hirdetés
hirdetés

Új reptér épül Angkorban

A kambodzsai királyság kormánya megállapodott egy kínai konzorciummal egy új Siem Reap-i repülőtér építéséről, ugyanakkor a tengerparti Sikhanoukville légi kikötőjét is bővítik.

hirdetés

Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának kelet-európai képviselője arról tájékoztatott, hogy a Szingapúrban megrendezett TRAVEX kiállításon tartott kambodzsai sajtótájékoztatón számoltak be a tervezett fejlesztésekről. Az Angkor új repülőterének építéséről szóló egyezmény aláírására Kína elnöke, Xi Jiuping és Son Ak, Kambodzsa miniszterelnöke között került sor a múlt év októberében, a kínai államfő kambodzsai látogatása során.

A repülőteret 7000 hektáros, az állam által biztosított területen építik meg, körülbelül 50 kilométeres távolságra Siem Reaptól. A kezdetben 4E besorolású repülőtér a későbbiekben 4F besorolásúvá alakítható, és ezzel a nagyobb kapacitású és hosszú távú repülésekre is alkalmas gépek fogadására is alkalmassá fog válni. A repülőtér építésének költsége várhatóan 880 millió dollár lesz, és a tervek szerint 3 éve alatt épül meg. A Yunnan Construction Group és a Yunnan Airport Group 55 éves koncessziót kapott a repülőtér üzemeltetésére.

A Siem Reap Angkor International Airport elkészülte után bezárják a jelenleg francia többségi tulajdonban lévő Siem Reap-i repülőteret. A kormány tárgyalásokat kezdeményezett a repülőteret üzemeltető és 2040-ig koncessziós joggal rendelkező társasággal a koncesszió korábbi megszüntetéséről, megfelelő kártérítés ellenében.

Az új repülőtér megépítését sürgetővé teszi az UNESCO 2010-ben megfogalmazott figyelmeztetése, hogy az Angkor Wat és Bayon templomok túl közel fekszenek a jelenlegi repülőtérhez, így a gépek le- és felszállása következtében kialakuló vibráció veszélyezteti a világörökség részét képező templomegyüttes épületeinek épségét.

Évente több mint 1,7 millió turista látogat Angkor Watba. 2016-ban a látogatók száma 2%-kal emelkedett. Egyre népszerűbb elsősorban a gyerekekkel érkező turisták körében a nemrég megnyílt „Cambodia Cultural Village” nevű kulturális skanzen. A létesítmény bemutatja a sok nemzetiségű ország kultúrájának legjellemzőbb építményeit, a különböző népcsoportok táncait, népművészetét és kultúráját. A skanzen fél úton helyezkedik el Siem Reap központja és a repülőtér között.

Kambodzsa második legfontosabb idegenforgalmi célpontja a dinamikusan fejlődő tengerparti Sihanoukville. Az egyre növekvő igények jelentős repülőtéri fejlesztéseket tettek szükségessé itt is. A kifutópálya hosszának megnövelése és az utasterminálok kapacitásának bővítését követően a repülőtér évi 500.000 utas kiszolgálására válik alkalmassá 2020-ig. A korszerűsítés következtében a repülőtér több járat fogadását teszi majd lehetővé. A jelenlegi utasterminál területét 80%-kal, 4800 négyzetméterre növelik. A 2500 méteres kifutópálya megerősítése és szélesítése alkalmassá fogja tenni a repülőteret nagyobb befogadó képességű gépek leszállására.

Sihanoukville idegenforgalmának alakulása igazi sikertörténet: 2014-ben még csak 43.000 turistát fogadtak, 2015-ben a növekedés 118%-os volt 94.630 turistával, míg 2016 első 11 hónapjában 130.638 utas érkezett, ez 53%-os növekedés a megelőző év hasonló időszakához képest.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk