hirdetés
hirdetés

Turisztikai fejlesztések a nyugalom szigetén

Az elmúlt évben ötezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták Tiszaszőlősön. A több mint másfél ezer lakosú faluban már a következő évekre szóló turisztikai fejlesztéseket készítik elő. Az önkormányzat ezekre alapozza a falu jövőjét.

hirdetés

Sokan úgy mondják, hogy Tiszaszőlős a nyugalom szigete. Az Árpád kori település vélhetően a nagy folyómenti vadszőlőkről kapta a nevét. Itt találni hazánk legnagyobb, 32 hektárnyi területen elhelyezkedő mesterséges tiszai szigetét, az Aranyosi-szigetet. Nem véletlenül alakult ez így, mert valamikor itt aranyat mostak a Tiszából. A sziget ketté ágazik, megközelíthető és a horgászok kedvelt paradicsoma. A falu központjától mindössze két kilométerre található.

Ez a település arról is nevezetes, hogy 1839 nyarán egy nagy esőzést követően megtalálták a híres tiszaszőlősi aranykincset. Ennek egy részét a budapesti Nemzeti Múzeumban, a másik felét pedig Bécsben állították ki.

A Tisza Tiszaszőlősnél (Fotó: Mentusz Károly)
A Tisza Tiszaszőlősnél (Fotó: Mentusz Károly)


Tiszaszőlőst is érinti az EuroVelo

Lapunk érdeklődésére Kerekes András, a falu polgármestere elmondta, hogy Tiszaszőlőst is érinti a 72 kilométer hosszú Tisza-tavi EuroVelo nemzetközi kerékpárút. Ezen a túrázni vágyók végigkerekezhetik a tavat. Ebben a faluban az utóbbi években parkokat, pihenőhelyeket létesítettek különböző fákkal és örökzöld növényekkel, az elmúlt évtizedben például 4500 díszfát ültettek. A központban levő parkban helyezték el azt a kopjafát, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére emeltek.

A tiszaszőlősi önkormányzatnál már elkészítették a 2020-ig megvalósítandó turisztikai fejlesztések terveit, melyekhez támogatásokért pályáznak. A falu centrumában - európai uniós támogatással - tájházat nyitnak. Az önkormányzat megvásárolta azt a több mint 160 éves parasztházat, amely egykor cselédházként működött. Ebben kap helyet a múzeum, ahol régi bútorokat, berendezéseket és a helyi népviseletet mutatják majd be. Ezeket már össze is gyűjtötték.

Azt is megtudtuk, hogy a leendő tájház úgynevezett kétfogatú lesz. Ez azt jelent, hogy az egyik részében a módosabb paraszti eszközöket, berendezéseket helyezik el, a másik felében pedig az egykori cselédek életét láthatják majd, akik nap mint nap dolgoztak, főztek és sütöttek a gazdagoknak. Erre a fejlesztésre 60 millió forintot költenek.

Kopjafa parkkal Tiszaszőlős központjában (Fotó: Mentusz Károly)
Kopjafa parkkal Tiszaszőlős központjában (Fotó: Mentusz Károly)

Több száz éves tölgyfák is díszlenek

A ház közelében volt egykor a Csabai-kastély, amelyet a II. világháború előtt lebontottak. Ehhez tartozott az a víztorony is, amely ma helyi oltalom alatt áll. Ezt az építményt eredeti állapotában állítják vissza és turisztikai attrakcióként mutatják majd be. A református templom mögött zöld környezetben - ahogy a helyiek mondják -, a Nóbordán több száz éves kocsányos tölgyfák látványa nyújt élményt. Ezeket valamikor Erzsébet királyné tiszteletére telepítették. A fák árnyékában építették a szabadtéri színpadot, ahol minden évben megtartják a falunapot.

A következő évekre vonatkozó elképzelések szerint újjávarázsolják az Aranyosi-kikötőt, ahol turisztikai látványosságok fogadják majd a látogatókat. Ott új parkolóhelyeket és szálláshelyet is létesítenek. Ezek megvalósítására 90 millió forintot terveztek költeni. A faluban jelenleg is találnak látványosságokat a vendégek. Ezek közé tartozik a műemlék református templom, amelyet tavaly 58 millió forintért újítottak fel. De a katolikus iskola és kápolna is érdekesség.

Eredeti állapotában állítják vissza a víztornyot (Fotó: Mentusz Károly)
Eredeti állapotában állítják vissza a víztornyot (Fotó: Mentusz Károly)


A több száz éves tiszaszőlősi tölgyfák (Fotó: Mentusz Károly)
A több száz éves tiszaszőlősi tölgyfák (Fotó: Mentusz Károly)


A felújított műemlék református templom (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított műemlék református templom (Fotó: Mentusz Károly)


A református templom belülről (Fotó: Mentusz Károly)
A református templom belülről (Fotó: Mentusz Károly)


Az Aranyosi-kikötő (Fotó: Mentusz Károly)
Az Aranyosi-kikötő (Fotó: Mentusz Károly)


A település központjából juthatunk el arra a magántulajdonban levő farmra, amely már külterületen működik és a turizmust szolgálja, itt tizenkét apartmant kínálnak és egyszerre száz vendéget tudnak elhelyezni. A farmon nyaranta rendszeresen megtelnek a házak, ilyenkor az étterem is várja a vendégeket. Gyarkan tartanak itt esküvőket, konferenciákat és csapatépítő tréningeket is.

A turisták a falu központjában találják azt a felújított parasztházat, melynek egykor módos gazdája volt. Ma vendégház és látvány-pálinkafőzde, valamint két luxusapartman is található itt. Ezeket ízléses, régi bútorokkal rendezték be. Az udvaron közösségi kerti pavilonban is fogadják a vendégeket.

Ez a közösségi tér az apartmanház része (Fotó: Mentusz Károly)
Ez a közösségi tér az apartmanház része (Fotó: Mentusz Károly)


Luxusapartmanokkal várják a vendégeket ebben a felújított parasztházban (Fotó: Mentusz Károly)
Luxusapartmanokkal várják a vendégeket ebben a felújított parasztházban (Fotó: Mentusz Károly)

Országos rablóhalas versenyt tartanak

Kerekes András kiemelte: az önkormányzat arra törekszik, hogy a közeljövőben újabb falusi szálláshelyeket alakítsanak ki Tiszaszőlősön. Tavaly másfél millió forint volt az adóbevételük. A településen tevékenykedik a Barenta Hagyományőrző Egyesület, melynek a tagjai régi íjakat, dárdákat készítenek és bemutatókat is tartanak.

Idén is még a tél beállta előtt - várhatóan novemberben - az Aranyosi-szigeten rendezik meg az országos rablóhalas versenyt, ennek keretében csukát, süllőt és harcsát lehet fogni. Erre az eseményre tavaly közel százan voltak kíváncsiak. Ezt megelőzően augusztus első szombatján tartják a hagyományos falunapot, amelyen főzőversenyre várják a csapatokat. Emellett kulturális műsorokkal is szórakoztatják majd az érdeklődőket.

Azt is fontos feladatuknak tartják, hogy a falut pályázati támogatással mielőbb aszfaltozott út kösse össze az EuroVelo nemzetközi kerékpárúttal. Ennek a tervei is elkészültek már, a beruházás mintegy 160 millió forintba kerül. Az elképzelések között az is szerepel, hogy Tiszaszőlősön háromszáz adagos konyhát létesítenek. Ez az érkező turistákat is kiszolgálja majd. Bíznak abban, hogy a tervezett fejlesztésekkel még több érdeklődő vendéget fogadhatnak majd a Tisza menti faluban és növelhetik a vendégéjszakák számát is.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai