amerikaiak Észak-Amerikán kívüli utazásainak száma, Európa iránt nem lankad az érdeklődés, a Magyarországot is magába foglaló Közép- és Kelet-Európa iránt pedig fokozottan nő.

A hagyományos városlátogató turisták mellett Budapest a MICE piacon és a trendi dunai hajóutak megállóhelyeként is meghatározó. Hivatásturisztikai kínálatunkra elsősorban a jó ár-érték aránynak, a gazdag kulturális kínálatnak, a helyi rendezvényszervezők hozzáértésének és a közvetlen járatoknak köszönhetően várhatóan tovább nő a kereslet. A dunai hajóutakra évente sok százezer észak-amerikai látogat el, elsősorban az idősebb korosztályból. Budapest kiemelt helyszíne a folyami hajóutaknak, a kirándulóhajók a város szívében kötnek ki. Fontos törekvés, hogy a nagyszámú látogató részére több elő- és utótúrát kínáljunk Budapesten, vidéki programokkal kiegészítve. A Magyarországra látogató észak-amerikaiak költése magas, jellemzően négy-öt csillagos szállodákban laknak, jelentős kultúrafogyasztók, keresik a gasztronómiai élményeket és élénken érdeklődnek a vallási, elsősorban zsidó emlékhelyek, valamint fürdőkultúránk iránt is.


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?