Átadás előtt az első Palóc sajtút-állomás

Nógrád megyében, a Középső-Cserhát szelíd lankáin, a palóc föld szélén, a Szente patak völgyének festőien szép kistelepülése Szente, mely a fővárostól 70, Balassagyarmattól 20 kilométer távolságra van. Itt gazdálkodik a tejelő tehenészetére épített kézműves tejfeldolgozóját üzemeltető Maszlik Zoltán, aki joggal dicsekedhet azzal, hogy idén augusztus 10-én nála nyílik meg a Sajtút Hálózat első állomása, a Palóc sajút-tállomás. 

Vasárnap, augusztus 10-én ünnepélyesen felavatják az országos Sajtút Hálózat első Palóc sajtút-állomását. A kis, 300 lelkes községben a meghívottak majdnem többen lesznek, mint az itt lakók.

Több mint 100 meghívott vendég és turista, újságíró csodálja majd meg a Maszlik Családi Gazdaság több hónapos munkával létrehozott sajtállomását, ahol a bátrabb turisták sajtot készíthetnek, az ijedősebbek pedig megnézhetik a „szakemberes” készítést.

Maszlik Zoltán, a gazdaság vezetője munkatársunknak elmondta, hogy a turistákra gondolva úgy szervezik majd meg a bemutatókat, hogy a turisták jövet-menet Hollókőre is eljussanak, náluk pihenjenek meg egy-két órát, és kukkantsák meg a sajtkészítés furfangját.

Nem vetekedhetnek a nagyobb, és híresebb községek vonzerejével, nem számítanak arra, hogy itt több napot vagy éjszakát eltöltenek a turisták, de néhány órás jó programot tudnak nyújtani.

Trappista helyett kézműves sajt

Igaznak látszik az a mondás, hogy a magyar háziasszonyok többsége csak a trappistát meri leemelni a polcról, azt is az olcsóbb árkategóriából. Holott egyre több és jó minőségű sajtot készítenek a hazai kézművesek, akik eddig csak a szűkebb környezetükben értékesítették a termékeiket, illetve termelői piacokon, fesztiválokon árultak. Nem volt számukra olyan lehetőség, ahol termékeiket állandó jelleggel értékesíthették volna, hogy az a megélhetésüket is biztosítsa.

Most úgy látszik, valami megmozdult, mert a KKASE – Sajtkészítők Egyesülete 2010-ben elkezdte kidolgozni a Magyar Sajtút Hálózat koncepcióját, 2013 nyarán pedig lehetőség nyílt arra, hogy a LEADER térségek közötti együttműködés keretében pályázzon két kistérségi sajtút: a Völgy Vidék Sajtút és a Palóc Sajtút megvalósítására. A sikeres pályázat eredménye: két térségben is nyílik sajtút-állomás, elsőként Szentén.

Egy-egy sajtút olyan turisztikai programcsomagot kínál, amely komplex gasztronómiai élményt nyújt az odalátogatóknak, színesítve a térség turisztikai kínálatát, gyarapítva a térségbe látogatók számát. Bővülnek a sajtkészítők településein az agroturisztikai szolgáltatások, az emberek megismerkedhetnek a mesterséggel, a sajtkészítők életmódjával, a tejelő állatokkal, hagyományos ételekkel, szokásokkal.


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.