Egy csipetnyi Tibet a Mátra és a Cserhát találkozásánál

A munkanélküliséggel sújtott Nógrád megyei faluban, Taron a következő években a mezőgazdaság és az idegenforgalom fejlesztése jelentheti a kitörési pontot – mondta a Turizmus Online-nak Román István polgármester.

A Zagyva folyó völgyében, a Cserhát és a Mátra ölelésében elhelyezkedő kis település a jó levegőjével, a csenddel, a nyugalommal és a szép környezetével kedvező feltételeket nyújt azoknak a turistáknak, akik Tar iránt érdeklődnek. A faluban több látványosság is fogadja a látogatókat. Itt halad át például a Mária-út, amely érinti a domb peremén épített és a hazánkban ritkaságnak számító egyhajós, háromkaréjos, gótikus, barokk és klasszicista jegyeket hordozó, fallal körülkerített katolikus templomot. Ez a műemlék építészeti különlegességnek számít. A templom fölötti domboldalon emelkednek annak az udvarháznak a romos falai, amelyek egykor a falu földesurának, Tar Lőrincnek a tulajdona volt.

Atlaszcédrus a botanikus kertben

Ez a település a díszlő növények faluja, amely tele van örökzölddel és a házakat szegélyező nyári virágokkal, a település központjában pedig parkot létesítettek. A legnagyobb látványosságok azonban a közeli 21-es főközlekedési út mellett helyezkednek el. Így a Csevice-forrás közelében találni a hírneves botanikusról, dr. Tuzson Jánosról elnevezett arborétumot, amely az Egererdő Zrt. kezelésében van, és folyamatosan látogatható.

Ezt az élőfagyűjteményt kísérleti céllal dr. Tuzson János (1870-1943) telepítette, és az arborétumnak helyet adó fenyvespusztai erdőbirtokot 1925-ben vásárolta meg. Ebből választotta ki a Szalajka-patak partján azt a területet, ahol a kutatásait megkezdte. A kísérleti részen 1928-tól 1940-ig főleg örökzöldek telepítésével és szaporításával foglalkozott. A gyűjteményt folyamatosan gazdagította különböző fajokkal, leginkább tűlevelűekkel. Az egzotikus növényeket pedig földlabdásan, a távoli országokból hozatta. Az arborétumot 1976-ban védetté nyilvánították. A még napjainkra megmaradt fafajok közül említést érdemel a körülbelül 70 éves, 280 centiméteres törzsátmérőjű atlaszcédrus, melyből Nógrád megyében csak ez az egy példány található. Értékesek továbbá a balzsamos- és a bércifenyők, a kaukázusi jegenyefenyő, a kolorádófenyő, az oregoni hamisciprus-, valamint a szürke és zöld duglászfenyő-facsoport, illetve a japán juhar, amelyből itt 33 példány található.

A tibeti vallási kultúra jellegzetes épülete

A polgármester azt is elmondta, hogy a látványosságok közül kiemelkedik a 21-es főút közvetlen közelében, Tar közigazgatási részén levő, magánterületen létrehozott Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark. Ide évente több ezer turista látogat el gépkocsikkal, autóbuszokkal és vonattal is. A park tágas parkolójában kényelmesen elhelyezhetik a járműveiket az odaérkezők. A zarándokok közül többen évről évre visszatérnek ide. A magaslatáról szép panoráma tárul a Mátrára és a Cserhátra, ideális helyet teremtve azoknak, akik békességre, nyugalomra vágynak. A parkot a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség létesítette és működteti.

A környékbeli nevezetességekre is kíváncsiak

A látogatók kényelmét a tibeti stílusban kialakított Tara Teaház szolgálja, ahol a különlegességekkel találkozhatnak a látogatók. Az India Ajándékbolt pedig ma már kedvelt böngészőhelye az egzotikus keleti áruk iránt érdeklődőknek. Azt is megtudtuk, hogy sok család és iskolai csoport az emlékpark látogatását gyakran összeköti a Tar környéki nevezetességek megismerésével is. Így például többen útba ejtik még a közeli Hollókőt, Pásztót, Galyatetőt, a szécsényi kastélyt, illetve a nógrádi várakat is.

Román István fontosnak tartja, hogy Tar – ez a szép fekvésű falu – a következő években tovább fejlődjön. Véleménye szerint a megújuló energiaforrások fejlesztése fontos célként szerepel, de a turizmus is jelentős feladatot kaphat.


Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.