A Gastro Design pályázatot idén első alkalommal hirdette meg a Professional Publishing Hungary Kiadó két szaklapja, a Turizmus Trend / Vendég & Hotel és a Kreatív a vendéglátóhelyeknek. A verseny a korábbi Étlap és itallap, illetve Kert Trend versenyek kibővített és továbbfejlesztett utódja. A verseny kiíróinak az volt a célja, hogy megtalálják az ország legszebb belsőtereit, kerthelyiségeit, étlapjait, arculatait és kiegészítőit.
Összesen 82 pályázat érkezett be a kiadóhoz, ezek közül végül a zsűri 31 pályamunkát juttatott a döntőbe.
Zsűritagok voltak:
– Benesch Ferenc, Ogilvy/Geometry Global, kreatívigazgató
– Krémer Julianna, Professional Publishing Hungary, művészeti vezető
– László Árpád, Robinson Étterem, tulajdonos
– Meződi Alice, Remíz Étterem, tulajdonos
– Mészáros Marianna, Danubius Hotels, hirdetési és pr-menedzser
– Pyka Zsolt, Városi Tájkép Csoport, forma- és tájépítő iparművész
– Ráday Dávid, Hello Woods
– Szántó Zoltán, Turizmus Trend, főszerkesztő
– Vágó Ágnes, Vendég & Hotel, felelős szerkesztő
A zsűrinek nem volt könnyű dolga, erről részletesebben Krémer Julianna, a Professional Publishing Hungary művészeti vezetője, egyben a zsűri tagja beszélt a díjátadón.
„Szerintem az idei Gastro Design versenyre beérkezett pályázatok színvonala elérte azt a színtet, amikor jók közül lehetett a legjobbakat választani. Végre szimbiózisba kerültek a design, a belsőépítészeti adottságok és a vendégek elvárásai. Itthon szerencsére kivételes helyzetben vagyunk, egyedülálló a romkocsma kultúránk, rengeteg a szórakozóhely, számtalan a lehetőség. Elindultunk a lomtalanításból berendezett helyektől és elérkeztünk egy letisztult, átgondolt design- és térkialakításához, unalmas belsejű éttermektől eljutottunk az egyedi stílusú, gyönyörű berendezésű, átgondolt belsőterekhez, illetve a hozzájuk tartozó arculathoz. Az étkezés, a szórakozás életünk egyik legfontosabb része, azáltal nem csak funkció, hanem a benyomás, a hangulat alapján választunk.
A beérkezett pályázati munkák nagy része ennek megfelelt, magába foglalva mai grafikai trendeket, betartva az adott épület stílusát, felhasználva és kiemelve a legjellegzetesebb elemeket. Az arculatok többsége egyedi, jól felismerhető, könnyen megjegyezhető, tipográfiailag profi módon megoldott alkotás. Az online az a terület, ahol érdemes még fejlődni, keresni új megoldásokat. Mivel online felületeken rendkívül sok információ átadható, könnyen lehet kapcsolatot kialakítani. Nem csak a szép ételfotó a lényeg, legyen ez a mottó”, zárta gondolatait a művészeti vezető.
A versenyre tehát összesen 82 pályázat érkezett, leginkább vendéglátóhelyektől, de akadtak belsőépítészeti stúdiók által beadott nevezések és ügynökségi oldalról érkezett pályázatok is. A díjátadón végül összesen 9 kategóriagyőztest hirdettek ki, két pályázó különdíjat kapott, továbbá két közönségdíj és 20 oklevél került kiosztásra a döntőbe jutott és dobogóra került helyezetteknek. Az összes döntős, díjazott és különdíjas nevező matricát is kapott, amit fel lehet ragasztani a vendéglátóhely bejáratára. Egyes kategóriákban a zsűri nem hirdetett első helyezettet, és volt, ahol megosztott díjat osztott ki.
És végre következzenek a díjazottak:
A Vendég & Hotel különdíját érdemelte ki a legtudatosabban végiggondolt kreatív koncepció és a végig szem előtt tartott magas éttermi színvonal miatt:
ÉTLAP- ÉS ITALLAPDESIGN
La Perle Noire restaurant & lounge pályázó: Sysgastro Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
1. helyezett: Fruccola pályázó: Míves Kft. társpályázó: Grafia Stúdió Bt.
WEBOLDAL ÉS MOBILOLDAL DESIGN ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁG:
Döntőbe jutottak:
ARAZ Étterem - 2014-es új webdesign pályázó: ZeinaHotel Szolgáltató Kft.
Legelő Salátabár pályázó: Legelő Kft.
LouLou Honlap pályázó: PLP-Vár Kft.
Akvárium új weboldal pályázó: Akvárium Klub Kft.
LOGÓ ÉS GRAFIKUS ARCULAT - 40 fő alatti vendéglátóegységek
3. helyezett: Hotel Glorius Makó grafikai arculata Pályázó: IJ. Kommunikációs Korlátolt Felelősségű Társaság
2. helyezett: Delizia Gourmet & More Pályázó: AG Gourmet Kft.
1. helyezett: Funky Pho logó Pályázó: Funky Pho Kft.
40 fő feletti vendéglátóegységek:
Döntőbe jutott:
Halasi Zoltán és Rudits Károly - LouLou arculat Pályázó: Art Force Design Kft.
Marriott Hotel Pepper's arculat Pályázó: UP Hungary Kft.
2. helyezett: Akvárium arculat Pályázó: Akvárium Klub Kft.
megosztott 1. helyezett: Mazel Tov – Akácfa utca 47. Pályázó: Go&RUINvestment2000 Kft.
megosztott 1. helyezett: TERMINAL Étterem és Bár arculat Pályázó: Pakor-Gasztronómiai Kft. Társpályázó: VISIONARY 7 Kft.
VENDÉGLÁTÓIPARI KIEGÉSZÍTŐK
Döntőbe jutott:
DiVino Borbár Gozsdu udvar Pályázó: DVN Borbár Kft.
2. helyezett:Szent András Sőrfőzde Sörözőjének vendéglátóipari kiegészítői
Pályázó: Agro-Flott Kft.
1. helyezett: Bagetellini by Villa Bagatelle Pályázó: duplaW Kft. Társpályázó: POP-Design Kft.
Nézze végig képgalériánkat!
VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – ZÁRT TÉR 40 fő alatt
2. helyezett: Bazár Hostel Pályázó: Bazár Hostel Kft.
1. helyezett: Delizia Gourmet & More Pályázó: AG Gourmet Kft. 5. b.
VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – ZÁRT TÉR 40 fő felett
Döntőbe jutott:
Buddha-Bar Restaurant, Bar &Lounge Pályázó: Mellow Mood
LouLou Enteriőr Pályázó: PLP-Vár Kft.
Loft a tavon - Robinson étterem Pályázó: Euro-Profi Kft Robinson Étterem
FILO BAR Pályázó: FILO-FOOD DRINK KFT. Társpályázó: Minusplus Generáltervező Kft.
2. helyezett: Kocka Bár & Grill Pályázó: Mokoloko Kft. Társpályázó: Minusplus Generáltervező Kft.
megosztott 1. helyezett: Gál Tibor FUZIO - Pincebár és bikavér múzeum Pályázó: Agria Vino 2010 Kft. Társpályázó: Arkt Építészeti Stúdió, Apacs Stúdió Kreatív és Grafikai Bt.
megosztott 1. helyezett: Malom Bisztró Pályázó: Chill Zone Catering Kft.
A zsűri a beadott anyagok alapján ebből a kategóriából választotta ki az ország legszebb étterme című díj nyertesét. A beadott pályázati anyag alapján a zsűri úgy gondolta, hogy ez a vendéglátóegység nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedik a szektorból és belső kialakításával egy remek példa a letisztult, de ugyanakkor kreatívan végigvitt dizájnra.
Az ország legszebb étterem címet nyerte a TERMINAL Étterem és Bár - Belső tér Pályázó: Pakor-Gasztronómiai Kft.
6. VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – NYITOTT TÉR
Döntőbe jutott:
Café Alibi Pályázó: LAOS Kft. Társpályázó: Minusplus Generáltervező Kft.
3. helyezett: ARAZ belső terasz design Pályázó: ZeinaHotel Szolgáltató Kft.
2. helyezett: The Bigfish Seafoodbistro Pályázó: Fish &Friends Kft.
1. helyezett: Mazel Tov – Akácfa utca 47. Pályázó: Go&RUINvestment2000 Kft.
Az Instagramon meghirdetett közönségszavazáson közönségdíjas lett a Filo Bar Pályázó: Filo-Food Drink Kft. Társpályázó: Minusplus Generáltervező Kft. és a Központ Bisztró Pályázó: Központ Bisztró Kft.
A díjazottak az eredményhirdetés után a Kiosk Budapest finger food menüjét kóstolhatták végig.