Ahogy azt korábban már megírtuk, a Palóc Sajtút első állomását Szentén Maszlik Zoltán családi gazdaságában adták át. Augusztus 30-án pedig Etyeken Hegedűs Imre nyitotta meg gyönyörűen felújított pincéjében a Völgy Vidék Sajtút etyeki állomását. Céljuk a helyi termékek helybeni értékesítésének és fogyasztásának népszerűsítése, a rövid ellátási láncokat preferálva. Támogatják a hazai tejfeldolgozást, ösztönzik a kézműves élelmiszer-előállítást, jó példákat felmutatva a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.
Egy gyors reggelivel és szíverősítővel alapozták meg a mintegy másfél órás, pusztabusszal megteendő utat, amely az Ödönmajori gazdaságba vezet. Megnéztük az istállókat, a tejelő teheneket, a borjakat és a gyógynövényes legelőt. Visszatérve láttuk, amint a gazda a 300 literes rézüstből kiemeli az „alvadékot”, és formába helyezi, vagyis megnéztük, hogyan készül el a sajtósajtunk, és szakszerű magyarázatot is kaptunk a készítésről, érlelésről is.
Ebéd előtt és után a szomszédos Rókusfalvy birtok pincéjének borait kínálták, közben megtudtuk, hogy nemcsak sajtkóstoló, hanem a helyi borászok összefogásával borkóstoló is lesz majd.
A turisták az etyeki híres és gyönyörű pincesoron kívül ellátogathatnak a Korda filmstúdióba, amely már évek óta kiemelt programja az idelátogatóknak.
A legközelebbi program az Őszi Etyeki Piknik, amelyet szeptember 6-7-én rendeznek meg, és ekkor már várja vendégeit a Völgy Vidék Sajtút etyeki állomása is.