A férfias borok hazája

A Móri Borvidék TDM Egyesület közel harminc szakmabelinek mutatta be május 23-án a Móri Borvidéket. Az utazás célja az volt, hogy a csoport közelebbről is megismerhesse ezt az ezerarcú vidéket. Az "Ezerjó élmény és konferencia" alkalmából összesen hat pincét járt körbe a népes sereg, mialatt a kiváló borok mellett különleges sajtokat és hidegtálakat kóstolhattak.

Ízorgia a vár aljában

Székesfehérvárt elhagyva és Mór felé közeledve az első állomás Csókakő, mégpedig a híres csókakői vár alatti rendezvénytér, ahol a Várbarátok Társaságának hagyományőrző bemutatója várta az érdeklődőket. Eközben már érkeztek a pohárba a kitűnő borok is. Ebben a körben két móri pincészet mutatkozott be, a Molnár Borház és a Vécsei Családi Pince. Az ízorgia azonban csak ezután következett, hiszen tehén- és kecskesajtok összesen 6 különleges ízben várták a látogatókat: füstölt, chilis, aszalt szilvás-rumos, medvehagymás, aszalt paradicsomos.

Meglepetések a templomlépcsőn

Innen már csak tíz perc választ el Mórtól, amit egy átvezető úton könnyen megtehetünk. Szeptembertől a biciklisek is bátran jöhetnek a vidékre, hiszen őszre készen lesz a Mór és Csókakő között épülő kerékpárút.

A gyorsan fejlődő város második állomásként a csoport Kapucinus térre érkezett, ahol Czachesz Gábor, Mór alpolgármestere köszöntötte őket, majd Leopold atya olasz származása ellenére magyar nyelven mutatta be a Kapucinus templomot. Ezek után újabb három pincészettel ismerkedhettek meg a résztvevők: bemutatkozott a Geszler Családi Pince, amelynek Ezerjó bora 2013-ban nyerte el a "Mór város bora" címet, illetve a Csetvei Pince, amelyet Csetvei Krisztina egyedül képvisel nőként, illetve a Varga & Fia Pincészet.

Lovaskocsis városnézés

A kellemes idő kedvezett a programnak, hiszen ezután jött a lovaskocsis városnézés egy kis borkóstolással, ezúttal Miklós Csabi pincéjéből, ő is Ezerjó borát mutatta be. A nedűt vircedli kísérte - ez egy piskótaszerű édesség, amit régen a borba mártva nasoltak az emberek.

Régi borok múzeuma

A Bozóky Bormúzeum igazi kincseket rejtett a csoport számára, hiszen a rövid tárlat során még 1987-es évjáratú bort is láthattak. Persze itt is volt borkóstoló, Bozóky István Ezerjó bora is a terítékre került.

Ezerjó élmény

Az utolsó állomás a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, ahol egy finom ebéd után egy konferencia várta a csapatot. Az előadó Bozóky istván volt, aki bemutatta az Ezerjó borok történetét, majd elmondta, hogy a könyvek nem írnak sok jót erről a borfajtáról, és azt sem említik, hogy mennyire remek ételízesítő borokról beszélünk. A kiváló borász egyébként nehezebb ételekhez ajánlja az Ezerjót, mint például a töltött káposzta vagy a marhapörkölt, hiszen ezek férfias borok. Elmesélte, hogy a szőlőtőkéket kopasz fejműveléssel ápolják, amelyet kopaszmetszésnek vagy bagolyszemes  metszésnek is hívtak régen. Ennek során a vesszőket tavasszal tőből eltávolítják, tehát egy világos rügyet sem hagynak a tőkén, hanem a sárrügyre (legfejlettebb alapi rügy), illetve az alapi rügyekre bízzák a hajtások és a termés kinevelését.

Az érdekes előadás után hat borház 5-5 bora várta a kóstolókat, ahol a csoport az Ezerjók mellett a borospincék más borait is kipróbálhatta és összegezhette élményeit.

Köszönjük a Móri Borvidék TDM Egyesületének a meghívást!


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.