A japán teakészítés rejtelmei a szolnoki repülőmúzeumban

2024. december 1-től a Kamikazek – A Busidó fiai című időszaki kiállítás egy vitrinnel egészül ki: Tradícionális Japán italok címmel. A kiállításon megismerkedhetünk a Japán teakészítés tradicionális eszközeivel, valamint a szaké fogyasztás néhány különleges eszközével is.

Többek között kiállításra került egy 1800-as évekből származó Sintó esküvői szertartáshoz használt gazdagon díszített három részes szakés csésze, valamint egy vas vízforraló kanna is.

A tea az egyik legnépszerűbb meleg ital, szinte az egész világon előszeretettel fogyasztják, azonban általánosságban elmondható, hogy minden nemzet kicsit másként hódol ennek a szenvedélynek.

A híres Japán író Okakura Kakuzō (岡倉 覚三) mondta egyszer, hogy “A tea számunkra többet jelent, mint az ivásnak – mint olyannak – puszta idealizálása a tea számunkra valósággal vallás, az életművész vallása.” A teakészítés hagyománya a keleti kultúrákban igen pontos lépések alapján meghatározott és külön hagyománnyal rendelkezik.

A ma is életben lévő teaszertartás a 12. század folyamán a kínai zen buddhizmus megjelenésével együtt fejlődött ki Japánban.

A szaké, a japánok ősi alkoholos itala, amely rizs erjesztésével készül. Szaké készítésekor a rizst áztatják, főzik, majd enzimtermelő gombákat és élesztőt adnak hozzá. A szaké a legtöbbek számára már bizonyára ismerős, azonban a felszolgálás kellékei, illetve a fogyasztásával kapcsolatos illemszabályok talán már kevésbé.


Fotó: RepTár

A szaké felszolgálására a tokkuri nevű edényt használják. A tokkuri általában öblös hasú, egyenes nyakú kancsó, de más formái is léteznek, például a tömzsi, csőrös katakuchi. Felszolgálás előtt a hagyományosan melegen fogyasztott szakét a tokkuriba töltve egy forró vízzel teli edénybe merítik. Az ilyen módon felmelegített ital a kancsó egyenes nyak-kialakításának köszönhetően képes tovább megtartani a hőt.

A japán kultúrában az ünnepi alkalmakat szakéval dobják fel.

A japán esküvőkön például szakéval koccintanak, hogy ezzel is kifejezzék a pár tagjainak eggyé válását. A szaké ivásának megvannak a maga szabályai, még az adott időjáráshoz is alkalmazkodik. Hűvös napokon például forró szakét (atsukan-t) szolgálnak fel, a tomboló hőségben pedig lehűtik a szakét.

Bármilyen hihetetlen, a tradíciótisztelő japánoknál még a szaké kitöltésének is külön hagyománya van! Az illem azt kívánja, hogy mindig töltsünk a társaságunkban lévőknek a szakéból, ám sose öntsünk belőle magunknak, hanem kérjünk meg erre valakit a vendégeink közül. Figyelnünk kell arra, hogy a szaké kitöltése során két kézzel fogjuk az erre használt tokkuri kerámiát, mert náluk ezt is a tisztelet jelének tekintik (egy kézzel rendszerint csak a fiatalabbaknak töltenek szakét a japánok, vagy azoknak, akik rangban nagyon alattuk állnak).

A különleges kiállítás 2025. tavaszáig tekinthető meg a Hangár Galériáján.

2024. december 6-tól pedig adventi játékkal és már ünnepi díszben várják az érdeklődőket a RepTárban. A Repülő Rénszarvas küldetése egy olyan interaktív játék, amely remek kikapcsolódás mindenki számára és még a múzeumot is megismerhetik az ide érkezők.


Fotó: RepTár

Rudolf rénszarvas bajba került és segítségre van szüksége a feladatok megoldásában. Amire szükség lesz: kreatív gondolkodás, számolás, jó megfigyelőképesség, fotózás, logika. A küldetés sikeres zárásaként Rudolf pilótájaként térhetnek haza a gyerekek.


Módosul a SZÉP-kártya felhasználási módja

Módosul a SZÉP-kártya felhasználási módja 

A rendelet 2025. szeptember 1-jétől lép érvénybe.
Szallas.hu: TOP5 belföldi őszi úti cél

Szallas.hu: TOP5 belföldi őszi úti cél  

Budapest, Eger, Pécs, Szeged és Siófok bizonyult a TOP5 legkeresettebb úti célnak az egyik szállásfoglaló portálnál foglaló belföldi utazók körében idén ősszel.
Új szakácskönyv az édességek szerelmeseinek

Új szakácskönyv az édességek szerelmeseinek 

A desszertet én hozom tulajdonképpen egy személyes utazás a sütés világába, amelyet Fruzsi gyerekkori emlékei és családi hagyományai ihlettek.
Új elnök a TUTSZ-nál, az év utolsó partnertalálkozóját is megtartották

Új elnök a TUTSZ-nál, az év utolsó partnertalálkozóját is megtartották 

December 9-én tartották a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége Egyesület (TUTSZ) tisztújító közgyűlését.
Innotime-kutatás: a fenntartható turizmusról

Innotime-kutatás: a fenntartható turizmusról 

Bár ez a kutatás nem reprezentatív, mégis értékes információt adhat a fenntartható turizmus iránt érdeklődők hozzáállásáról.
Elszálltak az árak a budapesti karácsonyi vásárban

Elszálltak az árak a budapesti karácsonyi vásárban 

Soha nem volt olcsó mulatság egy karácsonyi vásár, de idén úgy tűnik, hogy még a külföldi pénztárcának is drága.
Ellepték a Mikulások Budapest belvárosát

Ellepték a Mikulások Budapest belvárosát 

Minden idők legnépesebb mezőnyével, rekord részvétel mellett zajlott december 8-án a Mikulásfutás Budapesten.
 Varázsvilág gyerekeknek Budapesten

Varázsvilág gyerekeknek Budapesten 

Van egy hely, ahol a mese rólad szól! – ezzel a szlogennel nyitotta meg képzeletbeli kapuit a VarázsLiget immár negyedszerre, amely idén 2024. december 6. és 2025. január 1. között karácsonyi díszbe öltözve vár kicsiket és nagyokat a városligeti Vajdahunyad vára előtti területen.
Igencsak meglepő helyen bukkant fel a Mikulás

Igencsak meglepő helyen bukkant fel a Mikulás 

A Mikulást látták először átkelni a Balatonfüredi Jégpálya új gyalogos hídján.
Klasszis TopDesign 2024 díjátadó: panelbeszélgetés, történelmi aspektusok és egy meglepő újdonság

Klasszis TopDesign 2024 díjátadó: panelbeszélgetés, történelmi aspektusok és egy meglepő újdonság 

Neves iparági szakemberek járták körül a dizájn, a trendek és a fenntarthatóság témáját a Klasszis TopDesign 2024 díjátadó gála alkalmával.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.