Átadás előtt az első Palóc sajtút-állomás

Nógrád megyében, a Középső-Cserhát szelíd lankáin, a palóc föld szélén, a Szente patak völgyének festőien szép kistelepülése Szente, mely a fővárostól 70, Balassagyarmattól 20 kilométer távolságra van. Itt gazdálkodik a tejelő tehenészetére épített kézműves tejfeldolgozóját üzemeltető Maszlik Zoltán, aki joggal dicsekedhet azzal, hogy idén augusztus 10-én nála nyílik meg a Sajtút Hálózat első állomása, a Palóc sajút-tállomás. 

Vasárnap, augusztus 10-én ünnepélyesen felavatják az országos Sajtút Hálózat első Palóc sajtút-állomását. A kis, 300 lelkes községben a meghívottak majdnem többen lesznek, mint az itt lakók.

Több mint 100 meghívott vendég és turista, újságíró csodálja majd meg a Maszlik Családi Gazdaság több hónapos munkával létrehozott sajtállomását, ahol a bátrabb turisták sajtot készíthetnek, az ijedősebbek pedig megnézhetik a „szakemberes” készítést.

Maszlik Zoltán, a gazdaság vezetője munkatársunknak elmondta, hogy a turistákra gondolva úgy szervezik majd meg a bemutatókat, hogy a turisták jövet-menet Hollókőre is eljussanak, náluk pihenjenek meg egy-két órát, és kukkantsák meg a sajtkészítés furfangját.

Nem vetekedhetnek a nagyobb, és híresebb községek vonzerejével, nem számítanak arra, hogy itt több napot vagy éjszakát eltöltenek a turisták, de néhány órás jó programot tudnak nyújtani.

Trappista helyett kézműves sajt

Igaznak látszik az a mondás, hogy a magyar háziasszonyok többsége csak a trappistát meri leemelni a polcról, azt is az olcsóbb árkategóriából. Holott egyre több és jó minőségű sajtot készítenek a hazai kézművesek, akik eddig csak a szűkebb környezetükben értékesítették a termékeiket, illetve termelői piacokon, fesztiválokon árultak. Nem volt számukra olyan lehetőség, ahol termékeiket állandó jelleggel értékesíthették volna, hogy az a megélhetésüket is biztosítsa.

Most úgy látszik, valami megmozdult, mert a KKASE – Sajtkészítők Egyesülete 2010-ben elkezdte kidolgozni a Magyar Sajtút Hálózat koncepcióját, 2013 nyarán pedig lehetőség nyílt arra, hogy a LEADER térségek közötti együttműködés keretében pályázzon két kistérségi sajtút: a Völgy Vidék Sajtút és a Palóc Sajtút megvalósítására. A sikeres pályázat eredménye: két térségben is nyílik sajtút-állomás, elsőként Szentén.

Egy-egy sajtút olyan turisztikai programcsomagot kínál, amely komplex gasztronómiai élményt nyújt az odalátogatóknak, színesítve a térség turisztikai kínálatát, gyarapítva a térségbe látogatók számát. Bővülnek a sajtkészítők településein az agroturisztikai szolgáltatások, az emberek megismerkedhetnek a mesterséggel, a sajtkészítők életmódjával, a tejelő állatokkal, hagyományos ételekkel, szokásokkal.


Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni!

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni! 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.