Buliközpont lett a macedoromán ügyvéd örökségéből

Éttermi, kulturális és szórakoztató-ipari központtá változott az utóbbi néhány év során a belvárosi Gozsdu-udvar. Kevesen tudják azonban, kinek köszönhetjük a különleges épületegyüttest.

Tartalmas összeállításban emlékezik meg az MTVA legfrissebb hírlevele a 145 éve, 1870 február 3-án elhunyt Gozsdu Manó jogász, író, politikusról, akinek örökségéből épült fel a népszerű Gozsdu-udvar. 

Gozsdu Manó Nagyváradon született 1802. február 9-én egy gazdag marhakereskedő családban. A nagyváradi premontrei gimnázium és az egri érseki gimnázium után a nagyváradi és a pozsonyi jogakadémián tanult. 1823-ban Pesten táblai jegyző lett, majd 1824-ben ügyvédi oklevelet szerzett.

Vitkovics Mihály ügyvédnél helyezkedett el, aki maga is kitűnően verselt szerb és magyar nyelven, házában pedig rendszeresen vendégül látta a magyar irodalom korabeli képviselőit, köztük Kazinczy Ferencet, Virág Benedeket, Berzsenyi Dánielt. Gozsdu emellett Grabovszky Atanáz irodalmi szalonját is látogatta, ahol macedoromán családokkal, az erdélyi és magyarországi román értelmiség tagjaival kötött barátságot.

Andrei Sagunával, az erdélyi román ortodox püspökkel is ekkor folytatott hosszú beszélgetéseket. 1826-ban néhány magyar nyelvű verse jelent meg a Szépliteratúrai Ajándék című irodalmi újságban. Ugyanebben az évben önálló ügyvédi irodát nyitott, ő volt az első, aki az addigi latin helyett magyar nyelvű keresetlevelet adott be a pesti és a budai tanácsokhoz.

Nemcsak azért volt ez különleges, mert a törvénykezési nyelv évszázadok óta a latin volt, hanem azért is, mert Gozsdu románnak vallotta magát, de ezzel a magyarosodás fejlődését segítette elő.

Az ő nevéhez fűződik a pesti görög-román egyház németül vezetett jegyzőkönyveinek magyar nyelvű szerkesztése is. Főként bűnvádi perekkel szerezett hírnevet magának, jó szónok volt, védőbeszédeit hazai és külföldi szaklapok is közölték. Nagy vagyonra tett szert, ingatlanokat, részvényeket vásárolt.

1832-ben megvásárolta Wilhelm Sebastian Király utcai házát, majd a körülötte levő telkeket is. 1854-ben egy sor üzletet épített a háza körül.

Végrendeletében vagyona jelentős részéből létrehozta a nevét viselő alapítványt, amely a magyarországi és az erdélyi görög keleti vallású diákokat segítette. A későbbiekben is ingatlanokba fektette vagyonát, amely egyre nőtt. Javainak jelentős részét a pesti román kultúra pártolására fordította, pénzzel támogatta a Budai Egyetemi Nyomda román nyelvű kiadványait.

Az 1848-as események idején tevékeny szerepet vállalt. Május 21-én elnökölt a magyarországi románok gyűlésén, amely tiltakozott Josip Rajacic karlócai érsek szerb pátriárkává történt kinevezése ellen, és bizalmat szavazott a Batthyány Lajos vezette felelős magyar kormánynak.

1860-ban Krassó vármegye főispánjává választották, 1861-ben az országgyűlés idejére a főrendiház jegyzője lett. Az országgyűlés feloszlatása után a politikai élettől visszavonulva gazdasági kérdésekkel foglalkozott, jogászként dolgozott. A Pesti Biztosítótársaság és a Concordia gőzmalom társaság elnökévé választotta. 1865-ben a Bihar vármegyei Tenke választókörzetében országgyűlési képviselőként politizált.

Az országgyűlésben Deák Ferenc politikájának híve volt, a románok és a magyarok békés együttműködéséért küzdött. 1869-ben a legfőbb ítélőszék bírájává nevezték ki. Betegsége miatt azonban csak néhány hónapig tölthette be ezt a tisztséget.

1870. február 3-án halt meg Pesten. A Gozsdu-udvar az alapítvány megbízásából 1901-ben épült meg Czeigler Győző tervei alapján.

A Király, Dob és Holló utca közötti terület 7 épületből, illetve az azokat összekötő hat udvarból áll, melyek annak idején komoly szerepet játszottak a helyi zsidó közösség életében: zsidó imaközpontok alakultak itt, kiskereskedelmi üzletek, ékszer- és textilboltok nyíltak. (A tágabb városrészt az UNESCO 2002-ben a világörökség részévé nyilvánította.)

Az épületegyüttest 2002 és 2008 közötti felújították, luxuslakások, kávézók, éttermek találhatók itt, ma Budapest egyik kedvelt turisztikai látványossága.

Forrás: MTVA Archívum


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.