hirdetés
hirdetés

Újra működik a sürgősségi mentés a Balatonon

Megoldódni látszik a balatoni vízimentés idei finanszírozása az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) illetve a belügyi tárca 15 millió forintos gyorssegélyével.

hirdetés

A pénz biztosítását Mógor Judit, az OKF lakosságvédelmi főosztályának vezetője pénteken jelentette be Bakondi György főigazgató megbízásából a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület (VMSZ) vezetőinek Zánkán, a sürgősségi mentőhajó, a Rupert vízre eresztése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A balatoni közbiztonsági feladatok finanszírozási gondjairól még a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) májusi ülésén tájékoztatta a Belügyminisztérium képviselőit dr. Bóka István elnök és Jamrik Péter közbiztonsági tanácsos. Mint akkor elmondták, összesen 80 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy az érintett szolgálatok legalább a korábbi évekhez hasonlóan működni tudjanak. A pénzből a rendőri és katasztrófavédelmi szolgálatok túlóra díjait, a bűnmegelőzési és információs központok működési költségeit, egyes eszközök kihelyezését, az esetleges rendkívüli karbantartási költségeket és legfőképpen a vízimentőszolgálat kiadásait kellene finanszírozni. Mintegy 24 millió forint egyedül a sürgősségi mentőhajó nyári fenntartása, amihez ötfős szakszemélyzetet kell folyamatosan készenlétben tartani. A pénzt a korábbi években a BFT-n keresztül finanszírozták központi forrásokból, de az idén erre a célra nem kaptak semmit.

Rupert vízre kerül
Rupert vízre kerül

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke úgy látja, hogy a most bejelentett 15 milliós segítség más forrásokkal együtt június 18-tól szeptember közepéig biztosítja Rupert és a személyzet működési költségeit. Reményeik szerint az idei lesz az utolsó bizonytalan helyzetű nyári szezon, mert a mentési feladatokról készülő új jogszabály már egyértelműen rögzíti, hogy vízen is biztosítani kell a sürgősségi betegellátás feltételeit. A nem sürgősségi hajóval végzett normál mélyvízi mentés teljes működtetésére még nincs garancia.

Rupertre nemcsak a vízibaleseteknél számíthatnak a bajbajutottak, hanem a Balaton-part száz méteres sávjában is vállalták a segítést szükség esetén. A fenti pénzügyi gondok nem érintik a strandokon működő vízimentést, mert azt közvetlenül a strandok üzemeltetői finanszírozzák.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

Fotók: Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk