hirdetés
hirdetés

Új magyar világrekord: körpanoráma-fotó Budapestről

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a 360 World csapata, amikor sosem látott rekordméretű és minőségű körpanoráma-fotóba öntötte Budapest látképét - jelentették be kedden a Magyar Nemzeti Galériában.

hirdetés

A világ legnagyobb, 71,3 milliárd pixeles panoráma fotóját, Budapest látképét a János hegyi kilátóról készítették el.

A panoráma szót a görög pan (minden) és a szintén görög horama (nézet) szavakból alkotta 1787-ben Robert Barker ír festő, Edinburgh látképét ábrázoló festménye címeként. Azóta nagyot fejlődött a világ, a digitális fényképezés és a számítástechnika rohamos fejlődése elérhetővé tette, hogy a valóságot szinte tökéletesen meg tudjuk jeleníteni a monitoron.

Hogy mitől is világrekord ez a körpanoráma-fotó? Attól, hogy a legtöbb összeilleszthetőbb pixelt tartalmazza. Ez tulajdonképpen két rekord, a világ legnagyobb körpanorámája, és a világ legnagyobb fotója - mondta Mihályfi Zsolt, az egyik ötletgazda, és a projekt vezetője.

A panorámakép egy nagy felbontású, kivételesen nagyméretű kép. A János-hegyi kilátóról készítendő 360 fokos körpanoráma fotó olyan, mintha belenéznénk egy óriási távcsőbe, amellyel ráközelíthetünk a minket leginkább érdeklő részletekre is.

Maga a fotózás - ahol egyébként körülbelül 4500 darab 24 megapixeles képet exponáltak, ami elképesztő, mintegy 1 terrabyte-nyi adatot jelent– nagyjából 2,5 – 3 órát vett igénybe - hangzott el a sajtóbemutatón. Az utómunkákra több időt fordítottak. A szakemberek elmondták, hogy mire a fotókból összeáll a 360 fokos panorámakép és a valóságos János- hegyi látkép megjelenik számítógépünk monitorján, még további 2 hétre volt szükségük az utómunkálatok elvégzéséhez. Ez alatt az idő alatt közel 100 gigabyte-nyi PSB fájlt készítenek, retusálnak és beállítják a színeket, majd ezt az adathalmazt 1 millió JPG képre konvertálják.

Érdekesség, hogy a képen tett bármely változtatás elmentése három órát igényel. Az internetes megjelenítéshez 21 réteg „mélységet” képeznek, ennek köszönhetően egy átlagos teljesítményű számítógéppel rendelkező ember is meg tudja nézni a budapesti panorámáról készített fotót az interneten.

Ha a fotózás alatt készített összes képet kinyomtatnánk, egy 130 méter hosszú, 45 méter magas gigaposztert kapnánk, amelybe be lehetne csomagolni négy 12 emeletes panelházat.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk