Felmérés a gyenesdiási vendégvárók körében

Áprilisban a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület helyzetfelmérést végzett partnerei körében, hogy képet kapjanak arról, kit hogyan érint a kialakult helyzet, ki hogyan látja az idei szezont.

A megkeresés során a felmérést készítő egyesület kérdéseire 89 fő válaszolt. Kiderült, hogy a lemondások a tavaszi, nyár eleji időszakot érintették, a főszezoni foglalásokat jellemzően nem mondták le a vendégek (sok esetben a külföldiek sem), helyette inkább kivárnak. A szállásadók rugalmasak, így sok vendég választja az átfoglalás lehetőségét későbbi, akár 2021. évi időpontra.

A szezonális vendéglátóegységek elhalasztották tavaszi nyitásukat, de már nagyon várják, hogy teljes kapacitással fogadhassák a vendégeket. Többen házhozszállításra, elviteles megoldásra álltak át, illetve a május 4-i nyitást követően már kerthelyiségükbe, teraszaikra is várják a vendégeket.

Az egyesület partnerei jellemzően kiegészítő bevételi forrásként végzik turisztikai tevékenységüket, így reálisan nézve elfogadják, hogy az idei szezon várhatóan gyengébb lesz - és főként mindenképp más lesz, mint a megszokott.

 

Ahogy az ábrából is látszik, a válaszadók 45 százaléka optimista, bízik a nyári szezonban, sőt többen az őszben is. 34 százalékuk nem foglalt állást, ők kivárnak. 14 százalék lemondott az idei szezonról, de ha mégis lesz vendég, akkor örülni fog, 7 százalékuk azonban elkeseredéséről számolt be, mivel számukra a kiesés számottevő, így nehezen élik meg a bizonytalan helyzetet.

 

Forrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület


Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein

Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein 

A március 27-28-i régiós üléseken több mint 150 szállodaipari szakember vett részt.
Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány

Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány 

A helyzet azért is aggasztó, mert a két telep a magyar-szlovák határ közelében van.
A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.
Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum

Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum 

Eredményt hirdettek a múzeum megjelenésére kiírt pályázaton: az első helyet a világ egyik vezető irodája szerezte meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.