Egy csipetnyi Tibet a Mátra és a Cserhát találkozásánál

A munkanélküliséggel sújtott Nógrád megyei faluban, Taron a következő években a mezőgazdaság és az idegenforgalom fejlesztése jelentheti a kitörési pontot – mondta a Turizmus Online-nak Román István polgármester.

A Zagyva folyó völgyében, a Cserhát és a Mátra ölelésében elhelyezkedő kis település a jó levegőjével, a csenddel, a nyugalommal és a szép környezetével kedvező feltételeket nyújt azoknak a turistáknak, akik Tar iránt érdeklődnek. A faluban több látványosság is fogadja a látogatókat. Itt halad át például a Mária-út, amely érinti a domb peremén épített és a hazánkban ritkaságnak számító egyhajós, háromkaréjos, gótikus, barokk és klasszicista jegyeket hordozó, fallal körülkerített katolikus templomot. Ez a műemlék építészeti különlegességnek számít. A templom fölötti domboldalon emelkednek annak az udvarháznak a romos falai, amelyek egykor a falu földesurának, Tar Lőrincnek a tulajdona volt.

Atlaszcédrus a botanikus kertben

Ez a település a díszlő növények faluja, amely tele van örökzölddel és a házakat szegélyező nyári virágokkal, a település központjában pedig parkot létesítettek. A legnagyobb látványosságok azonban a közeli 21-es főközlekedési út mellett helyezkednek el. Így a Csevice-forrás közelében találni a hírneves botanikusról, dr. Tuzson Jánosról elnevezett arborétumot, amely az Egererdő Zrt. kezelésében van, és folyamatosan látogatható.

Ezt az élőfagyűjteményt kísérleti céllal dr. Tuzson János (1870-1943) telepítette, és az arborétumnak helyet adó fenyvespusztai erdőbirtokot 1925-ben vásárolta meg. Ebből választotta ki a Szalajka-patak partján azt a területet, ahol a kutatásait megkezdte. A kísérleti részen 1928-tól 1940-ig főleg örökzöldek telepítésével és szaporításával foglalkozott. A gyűjteményt folyamatosan gazdagította különböző fajokkal, leginkább tűlevelűekkel. Az egzotikus növényeket pedig földlabdásan, a távoli országokból hozatta. Az arborétumot 1976-ban védetté nyilvánították. A még napjainkra megmaradt fafajok közül említést érdemel a körülbelül 70 éves, 280 centiméteres törzsátmérőjű atlaszcédrus, melyből Nógrád megyében csak ez az egy példány található. Értékesek továbbá a balzsamos- és a bércifenyők, a kaukázusi jegenyefenyő, a kolorádófenyő, az oregoni hamisciprus-, valamint a szürke és zöld duglászfenyő-facsoport, illetve a japán juhar, amelyből itt 33 példány található.

A tibeti vallási kultúra jellegzetes épülete

A polgármester azt is elmondta, hogy a látványosságok közül kiemelkedik a 21-es főút közvetlen közelében, Tar közigazgatási részén levő, magánterületen létrehozott Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark. Ide évente több ezer turista látogat el gépkocsikkal, autóbuszokkal és vonattal is. A park tágas parkolójában kényelmesen elhelyezhetik a járműveiket az odaérkezők. A zarándokok közül többen évről évre visszatérnek ide. A magaslatáról szép panoráma tárul a Mátrára és a Cserhátra, ideális helyet teremtve azoknak, akik békességre, nyugalomra vágynak. A parkot a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség létesítette és működteti.

A környékbeli nevezetességekre is kíváncsiak

A látogatók kényelmét a tibeti stílusban kialakított Tara Teaház szolgálja, ahol a különlegességekkel találkozhatnak a látogatók. Az India Ajándékbolt pedig ma már kedvelt böngészőhelye az egzotikus keleti áruk iránt érdeklődőknek. Azt is megtudtuk, hogy sok család és iskolai csoport az emlékpark látogatását gyakran összeköti a Tar környéki nevezetességek megismerésével is. Így például többen útba ejtik még a közeli Hollókőt, Pásztót, Galyatetőt, a szécsényi kastélyt, illetve a nógrádi várakat is.

Román István fontosnak tartja, hogy Tar – ez a szép fekvésű falu – a következő években tovább fejlődjön. Véleménye szerint a megújuló energiaforrások fejlesztése fontos célként szerepel, de a turizmus is jelentős feladatot kaphat.


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.