Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Decemberben javultak a turisztikai cégek várakozásai

Decemberben javultak a turisztikai cégek várakozásai  

A VIMOSZ 2023 utolsó negyedévi konjunktúra indexe.

Ugyanolyannak látja a jövőt a vendéglátós, mint a szállodás 

A szálláshely-szolgáltatók és a vendéglátás szereplőinek konjunktúra-várakozásai szokatlanul közel kerültek egymáshoz. A turisztikai cégek fele emelt árat az elmúlt 3 hónapban, a következő 3 hónapra a többség nem tervez további drágítást. A szállásadók közel fele, a vendéglátósok harmada számít a forgalom visszaesésére. 
Júliusban mérséklődtek a turisztikai cégek várakozásai

Júliusban mérséklődtek a turisztikai cégek várakozásai 

Régiótól függetlenül negatívak a kilátások, ugyanakkor az egyes régiók között jelentős különbségek mutatkoznak.
Turizmus Konjunktúra Index 2023. június

Turizmus Konjunktúra Index 2023. június 

Míg a szállásadóknak csak 13%-a vár visszaesést a vendégéjszakák számában, a vendéglátásban működők 47%-a pesszimista.
Vörös szőnyeget kell teríteni a munkavállalók lába elé

Vörös szőnyeget kell teríteni a munkavállalók lába elé 

A VIMOSZ, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását, majd publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, (TKI) hogy a piac és a közvélemény számára információt nyújtson a közeljövőben várható trendekről - derül ki az mfor.hu cikkéből.
Áprilisban ismét borúlátóbbak voltak a turisztikai cégek

Áprilisban ismét borúlátóbbak voltak a turisztikai cégek 

A TKI index 2023. áprilisban +2 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán), mely szerint az ágazat szereplői helyzetüket enyhén javulónak, de stagnáláshoz közelinek érzékelik - tájékoztatta lapunkat a VIMOSZ.
Márciusban javultak a turisztikai cégek várakozásai

Márciusban javultak a turisztikai cégek várakozásai 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.
Jelentősen javultak a turisztikai cégek várakozásai

Jelentősen javultak a turisztikai cégek várakozásai 

Januárhoz képest az index értéke jelentősen, 15 ponttal nőtt, legutóbb júliusban állt ezen a szinten - tájékoztatta lapunkat a VIMOSZ.
Újra javultak a turisztikai cégek várakozásai

Újra javultak a turisztikai cégek várakozásai 

A TKI 2023. januárjában -18 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői továbbra is romlónak érzékelik helyzetüket. Decemberhez képest azonban a mutató értéke négy ponttal nőtt - tájékoztatta lapunkat a VIMOSZ.

Decemberben romlottak a turisztikai cégek várakozásai 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről. A tavalyi év utolsó hónapja visszaesést hozott.

Az idei október már nem kerül be a turisztikai szolgáltatók aranykönyvébe 

Mivel a turisztikai ágazatban dolgozók elvárásai, és a mért adatok már nem felfelé, hanem inkább lefelé tendálnak - a Turizmus Konjunktúra Index megállapításai szerint.

MVI-VIMOSZ szakmai konferencia Tatán 

A végéhez közeledik a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) és az Edutus Egyetemnek „A munka és magánélet egyensúlyának megteremtését célzó komplex foglalkoztatási programok a vendéglátó és szállodaiparban munkát vállalók számára, illetve ehhez kapcsolódó atipikus foglalkoztatói gyakorlatok pilot projekt keretén belüli bemutatása” című projektje.

Közös konferenciát rendez az MVI és a VIMOSZ 

A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás munkaerőpiaci helyzetéről rendez Tatán konferenciát a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és az Edutus Egyetem szeptember 7-én.

Már két hónapja romlik a turisztikai cégek helyzete 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel információt biztosítva a közeljövőben várható trendekről.

Munkaerőhiány-megoldásra javaslatok a turizmusban 

Eddig idegen megoldásokkal barátkozik a szakma.

Megoldások keresése a vendéglátás munkaerő-problémáira 

Interjú Böröcz Lajossal, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) főtitkárával.

Felkérés munkavállalói kérdőív kitöltésére 

A CSBM és a VIMOSZ projektjének keretében  kérdőíves felméréssel szeretnék megismerni az ágazat munkavállalói oldalának  helyzetét.

A szakmai szervezetek üdvözlik a meghosszabbított bértámogatást 

A turisztikai, vendéglátóipari és idegenforgalmi érdekképviseletek egyemberként üdvözölték, hogy a kormány jövő februárig meghosszabbította, és a szállodákra, valamint az utazásszervezőkre visszamenőlegesen is kiterjesztette az 50 százalékos bértámogatást. Az MSZÉSZ, a VIMOSZ és a MUISZ tartozik az elégedett szervezetek körébe.

VIMOSZ: a karácsonyi zárva tartás végzetes lenne 

Az éttermek egy része a bezárás helyett inkább az ételkiszállítást választja a járvány miatti korlátozások időszakában; logisztikai problémát a működés átállása nem okoz, a karácsonyi időszak esetleges kiesése azonban nagyon súlyosan érintené az ágazatot - mondta a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke az MTI-nek szerdán.

Állami segítségnyújtás nélkül végképp ellehetetlenül a turizmus 

Szerdán ismét összeült öt szakmai szervezet, hogy arról egyeztessenek, hogy újból a kormányhoz forduljanak segítségért.

425 ágazati baleset történt 

2017 első háromnegyed évében 425, három munkanapot meghaladó munkaképtelenséggel járó munkabaleset történt a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban - hívta fel a figyelmet a Vimosz, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, ezért partnereivel munkavédelmi tájékoztató kézikönyveket készített az ágazatban dolgozó munkaadók, munkavállalók és munkavédelmi képviselők számára.

Van, amikor kötelező a munkavédelmi képviselő 

Szállodai munkavédelmi kézikönyvet állított össze a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a  Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával, a dokumentumot csütörtökön mutatták be szállodai  és éttermi igazgatóknak, munkavédelmi felelősöknek  Szegeden egy szakmai konferencián - írta a szegedma.hu.

A turizmus-vendéglátásból sok munkavállaló hiányzik 

Az Utazás kiállításon Bándoli Attila, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) alelnöke a munkaerő piaci problémákról beszélt.

A munkaerőhiányra a nyugdíjasok bevonása a megoldás 

A magyar gazdaság legégetőbb problémája a munkaerőhiány, amire rövid távon a nyugdíjasok bevonása jelenti az egyetlen megoldást - vélekedtek előadók a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) konferenciáján hétfőn Budapesten.

Lehetséges megoldások a turizmus-vendéglátás munkaerő helyzetére 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a turizmus-vendéglátás munkaerő helyzetének lehetséges megoldásait tárgyalja következő szakmai fórumán, december 8-án.

Nyugdíjas szövetkezetek és külföldi munkavállalók a turizmus-vendéglátásban 

"A munkaerőhiány a turizmus-vendéglátást rendkívül súlyosan érinti. Már 2015 őszén felvázoltuk, hogy a probléma tartós, és csak komplex, következetesen végrehajtott programmal lehet enyhíteni. A megoldások keresésének folytatására, a jó gyakorlatok bemutatására a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szakmai délelőttöt szervezünk, ahol a nyugdíjas munkaerő visszaintegrálását és a külföldi munkaerő alkalmazásának témáját járjuk körül” — közölte Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).

A munkaerőhiány megoldása és az ÁFA-csökkentés is szerepel a VIMOSZ terveiben 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) június 29-én tisztújító közgyűlést tartott a Gundel étteremben, ahol Gál Pál Zoltánt – immáron harmadik alkalommal - újabb 2 évre megerősítették elnöki pozíciójában. 

A vendéglátóipar adózása a VIMOSZ szakmai konzultációján 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége szakértői munkájának eredményeként is, májusban kormányzati döntés született bizonyos vendéglátó tevékenységek ÁFA-terheinek csökkentéséről. A jelenlegi szabályozás értelmezési nehézségeinek kiküszöbölésére az érintett felek bevonásával szakmai konzultációt szervezett a VIMOSZ, továbbá az egységes áfacsökkentésért a vonatkozó törvény kiterjesztő módosítását is kezdeményezi. A párbeszédet szolgáló rendezvény célja, hogy segítséget nyújtson a jogszabályváltozás gyakorlati alkalmazásához és a felmerülő értelmezési kérdések tisztázásához.

A VIMOSZ üdvözli a közétkeztetési rendelet módosítását 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) üdvözli a közétkeztetési rendelet módosítását - közölte a szervezet.

A hazai élelmiszeripar szerepe a közétkeztetésben 

A közétkeztetésben naponta mintegy 2 millió ember vesz részt. A magyar agrárium számára e szektor mintegy 200 milliárd forint értékben képes piacot biztosítani. Foglalkoztatási multiplikációs hatása is jelentős, miközben számos alacsony képzettségű munkavállaló számára is kínál megélhetést. A mezőgazdasági ágazat nemzetgazdasági eredménye tovább bővíthető, ha a mezőgazdasági termelők beszállítóként kapcsolódnak a közétkeztetés láncolatába.

Konferencia a turizmus-vendéglátás munkaerőhiányáról 

Idén nyáron nyilvánvalóvá vált és a médiában is nagy visszhangot keltett a szektorban kialakult vészes munkaerőhiány és elvándorlás, amely egy évek óta tartó folyamat eredményeként mostanra csúcsosodott ki, a megoldás így nem tűr több halasztást.

Újraválasztották a VIMOSZ elnökét 

Egyhangúlagos szavazattal választotta újra a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közgyűlésén Gál Pál Zoltánt. A második két éves ciklusát megkezdő elnök legfontosabb célkitűzése az ágazatot különösen sújtó ÁFA és reprezentációs adó terhek csökkentése, valamint az Ágazati Párbeszéd Bizottságban történő még erőteljesebb munkaadói érdekképviselet. 

Magyar alelnök a FoodServiceEurope élén 

Fennállása óta első ízben van magyar vezetője az Szerződéses Közösségi Étkeztetők Európai Szövetségének, a FoodServiceEurope-nak.

Nem emel árat jövőre az Artisjus 

A vendéglátás és a turizmus négy meghatározó érdekképviseleti szervezete előzetes egyeztetést követően elfogadta az Artisjus 2014-re vonatkozó díjszabását. A zenei szerzők, előadók és kiadók vállalták, hogy nem emelnek jogdíjat, sőt, a háttér jellegű élőzene esetében 50 százalékos díjcsökkenés is várható. A megállapodást aláírók célja az átláthatóság növelése, és annak biztosítása, hogy a becsületes jogdíjfizetőket ne érje hátrány, közölte lapunkkal az Artisjus.

A közösségi étkeztetés fejlesztési lehetőségeiről tárgyalt a VIMOSZ 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének Közösségi étkeztető szekciójának legutóbbi ülésén a résztvevők áttekintették a hazai közösségi étkeztetés jelenét, a fejlesztési lehetőségeket és a Mintamenza Program aktuális helyzetét. A tárgyaláson jelen volt a program koordinátora, Prohászka Béla és kollégái is. A Mintamenza program teljeskörűen foglalkozik, és kíván foglalkozni a közétkeztetés egészséges táplálkozás irányába történő mozdításával, és helyes táplálkozási szokások kialakításával, szakmai támogatásával.

Közösségi étkeztetők: áfa-csökkentés nélkül nincs tovább 

A korábbi kormány 2009-es áfa-emelése a szakadék szélére szorította a közösségi étkeztetési ágazatot, egy újabb emelés esetén pedig már elkerülhetetlen lenne a zuhanás – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna társelnök a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján. A szervezet bemutatta a „Zöld könyv a közösségi étkeztetésről” c. dokumentumot, ami a szektor helyzetének leírásán túl javaslatokat is megfogalmaz az ágazat megmentése érdekében.

Gazdasági ellehetetlenülés a közösségi étkeztetésben 

Tarthatatlan a közösségi étkeztetési ágazat helyzete, azonnali lépésekre van szükség – hívta fel a figyelmet a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság csütörtöki, a közösségi étkeztetés helyzetéről szóló konzultációján.

Mit eszik a gyerek? 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) örömmel értesült Szabó Máté ombudsman kezdeményezéséről, hogy kerüljön sor a gyermek közétkeztetés szabályozásának átfogó felülvizsgálatára. A Szövetség és tagvállalatai, melyek a hazai közétkeztetés forgalmának több mint felét adják, együttműködnének a megfelelő szabályozás kidolgozásában, tájékoztatta a TurizmusOnline-t a szövetség főtitkára, dr. Böröcz Lajos.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!