hirdetés
hirdetés

Új turistaadó a Lupa Beach-re látogatóknak

Eddig sem volt túl olcsó a Budapest tengerpartjaként hirdetett Lupa strand, de még drágább lett kicsivel, ugyanis a budakalászi önkormányzat úgy döntött, belépőjegyenként 200 forintos települési adót kell fizetniük a vendégeknek

hirdetés

A települési adó azokat érinti, akik sport, rekreációs, turisztikai, illetve szabadidő eltöltése céljából keresik fel a Budakalász területén található tavakat, és ott valamelyik szolgáltatónál belépőjegyet váltanak.

Ilyen tó csak kettő van Budakalászon: az Omszki, ahol tilos fürdeni, és a wakeboardosok használják, valamint a Lupa, ahol szintén sokáig nem lehetett fürdeni, de 2016-ban a Sziget Fesztivál alapítójaként ismert Gerendai Károly és a videotonos Lakatos Péter üzletember megnyitotta a Lupa Beachet - írja a 444.

A budakalászi képviselő-testület november 30-án egyhangúlag megszavazta az új adót.

Fotó: Lupa Beach
Fotó: Lupa Beach

Országos szinten talán a Lupa-tó lesz az első strand, ahol a fürdőzők a belépőjegy mellett egy extra különadót is fizethetnek. Kóder György, a helyi Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke a lapnak azt mondta, nem a Lupa Beach ellehetetlenítése a cél, hiszen Budakalász is érdekelt abban, hogy a helyi vállalkozások jól működjenek. Ellenben az infláció az önkormányzatokat is érinti, és a feladatok maradéktalan ellátásához szükséges kiegészítést évek óta kénytelenek saját forrásból, főképp adóbevételekből kigazdálkodni. A 200 forintos adót ő is az idegenforgalmihoz hasonlította, ami a balatoni településeken például éjszakánként 500 forint környékén van.

"Megkerestük az önkormányzatot, és bízunk benne, hogy lesz az ügyben valamilyen előrelépés" – mondta lapunknak Gerendai Károly, aki érthetően nem örül a különadónak, még ha azt nem is a cége, hanem a strandolók fogják fizetni. Az extra adó híre ugyanis elriaszthatja a vendégeket. A milliárdos üzletember szerint 2019-ig kiemelkedő eredménnyel zártak, 2020-at már megérezték, akkor 603 millió forintos bevétellel és 10 millió forintos veszteséggel zártak, és 2023-ra is veszteséges üzleti tervvel készülnek.

A legjobb években 150-170 ezer vendége volt a Lupának, ami a 200 forintos adóval számolva 30 milliót jelent. Idén egyelőre 80 ezer belépővel kalkulálnak.

(forrás: 444)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk