Aktív nyaralás, gasztroturizmus, hazai élmények és lakóautók minden mennyiségben

A változó fogyasztói szokásoknak és a technológiai fejlődésnek köszönhetően a turisztikai szektor egyre inkább átalakulóban van. Ennek egyik példája az idén 46. alkalommal megrendezésre kerülő Utazás Kiállítás a Hungexpo területén, amelyre február 23-25-ig a nagyközönséget várják a csütörtöki szakmai napot követően.

Lakóautók, ameddig a szem ellát – a kiállítási csarnok felét foglalják el

A kiállításnak helyt adó „A” pavilon egyik felét lakóautók foglalják el, másik felében találhatók a tulajdonképpeni utazási vagy az utazásokhoz kapcsolódó szolgáltatók ajánlatai. Japántól Tunézián át Szlovéniáig néhány külföldi ország és hazai térség képviselteti magát,

azonban korántsem annyian és olyan számban, mint korábban – inkább magánkiállítók, kisebb szolgáltatók vannak jelen az idei rendezvényen.

Forrás: Hungexpo
Forrás: Hungexpo

Bulgária a díszvendég, Szlovákia aktív ajánlatokkal készül a nyárra

Az idei díszvendég Bulgária,

a bolgár tengerpart egyértelmű választásnak tűnik annak, aki nem engedhet meg magának egy olasz vagy a horvát tengerparton való pihenést.

Az országot átszelő Balkán-hegység, az ott található kolostorok, barlangok és hegyi folyók a túrázók és az aktív nyaralások kedvelőit várják. Az országban fellendülőben van a bor-és gasztroturizmus, télen egyre népszerűbbek a hegyekben található sípályák is.

Szlovákia finom borokkal és aktív élmény ajánlatokkal várja a vendégeket. A „nagykürtösi borutat” bejárva a régió legjobb borait, a térség várait és kastélyait ismerheti meg az odalátogató. Országszerte vízitúrák és remek kerékpárútvonalak vannak, érdemes felkeresni Gömör és Kishont térségének gótikus templomait - ez a vidék különben 2022-ben elnyerte az Európai Örökség címet.

Ha Gyula, akkor fesztiválok sora

Az idei év hazai díszvendége: Gyula és Békés vármegye. Gyula vonzereje leginkább komplexitásában rejlik. Turizmusának egyik alappillére kulturális vonatkozású, de mellette nagyon jelentős az egészségturizmus is: gyógyfürdők és gyógyhelyek, és a természet nyújtotta páratlan élmények várják a látogatókat. 

Májusban minden hétvégén más és más fesztivál kerül megrendezésre: május első hétvégéjén a Gyulai Virágok Fesztiváljára várjuk a vendégeket, ezt követően Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra lesz a városban, amely során több ezer tűzoltó érkezik hozzánk. A pünkösdi hétvégén a Gyulai Pálinkafesztivál várja a vendégeket, majd a Háromváros Kerékpáros Fesztivál a hónap utolsó hétvégéjén.

- mondja Komoróczki Alíz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, majd hozzáteszi

A szakértő hozzáteszi, Gyulán érdemes felkeresni a megújult Százéves cukrászdát, és a Ladics-házat is, amely tavasztól megújult formában és interaktív kiállítással várja a vendégeket. A gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál, a 27. Csabai Kolbászfesztivál és a Szarvasi Szilva napok olyan gasztronómiai események, amelyeket szintén kár lenne kihagyni.

Tengerparti nyaralás – idén is vezeti az ajánlatok népszerűségi listáját

A tunéziai és az észak-olasz tengerparti városok standjai mellett a festői Málta kínálja programjait. „Málta több, mint ötezer éves történelme és az ország fantasztikus felszíni és víz alatti lehetőségei minden évben vonzza a látogatókat”, halljuk Takár Yvette-től, a Visit Málta egyik képviselőjétől aki hozzáteszi:

Mostanában az emberek jobban meggondolják, mire költik a pénzüket és hová menjenek. Mivel Máltára repülőgéppel néhány óra alatt eljuthatunk sokan előnyben részesítik Olaszországgal és Horvátországgal szemben, mert itt sokkal melegebb a tenger és gyönyörű a vízi élővilág. A máltai partoknál nagyon sok hajóroncs található, ami a búvárkodás szerelmeseinek különösen izgalmas élmény.

A magyarok körében Törökország a top10-es lista első helyezettje a nyaraló desztinációk közül, az ország egyik legrégebbi utazásközvetítő irodájának vezetőjét erről az úti célról kérdezzük:

 Az előzetes felmérések szerint idén annyian választják majd úticélul, hogy hetente több, mint 40 gép indul majd a török tengerpart és Antalya környékére.  Törökország után legöbben Görögországba és Spanyolországba foglalnak nyaralást, az autós utak idén is közkedveltek, sokan indulnak majd a horvát és olasz tengerpartokra.

- halljuk Gruber Csabától, a Gruber Travel tulajdonosától.

Élményszigetek, gyerekprogramok, tesztpálya

Az Utazás kiállítás keretén belül több kiegészítő programot is szerveztek. Idén 16. alkalommal kerül megrendezésre a Járatlan Utakon Fesztivál, Magyarország legnagyobb, független utazókat megszólító rendezvénye. A hátizsákos utazások rajongói idén közel száz vetítéses előadásnak, könyvbemutatónak, filmvetítésnek és kerekasztal beszélgetésen vehetnek részt, ahol az ország ismert független hátizsákosai, utazói, bloggerei és extrém utazói gyűlnek össze, és osztják meg történeteiket és tapasztalataikat az utazni vágyókkal.

Valamint az idei kiállítás ideje alatt is van Budapest Boat Show, Karaván Szalon a lakóautók szerelmeseinek és a kempingezőknek, E-bike, kerékpáros tesztpálya, élményszigetek, Blogger Corner, szakmai beszélgetések, gyerekprogramok, élő állatok, többfunkciós virtuális közösségi tér, egészségügyi szűrések, nyereményjátékok. A nyereményszelvényeken szereplő kérdésekre helyesen válaszolók között pedig hazai- és egzotikus utazásokat, szállás- és programlehetőségeket, valamint fesztivál belépőket sorsolnak ki..

 

 

 

 

 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?