Európai szinten is különleges a gyöngyöspatai Jessze-oltár

Díjnyertes borok, kulturális és művészeti emlékek, hagyományőrző értékek színhelye Gyöngyöspata. A Mátra déli részén levő kisváros látványosságai évről évre több turistát vonzanak.

Az erdőkkel, szőlőkkel és gyümölcsösökkel körbevett Gyöngyöspata napjainkban a Mátrai Történelmi Borvidék egyik meghatározó települése. Európában páratlan látványosság, hogy a város központjának közelében építették egykor a hét sorban elhelyezkedő pincefalut. „Örülünk annak, hogy az utóbbi időben egyre több fiatal borász talált nálunk olyan feltételeket, amelyek kedveznek a munkájuknak – mondta Hevér Lászlóné polgármester. – Többen vásároltak szőlőterületeket és pincéket, amelyeket folyamatosan fel is újítanak.”

A Nekcsei Bibliától Mátyás díszes kelyhéig

Emellett a város más részein láthatók régi pincesorok, így összesen négyszáz tárolóhelyet tartanak nyilván a városházán. Az önkormányzat arra törekszik, hogy jövőbeli fejlesztésekkel állítsák vissza a pincesorok régi, egységes képét. Gyöngyöspata legkiemelkedőbb látványossága a gótikus stílusú, többször átépített római katolikus templom. Ide naponta több autóbusznyi turista érkezik, hogy megtekintse a különleges műemléket, illetve a mögötte lévő tájházat. A templom főoltára európai szinten is különlegesség, miután a nyolc méter magas, úgynevezett Jessze-fa oltár ágain Jézus ősei, királyok, próféták ülnek. Az ágak fölött Mária látható a kisdeddel, a fa két oldalán pedig egy-egy angyal áll. Az oltár a XVI. században készült. Itt minden évben megtartják a Kisboldogasszony-búcsút, amelyre sokan érkeznek. Ilyenkor a Gyöngyöspatáról elszármazott családtagok is hazalátogatnak.

A templomban őrzik és mutatják meg a vendégeknek a falu egykori szülöttjének, Nekcsei Demeternek – Károly Róbert király tárnokmesterének – a bibliájáról készült másolatot. Az eredetit 1873 óta Washingtonban őrzik. Ugyancsak itt látható a Mátyás király által a településnek ajándékozott díszes kehely is. A történelmi források szerint az egykori népszerű király Gyöngyöspatán vívta első győztes csatáját a husziták ellen. A vár helyére azonban ma már csak nemzeti színű zászló emlékeztet. Mátyás király egyébként 1460-ban mezővárosi rangot adott Gyöngyöspatának, a település 1871-ig ennek megfelelően működött.

{youtube|id=-IikyU3LOEc}

Állandó kiállítás, kegytárgy- és helyi kézművesbolt nyílik

A közeli tájházban a paraszti környezetet, a régi népviseletet és a kézművesség emlékeit láthatják az érdeklődők. A város mai főterén Mátyásra emlékezve állították ki a király Csóka nevű ágyújának rekonstruált mását. Ennek közelében látni a műemlék hidat is, amely szintén a centrum egyik látványossága.

Gyöngyöspatán az idén tizedik alkalommal rendezték meg a Péter-Páli palócnapot, melynek keretein belül népviseletbe öltözött fiatalok mutatták be a vendégeknek a patai lagzit. Mindez a leánykéréstől a templomi szertartáson át a lakodalomig mindent mozzanatot felidézett. A több száz érdeklődő turistának pedig hagyományos ételeket főztek – így megkóstolhatták a patai rétest, a tésztacsíkot, a gancát és a töltést, vagyis a töltött káposztát is. Mindezek mellett a galériában egy helybeli festőművész tárlatára is invitálták a vendégeket.

Gyöngyöspatán egész évben népszerű a vadászturizmus is, melyet a helyi vadásztársaság szervez a nagy területen fekvő erdőkben. A város központjában pedig panzió és étterem is található. Ott egyszerre húsz szállóvendégnek nyújtanak kényelmes feltételeket a pihenéshez. Ezenkívül még két magánszálláshely is működik, ahol harminc vendéget helyezhetnek el. Hevér Lászlóné azt is elmondta, az önkormányzat azon dolgozik, hogy növelni tudják a Gyöngyöspatára érkező vendégek tartózkodási idejét. Ezért a templom mellett lévő egyik egyházi épületben állandó kiállítást nyitnak, ahol a patai főesperesség múltját idézik fel. Ehhez támogatásért pályáznak, melynek keretében szeretnék megújítani a műemlék templom kertjét is. Azt is tervezik, hogy kegytárgyak és helyi termékek boltját nyitják meg. Ott többek között palackozott borokat, lekvárokat is árulnak majd.

A vulkanikus borok találkozója

Gyöngyöspatán működik a Vári Pincék Egyesülete, melynek tagjai idén is több rendezvényt tartottak – például húsvétkor és ősszel, amikor Pincepörkölt-fesztivált rendeztek. Ebben az évben először hirdették meg a vulkanikus borok találkozóját, melyre az ország több borvidékéről érkeztek szakemberek a családtagjaikkal. A sikeres rendezvényt a jövőben hagyománnyá szeretnék fejleszteni. Nemrég az Együtt Gyöngyöspatáért Baráti Kör Egyesület pályázati támogatással újította fel a közösségi házat, ebben kapott helyet a galéria is.

Különlegességnek számít a városban nagy múltú Hagyományőrző Népdalkör is. Ennek a tagjai népviseletbe öltözve lépnek fel és mutatják be a patai népdalokat. Ők a Péter-Páli Palócnap fő rendezői és szereplői is.


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.