Ez állati!

Na, végre! Hamarosan életbe lép a szarvasgombáról szóló hazai jogszabály – amint a soron következő őszi ülésén elfogadja a javaslatot a Tisztelt Ház –, amely kimondja, hogy nemzeti értékünk védelme fontos az adott szaktárca számára, így értékőrzés céljából meghatározó jelentőségű, hogy mielőbb megszigorítsák a szarvasgombagyűjtést hazai erdeinkben.

Bízzunk benne, hogy az új jogszabály eljut majd az erdők mélyére, az ott csörtető vaddisznócsordákhoz is, ugyanis a hazánkban vadon termő szarvasgomba legfőbb ellenségei nem a lelkesen gombászó amatőr honfitársaink, hanem a profi vaddisznók, amelyek seperc alatt kiszimatolják, hogy hol terem a különleges ínyencség.

Egyébként csak most derült ki számomra az a meglepő tény, hogy a gombák egyáltalán nem növények, hanem valamiféle átmenetet képeznek a növény- és állatvilág között, és inkább ez utóbbihoz állnak közel, ugyanis több bennük az állatokhoz hasonló tulajdonság, mint ami a növényeket jellemzi.

Azonban térjünk vissza fő vonalunkhoz, a ma (még) igencsak kevés hazai vendéglátóegységben felhasznált, topalapanyagnak számító szarvasgombához, amely nemcsak természetes élőhelyén, hanem mesterségesen kialakított területen is viszonylag könnyen termeszthető. Egy Káli-medencei nagygazdálkodó hölgyismerősöm mesélte, hogy ő is több évig kacérkodott a szarvasgomba-termesztés gondolatával. Egy tengerentúlon alkalmazott ötlet alapján frissen ültetett mogyorófa gyökeréhez tervezte az akciót, 5,5 hektárnyi területen. Azonban a remek üzleti tervet keresztülhúzta az a nem várt fejlemény, hogy a szarvasgomba csak magoncról szaporítható, az említett vállalkozóhölgy pedig nem magoncot, hanem nemes mogyorót telepített gyökerestül, így a szarvasgombaspóra nem fordulna „virágzóra”, azaz a kifejlett gyökéren már nem terem meg.

Marad tehát továbbra is a vadon, a természet, ahol, mint hallhattuk, szintén történhetnek csodák: a napokban például egy lelkes, a jászsági erdőket járó gombász talált egy termetes példányt. Az 1,28 kilogrammos, gyönyörű szarvasgombát először közszemlére tette, majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak ajándékozta, hogy ott kiállítsák, és méltóképpen gondozzák.


Ismét látogathatók a Hortobágy turisztikai látványosságai

Ismét látogathatók a Hortobágy turisztikai látványosságai 

A ragadós száj-, és körömfájás járvány miatt korábban elrendelt korlátozásokat enyhítették.
Búcsú a napközis Erzsébet-táboroktól

Búcsú a napközis Erzsébet-táboroktól 

A döntés hátterében a kormányzati finanszírozás leállása állhat.
Egészségőrzés, sportaktivitás figyelése és egy ellenőrzött asszó

Egészségőrzés, sportaktivitás figyelése és egy ellenőrzött asszó 

Beszámoló a Huawei új okosóra termékeit előzetesen bemutató magyarországi sajtóeseményről.
Újabb Festetics-kincsek a keszthelyi Kastélymúzeumban

Újabb Festetics-kincsek a keszthelyi Kastélymúzeumban 

A látogatói élmény fokozása és a szolgáltatások minőségének javítása érdekében további fejlesztéseket terveznek a következő egy évben.
Életre kel Gustav Klimt arany világa

Életre kel Gustav Klimt arany világa 

A Gustav Klimt: The Immersive Experience című interaktív produkció a legmodernebb technika segítségével vezeti be a látogatókat Klimt csodálatos világába, amely több mint száz évvel a művész halála után is lenyűgözi a közönséget.
Továbbra is nyitva az ablak az ország környezetszépítő versenyén

Továbbra is nyitva az ablak az ország környezetszépítő versenyén 

A szervezők meghosszabbították a pályázati határidőt két héttel.
Európa Sportrégiója címre pályázik Veszprém és a Bakony-Balaton régió

Európa Sportrégiója címre pályázik Veszprém és a Bakony-Balaton régió 

A pályázat előkészítése befejeződött, célja, hogy a rendszeres mozgást minden korosztály számára a mindennapok részévé tegye.
Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai

Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai 

Inspiráló helyszínen különleges díjátadó gála zajlott május 13-án este.
Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón

Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón 

2025. május 30-án nyílik a 21. Európai Dísznövény és Kertművészeti Kiállítás és Vásár.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.