A vendéglátóipar adózása a VIMOSZ szakmai konzultációján

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége szakértői munkájának eredményeként is, májusban kormányzati döntés született bizonyos vendéglátó tevékenységek ÁFA-terheinek csökkentéséről. A jelenlegi szabályozás értelmezési nehézségeinek kiküszöbölésére az érintett felek bevonásával szakmai konzultációt szervezett a VIMOSZ, továbbá az egységes áfacsökkentésért a vonatkozó törvény kiterjesztő módosítását is kezdeményezi. A párbeszédet szolgáló rendezvény célja, hogy segítséget nyújtson a jogszabályváltozás gyakorlati alkalmazásához és a felmerülő értelmezési kérdések tisztázásához.

A hazai turizmus és vendéglátás korábban versenyhátrányban volt Európa és a világ turisztikai célpontjaival szemben, hiszen az érintett tevékenységeket sújtó áfakulcs jelentősen meghaladja a kompetitív piacokon alkalmazott adómértékeket. A szálláshelyi szolgáltatások európai átlagban 9,75% (ami a Brexit után a 9%-ot közelíti), a vendéglátásé pedig 15% ÁFA-val terheltek.

Az intézkedésekkel a turisztikai és vendéglátószakma jól jár: növekedik a vállalkozók rendelkezésére álló fedezet, így a fennmaradó összeg az ágazatban jelentkező súlyos munkaerőhiány hatásainak enyhítésére, a bérek emelésére fordítható, s jut forrás beruházásokra és az elmaradt karbantartásokra is.

Problémát jelent azonban, hogy az ÁFA-csökkentésre vonatkozóan elfogadott törvényszöveg nem egyértelmű, illetve nem terjed ki a közétkeztetésre és a munkahelyi étkeztetésre, ami – azon túl, hogy gondot okoz majd az azonos környezetben dolgozó vendéglátás alterületeken - félreértelmezésre ad lehetőséget. A vitás pontok tisztázására szakmai konzultációt kezdeményezett a VIMOSZ az NGM adóügyi helyettes államtitkárságával, valamint a NAV és KSH illetékeseivel, akik nyitottak voltak a felkérésre. A NAV 2016. december 7-én megjelent iránymutatása ugyanakkor több kérdést is megválaszolt előzetesen, és világossá tette a kedvezményes adókulcs alkalmazásának körét.

A jelenlegi szabályozásban meglévő értelmezési problémák (nehéz megmagyarázni, ha egy Michelin-csillagos étteremből elvitt ételért többet kell fizetni, mintha a személyzet teljes körű szolgáltatását élvezve fogyasztanák el), az adminisztrációs nehézségek, valamint a vendéglátás egyéb alterületein (különösen a közétkeztetésben) várható konfliktusok elkerülésére az érdekképviseleti szervezet a törvény kiterjesztő módosítását kezdeményei.

A rendezvény társszervezői, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, kiknek szakmai anyagai nagyban segítették az előkészítést.


Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.