Egyedi látványosságokat rejt a Ménes-patak völgye

Az elmúlt néhány évben csaknem kétszázmillió forintot kötöttek a turizmus fejlesztésére Szögligeten – tudatta a Turizmus Online-nal Tóthné Mihalik Katalin polgármester.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, védett természeti környezetben található kis falu az egyik gyöngyszeme ennek a vidéknek. Olyan, mint a neve: egy liget, tele fával, bokrokkal, színes virágokkal és gondozott kertekkel. Vendéglátó, barátságos emberek élnek itt sokféle kínálattal, ami vonzó célpontja a turistáknak. Olyan egyedi látványosságokkal találkozhatnak, amelyek máshol nincsenek. A 640 lakosú településen a vendégházak mellett magánszálláshelyeken fogadják az érkezőket. A porták megőrizték a régi falusi jellegüket, miközben a házak belsejét korszerű, komfortot nyújtó eszközökkel szerelték fel a tulajdonosok. Így a jó levegő és a csend mellett a vendégek kényelméről is gondoskodnak.

Lengyel tájház derenki emlékekkel

Évente több ezren látogatnak Szögligetre, közöttük családok, iskolás gyermekcsoportok, baráti társaságok találnak kikapcsolódást. Ebben jelentős részt vállal az immár nyolc éve működő Szádvári Baráti Kör Egyesület. Mint civil szervezet, az elmúlt időszakban példamutató együttműködést alakított ki az Aggteleki Nemzeti Parkkal, az Északerdő Zrt.-vel, a Miskolci Herman Ottó Múzeum régész szakembereivel, illetve több támogató céggel is. Munkájuk eredményeként évente tavasszal és ősszel – hosszú hétvégeken – a Szögligettel szembeni, 463 méter magasan emelkedő Szád-hegy tetején található várromnál tisztító munkákat szerveznek. Ebben is jelentős eredményeket értek el.

Immár 3-4 éve folyamatos régészeti feltárásokat végeznek a romok területén a Miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai. Emellett a maradványok állagát is igyekeznek megóvni. Az elmúlt években tanösvényt is alakítottak ki, amely a vár romjaihoz vezet. Közigazgatásilag Szögligethez tartoznak a szlovák határnál levő, egykor lengyelek lakta Derenk falu romjai is. Az itt élt emberekre – 1990 óta évről évre – a búcsúkor emlékeznek.

A polgármester arról is beszámolt, hogy Szögliget központjában alig egy esztendeje nyitották meg azt a tájházat, amelyet a helyi lengyel kisebbségi önkormányzat működtet. Az épületet azokkal a búrotokkal, tárgyakkal rendezték be, amelyeket valamikor a derenki lakosok használtak és az utódaik megőriztek. Az udvarán látható az egykori Szádvár kőből épített makettje. A látványosságok közé tartozik még a falu két műemlék temploma, a szépen díszített parkok, a centrumban csordogáló meleg vizű forrás, a barlangkutatók emlékköve, illetve a Ménes-patakon átívelő fahíd és a Dúber István által Pista bácsi néven működtetett tájház. Az idős férfi ugyanis a szülőházát rendezte be olyan magánmúzeumnak, ahol a jellegzetes falusi bútorok és eszközök láthatók.További fejlesztéseket terveznek

Az érkező vendégek jól karbantartott utakkal, járdákkal, kiépített közművekkel találkoznak Szögligeten, amely méltó a fogadásukra. A legújabb látványosságukat június elején nyitották meg, akkor adták át a falu közepén a turisztikai információs központot, amelyet az Eszterházyak által létesített szádvári uradalom intéző házának felújításával létesítettek. Ez a helyi Karszt Egyesületnek volt köszönhető, amely pályázott és európai uniós támogatással valósította meg elképzeléseit. Az információs központ megnyitására kiadványt is készítettek, amelyből fontos ismeretekre tehetnek szert a faluról a vendégek.

Szögligeten az önkormányzatnak további elképzelései vannak a turizmus fejlesztésére – erősítette meg Tóthné Mihalik Katalin. A szádvári ásatások során feltárt tárgyakat szeretnék állandó kiállítóhelyen bemutatni. Emellett arra is törekszenek, hogy a várrom részei a következő években is megmaradjanak. Ennek érdekében a modern kor eszközeivel igyekeznek megóvni a maradványokat – mint nevezetességeket – a Szád-hegy tetején. A faluban egyébként az utóbbi időben vadászok, barlangászok és fiatalok is vásároltak házakat, akik szeretnének letelepedni Szögligeten.

Honlap, fotók és videók a faluról

A falu szülöttje Bubenkó Gábor nyugdíjas idegenvezető, aki rendszeresen kutatja a település történetét, és fotózással is foglalkozik. Jól ismeri Szögligetet, és túrákat is szervez a vendégeknek. A faluról készített, hatvan fotóból álló kiállítását, amely a "Szögliget szép határa" címet kapta, az érdeklődők megtekinthetik a nemrég nyitott turisztikai információs központban. Legutóbb két pályázaton is közönségdíjat nyert a képeivel. Mint lapunknak elmondta, elkészítette Szögliget weboldalát, és videókra rögzítette a falu jellegzetességeit, szokásait, hagyományait. A "Szögligettől a Don-kanyarig" című videója pedig a Szegedi Egyetem Könyvtárában is megtalálható.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.