"A Jóisten malmai lassan őrölnek..."

Másfél évig tartó, kőkemény időszakot lezáró feladatsor végére tesz pontot az idei évbúcsúztató, hiszen 2023. január 1-től a korábban már szintén e pozíciót betöltő Flesch Tamás veszi át a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöki tisztjét a jelenlegi elnöktől, Baldauf Csabától. Most a leköszönő elnököt kérdezzük. 

Hogy érzed magad most, a vállalásod végéhez közeledve? Hiszen az MSZÉSZ Tisztújító Közgyűlésének utolsó programpontjaként, a kétnapos rendezvényt lezáró gálavacsora alkalmával átadtad az elnöki láncot Flesch Tamásnak, a tagság által nagy többséggel megválasztott utódodnak.

Pontosítsunk, koránt sincs vége a vállalt feladataimnak, hiszen ez év végéig még én látom ezt a feladatkört.

De azért már nyilván látod az alagút végét...

Akkor látnám igazán és nyugodt szívvel, ha azok a kezdeményezések, tárgyalási pontok, amelyek mind a szakma érdekében történnek, azoknak nagy részét a kormány támogatná. Akkor azt mondom, ha ezt még az én ciklusom alatt siker koronázza, érdemes volt másfél évnyi kőkemény munkát beletenni ebbe a pozícióba, a vezetőség többi tagjával és a választmánnyal együtt. Szóval igazából akkor lenne tökéletes ez az elnöki személycsere, ha nyugodtan kijelenthetném, amit elkezdtünk, azt be is fejeztük - sikerrel.

Miről is van szó pontosan?

A Jóisten malmai lassan őrölnek - a politika területére ez különösen igaz. De azért nagyon bízom abban, hogy jó pár, nekünk nagyon fontos témában, amiért lobbizunk, felszáll végre a füst, és a szakma számára kedvező bejelentést teszünk - reményeim szerint még ebben az évben.

Miszerint?

Az első nagyon fontos téma e körön belül a turisztikai hozzájárulás kérdése. Reális felvetéseket tettünk le az állami irányítók asztalára a szakma érdekében, a labda most náluk pattog. Mivel folyamatos a párbeszéd a szakma és az állami irányítók között - és azt mindig is hangoztattam: nem kell, hogy mindenben egyet értsünk -, de ha meggyőzhető a másik fél a szállodások érdekében- ez jelenti számunkra sikert. Ahhoz, hogy Magyarország letörölhetetlen és megkerülhetetlen legyen turisztikai szempontból itt, Európa közepén, ahol élünk, ehhez együtt kell működnünk az állami szervekkel, épp úgy, ahogy nekik is együtt kell a közös cél érdekében működni velünk, a szakma legnagyobb érdekképviseleti szövetségével.

Nyilvánvalóan mindenki számára nehéz lesz ebben az ágazatban a következő időszak. Mit féltesz jobban, a fővárost vagy vidéket?

Egyértelműen vidéket. Bár tény, Budapesten sokkal nehezebben megoldható pl. a megújuló energiára való átállás, ha nem azzal történik jelen esetben az energiafelhasználásra - erre a gyors átállásra vidéken valóban több lehetőség van. Ugyanakkor nagyon biztató, hogy van vendégforgalom, sőt, az előrejelzések szerint ez a beutazó forgalom egyenletesen növekszik, ár-érték arányban Budapest nagyon jó desztináció, nagyon jó helyen van Közép-Európa többi fővárosaihoz mérten.

Több időd lesz másra 2023. január 1-től kezdve?

Tamás is elmondta az átadás-átvétel alkalmával: ez nem egy one-man show, hanem igazi csapatmunka, továbbra is együtt dolgozom a vezetőség tagjaként a többiekkel, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a hazai szállodás és éttermes szakma a legjobb pozíciót harcolja ki, és a legtöbb segítséget kapja mind állami, mind más, szükséges szinten, hogy az előttünk lévő, nagyon nehéz időszakot a lehető legkedvezőbb megoldásokkal túléljük.

 

 

 

 

 

 

 


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.