A vulkánfagyi lesz az idei nyár slágere

A Vezúv nevű kreáció nyerte az idei Év fagylaltja versenyt, amelyre közel kilencven édességet neveztek. Az eseményt Szegeden rendezték meg a nemrégiben újranyitott legendás Virág Cukrászdában. 

A nemrég megújult szegedi Virág cukrászdában június 6-án rendezett eseményen tartották a Magyarország tortája verseny középdöntőjét - írja a laboratorium.hu

Egy város fagylaltjára mindig emlékezünk – utalt Botka László Szeged polgármestere a nyári édesség turisztikai jelentőségére a nagy múltú és június eleje óta újra régi fényében pompázó Virág Cukrászda teraszán tartott köszöntőjében.

A versenyhez sok sikert kívánt Selmeczi Gábor, a rendezvényt szervező Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke, valamint Horváth Ferenc szakmai elnök is, aki újpesti cukrászdájával az országban elsőként érdemelte ki a TOP-Higiénia minősítést.

A nagyszabású versenyen az ország legjobb cukrászatai készítették el a legkitűnőbb fagylaltkreációkat, amelyek közül a New York kávéház, a Szamos Marcipán Cukrászat és az Auguszt Cukrászat cukrászmestereit is felsorakoztató zsűri végül a Vezúv fantázianevű alkotást választotta ki.

A közönségdíjat a többek között Liptai Claudiát, Ördög Nórát, Marko Krivokapic kézilabdázót, Segal Viktort, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagját is magában foglaló közönségzsűri választotta ki. A vulkánikus kreáció méltán ejtette ámulatba a szakembereket és laikusokat egyaránt: a csokoládés, kakaós és karamellás, tejes alapú fagylaltra még ízletes meggyszószt is öntött Hiczkó Henrietta, a budapesti Nándori cukrászda cukrásza.

A szegedi Klauzál téren június 6-án ugyan a fagylalté volt a főszerep, ám ezen a napon választották ki a Magyarország Tortája verseny döntőjébe jutott három legkitűnőbb alkotást, és szó esett az ugyancsak az augusztus 20-i eseménysorozathoz kapcsolódó Magyarország Cukormentes Tortája versenyről is.

A rendezvényen egész nap szaktanácsadást tartó Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa elmondta, hogy a Magyarország Cukormentes Tortája verseny egyfajta közös tanulás, amelynek során a cukrászok és a közönség egyre jobb hozzáadott cukor nélküli édességeket készítenek.

A TOP-Higiénia-rendszer az Év Fagylaltja versenyen is bemutatkozott.

Az Év fagylaltja versenyen kiosztottak még egy közönségdíjat is, amelyet a Csákvárról érkező Csuta Zsoltnak ítéltek oda a parmezános-körtés joghurtfagylaltjáért.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületétől megtudtuk, hogy az Év Fagylaltja versenyre 85 fagylalt nevezett, a kötelező íz idén a meggy volt.

A Magyarország Tortája középdöntőjében tíz torta közül választotta ki a szakmai zsűri a három döntős tortát, melyek a következők:

Aranyos Körtetorta – Tóth Norbert, Tóth Cukrászda Dunaföldvár

Őrség Zöld Aranya – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

Zuzorka - Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

VERSENYEREDMÉNYEK:

„D” kategória: „Mentes” fagylalt, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória, szabadon választott ízben.

 Bronz: D20 – Paleo mangós őszibarack homoktövissel – Erdélyi Balázs (Frer Cukrászda, Budapest)

 Ezüst: D17 – Bársonyos mandulafagylalt – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)

 Arany: D19 – Cukormentes eper – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)

„C” kategória: alapanyaggyártók, -forgalmazók versenye

Kötelező íz alkategóriában:

 Bronz: C19 – Narancsos marcipános meggy – Kiss Edina (König Trade Kft., Balmazújváros)

 Ezüst: C11 – Meggy fagylalt – MEC3 Hungary Kft. (Budapest)

 Arany: C14 – Nagyonmeggy – Kirschner Zoltán (Gelato Italiano Kft., Környe)

Szabadon választott íz alkategóriában:

 Bronz: C67 – Fehértói mézes mandulás-meggyes pite – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)

 Ezüst: C66 – Amadeus Dream – Elia Bianchini (PreGel s.p.a, Olaszország)

 Arany: C69 – „Roppantjó” pisztácia – Nagy István (Martin Braun Kft., Budapest)

„B” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (kényelmi termékek felhasználása, megengedett, a fagylaltot szabad variegálni!)

Kötelező íz alkategóriában:

 Bronz: B17 – Tejszínes meggyfagylalt mézes fenyőmag ölelésben – Zséli Bernadett (Csakafagyi Látványfagyizó és Cukrászda, Biatorbágy)

 Ezüst: B12 – Kardamomos Meggy – Somogyi Renáta (Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiás)

 Arany: B21 – Narancsos meggy – Kiss Edina (Corner Caffé, Balmazújváros)

Szabadon választott íz alkategóriában:

 Bronz: B65 – Vilmoskörtés mascarpone – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)  Ezüst: B57 – Parmezános körtés joghurt – Csuta Zsolt (Csuta Cukrászda, Csákvár)  Arany: B68 – Vilmoskörtés borhab – Somogyi Renáta ((Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiás)

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehet nevezni, ami természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval, tojás hozzáadásával főzéssel készültek, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva kerülnek a tégelyekbe. Természetes anyagokból készült stabilizátorok és 100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék használata megengedett!

Kötelező íz alkategóriában:

 Bronz: A24 – Konyakos Meggy – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)

 Ezüst: A12 – Meggyesrétes – Pálfi Attila (Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő)

 Arany: A18 – Tokaji meggy – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

Szabadon választott íz alkategóriában:

 Bronz: A65 – Málnás vaníliás csokiság - Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

 Ezüst: A68 – Gyömbéres Maláta Fagylalt – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)

 Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: A66 – Vezúv – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:

 Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

Közönségdíj és Szeged város különdíja:

 B57 – Parmezános körtés joghurt – Csuta Zsolt (Csuta Cukrászda, Csákvár)

Forrás: Laboratorium.hu/turizmusonline.hu


Javult a természetes fürdővizeink minősége

Javult a természetes fürdővizeink minősége 

A 2024-ben 288 természetes fürdővizet tartottak nyilván Magyarországon. Ezek közül 193 kiváló, 58 jó és 4 tűrhető minősítést kapott.
Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.