"A Jóisten malmai lassan őrölnek..."

Másfél évig tartó, kőkemény időszakot lezáró feladatsor végére tesz pontot az idei évbúcsúztató, hiszen 2023. január 1-től a korábban már szintén e pozíciót betöltő Flesch Tamás veszi át a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöki tisztjét a jelenlegi elnöktől, Baldauf Csabától. Most a leköszönő elnököt kérdezzük. 

Hogy érzed magad most, a vállalásod végéhez közeledve? Hiszen az MSZÉSZ Tisztújító Közgyűlésének utolsó programpontjaként, a kétnapos rendezvényt lezáró gálavacsora alkalmával átadtad az elnöki láncot Flesch Tamásnak, a tagság által nagy többséggel megválasztott utódodnak.

Pontosítsunk, koránt sincs vége a vállalt feladataimnak, hiszen ez év végéig még én látom ezt a feladatkört.

De azért már nyilván látod az alagút végét...

Akkor látnám igazán és nyugodt szívvel, ha azok a kezdeményezések, tárgyalási pontok, amelyek mind a szakma érdekében történnek, azoknak nagy részét a kormány támogatná. Akkor azt mondom, ha ezt még az én ciklusom alatt siker koronázza, érdemes volt másfél évnyi kőkemény munkát beletenni ebbe a pozícióba, a vezetőség többi tagjával és a választmánnyal együtt. Szóval igazából akkor lenne tökéletes ez az elnöki személycsere, ha nyugodtan kijelenthetném, amit elkezdtünk, azt be is fejeztük - sikerrel.

Miről is van szó pontosan?

A Jóisten malmai lassan őrölnek - a politika területére ez különösen igaz. De azért nagyon bízom abban, hogy jó pár, nekünk nagyon fontos témában, amiért lobbizunk, felszáll végre a füst, és a szakma számára kedvező bejelentést teszünk - reményeim szerint még ebben az évben.

Miszerint?

Az első nagyon fontos téma e körön belül a turisztikai hozzájárulás kérdése. Reális felvetéseket tettünk le az állami irányítók asztalára a szakma érdekében, a labda most náluk pattog. Mivel folyamatos a párbeszéd a szakma és az állami irányítók között - és azt mindig is hangoztattam: nem kell, hogy mindenben egyet értsünk -, de ha meggyőzhető a másik fél a szállodások érdekében- ez jelenti számunkra sikert. Ahhoz, hogy Magyarország letörölhetetlen és megkerülhetetlen legyen turisztikai szempontból itt, Európa közepén, ahol élünk, ehhez együtt kell működnünk az állami szervekkel, épp úgy, ahogy nekik is együtt kell a közös cél érdekében működni velünk, a szakma legnagyobb érdekképviseleti szövetségével.

Nyilvánvalóan mindenki számára nehéz lesz ebben az ágazatban a következő időszak. Mit féltesz jobban, a fővárost vagy vidéket?

Egyértelműen vidéket. Bár tény, Budapesten sokkal nehezebben megoldható pl. a megújuló energiára való átállás, ha nem azzal történik jelen esetben az energiafelhasználásra - erre a gyors átállásra vidéken valóban több lehetőség van. Ugyanakkor nagyon biztató, hogy van vendégforgalom, sőt, az előrejelzések szerint ez a beutazó forgalom egyenletesen növekszik, ár-érték arányban Budapest nagyon jó desztináció, nagyon jó helyen van Közép-Európa többi fővárosaihoz mérten.

Több időd lesz másra 2023. január 1-től kezdve?

Tamás is elmondta az átadás-átvétel alkalmával: ez nem egy one-man show, hanem igazi csapatmunka, továbbra is együtt dolgozom a vezetőség tagjaként a többiekkel, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a hazai szállodás és éttermes szakma a legjobb pozíciót harcolja ki, és a legtöbb segítséget kapja mind állami, mind más, szükséges szinten, hogy az előttünk lévő, nagyon nehéz időszakot a lehető legkedvezőbb megoldásokkal túléljük.

 

 

 

 

 

 

 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?